menu

ΕΚΔΟΤΙΚΗ ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ

Τρίτη 1 Σεπτεμβρίου 2020

Η κατά Θεόν και η κατα κόσμον λύπη (Δίδαξόν με Κύριε)

Είναι αλήθεια πως σ' αυτό τον κόσμο άπαντες βιώνουμε συχνά την λύπη. Προβλήματα, θάνατοι, ασθένειες, διαζύγια, αποτυχίες, ανεργία κ.α. μας οδηγούν σε μια κατάσταση περίεργη που την εκμεταλλεύεται ο διάβολος. Εκείνος, θέλει να είμαστε συνεχώς ταραγμένοι, λυπημένοι, απελπισμένοι και απονευρωμένοι πνευματικά. Μόνο έτσι θα δυνηθεί να μας κατακυριεύσει. Αυτή, όμως, η λύπη μπορεί να οδηγήσει σε ψυχολογικό, πνευματικό και σωματικό θάνατο. Οι αρνητικοί λογισμοί δημιουργούν όλη αυτή την μαύρη ατμόσφαιρα και καθηλώνουν τον αδύναμο άνθρωπο σ' ένα επικίνδυνο ψυχολογικό και πνευματικό έλος. 
Υπάρχει και μια άλλη που ονομάζεται: "κατά Θεόν λύπη". Αυτή η λύπη έχει σχέση με την επίγνωση πως ο άνθρωπος είναι αμαρτωλός και τρισάθλιος. Έχει παραβεί τις εντολές του Θεού και πονά για την κατάστασή του. Αυτή η λύπη  -η κατά Θεόν λύπη- είναι ευεργετική, διότι οδηγεί το άνθρωπο σε μετάνοια και σε ελπίδα σωτηρίας.
Να, τι λέγει ο Απόστολος των εθνών, ο Παύλος απευθυνόμενος στους Κορινθίους και σ' όλους εμάς:
Αρχαίο κείμενο:
"...ἡ γὰρ κατὰ Θεὸν λύπη μετάνοιαν εἰς σωτηρίαν ἀμεταμέλητον κατεργάζεται· ἡ δὲ τοῦ κόσμου λύπη θάνατον κατεργάζεται (Β Κορ. 7,10).      
Μετάφραση:  
"... η κατά Θεόν λύπη κατεργάζεται την ειλικρινή μετάνοιαν, δια την οποίαν ποτέ δεν θα μεταμεληθή ο λυπούμενος και η οποία φέρει ως καρπόν την σωτηρίαν. Η λύπη όμως, την οποίαν δια της αμαρτίας του προκαλεί ο κόσμος, έχει ως καρπόν και αποτέλεσμά της τον θάνατον τον πνευματικόν" (Β Κορ. 7,10).
Συνεπώς, θα πρέπει να καταπολεμούμε την κοσμική λύπη με την προσευχή, την ανάγνωση των Γραφών και την συμμετοχή μας στα μυστήρια της Εκκλησίας μας και να καλλιεργούμε με διάκριση την κατά Θεό λύπη.
π. Υάκινθος

▣ Γίνετε μέλη στη σελίδα μας στο Facebook: ΟΙ ΦΙΛΟΙ ΤΟΥ ΕΣΤΑΥΡΩΜΕΝΟΥ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου