menu

ΕΚΔΟΤΙΚΗ ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ

Δευτέρα 31 Αυγούστου 2020

Βιαστές... (Δίδαξόν με Κύριε)


Η λέξη: βιαστές σοκάρει όλους εκείνους  που τους διακρίνει η ευαισθησία και ο πόνος για κάθε πλάσμα του Θεού. 
Κι όμως, η λέξη: «βιασταί» έχει και τη θετική της σημασία. 
Αναφέρεται στο Ευαγγέλιο ο εξής λόγο του Κυρίου μας Ιησού Χριστού:  
«… ἀπὸ δὲ τῶν ἡμερῶν ᾿Ιωάννου τοῦ βαπτιστοῦ ἕως ἄρτι ἡ βασιλεία τῶν οὐρανῶν βιάζεται, καὶ βιασταὶ ἁρπάζουσιν αὐτήν…» (Ματθ. ΙΑ΄,12)
Πολλοί πατέρες μιλούν για την βίαιη αρπαγή της Βασιλείας του Θεού. 

Θα παραθέσουμε δύο μικρά κείμενα του Ιερού Χρυσοστόμου και του αγίου Ιωάννου του Δαμασκηνού, που θα μας βοηθήσουν να κατανοήσουμε περισσότερο το νόημα των λόγων του Χριστού.

Ο Ιερός Χρυσόστομος: «Με ραθυμία δεν είναι δυνατό να επιτύχουμε τη βασιλεία. Τι σημαίνει «βιασταί»; Απαιτείται πολλή βία (γιατί είναι στενή η οδός) και χρειάζεται νεανική και γενναία ψυχή. Ας αρπάξουμε λοιπόν τη βασιλεία των Ουρανών. Στην περίπτωση αυτή δεν είναι έγκλημα το να την αρπάξεις, αλλά έπαινος. Έγκλημα είναι να μην την αρπάξεις, κι αν μας είναι εμπόδιο η επιθυμία (με την κοσμική έννοια), ας παραβιάσουμε τη φύση μας…».

Ο άγ. Ιωάννης ο Δαμασκηνός αργότερα θα πεί: «Δεν ανήκει η βασιλεία του Θεού σ’ αυτούς που κοιμούνται ή φέρονται ανόητα. Αλλά οι βιαστές την αρπάζουν. Μόνο αυτή η βία είναι καλή, να βιάσεις τον Θεό και να αρπάξεις τη ζωή από τα χέρια Του...»

O Κύριος απαιτεί από τους πιστούς Του να ασκήσουν κάθε δυνατή βία, να καταβάλουν κάθε κόπο, να εργάζονται έως ότου έχουν το φως, να προσεύχονται δίχως διακοπή, να απαιτούν, να ζητούν, να κρούουν, να νηστεύουν, να επιτελούν πολυάριθμα έργα ελεημοσύνης -όλα τούτα με σκοπό να τους ανοιχτεί η βασιλεία των ουρανών, δηλαδή η μεγάλη, φοβερή και ζωοποιός παρουσία του Θεού.

Καλή φώτιση και καλή δύναμη σ' όλους.
π. Υάκινθος


▣ Γίνετε μέλη στη σελίδα μας στο Facebook: ΟΙ ΦΙΛΟΙ ΤΟΥ ΕΣΤΑΥΡΩΜΕΝΟΥ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου