menu

ΕΚΔΟΤΙΚΗ ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ

Παρασκευή 18 Σεπτεμβρίου 2020

Καιρός ταραχής και αμφιβολιών...

Νοιώθω πως, όσο περνούν τα χρόνια, οι μήνες, οι βδομάδες και οι μέρες, κάποιοι συνάνθρωποί μας -χριστιανοί- πάσχουν από ταραχή, πανικό και αμφιβολίες.

 Νοιώθουν φόβο λόγω των ποικίλων παγκόσμιων και τοπικών εξελίξεων. 

Δεν είναι μόνον η πανδημία και όσα την ... ακολουθούν. Εδώ μιλάμε για φόβο, ταραχή και αμφιβολίες για ορθόδοξα, εκκλησιαστικά  και πνευματικά θέματα. 

Η υπακοή στους πνευματικούς μας πατέρες ΔΕΝ είναι πια δεδομένη. Κάποιοι αμφιβάλουν για τα λόγια, την καθοδήγηση και την γενικότερη στάση του πνευματικού τους Πατέρα!!! 

Ναι, αμφιβάλλουν πια αν Αυτός -που επί τόσα χρόνια τους αναγέννησε πνευματικά, που τους στήριξε ψυχολογικά και ηθικά- εκφράζει τελικά το ορθόδοξο, το σωστό, το πνευματικό, το εκκλησιαστικό και σωτήριο πνεύμα των πατέρων της Εκκλησίας μας. Αν, δηλαδή, εκφράζει πια το θέλημα του Θεού!!!

Η αλόγιστη πληροφόρηση -διαδίκτυο, περιοδικά, εφημερίδες, τηλεόραση κ.α- διχάζει, ζαλίζει και πλανά ακόμη και τους.. "εκλεκτούς". 

Φθάσαμε σε σημείο να νοιώθουν  πως ΔΕΝ υπάρχει πια άξιος κληρικός να τους καθοδηγήσει στο δρόμο του Θεού! 

Άλλοι πιστεύουν πως η Εκκλησία τους πρόδωσε!. 

Κάποιοι άλλαξαν πνευματική οικογένεια και πήγαν σε άλλες σχισματικές ομάδες, διότι τους έπεισαν πως η Ελληνική Ορθόδοξη Εκκλησία έχει προδώσει τον Χριστό και έχει εγκαταλείψει το ποίμνιό της. 

Μερικοί -ευτυχώς ελάχιστοι- πιστεύουν πως πρέπει να φύγουν από τις ενορίες τους και να... ταμπουρωθούν στο σπίτι τους και να δημιουργήσουν την "κατ' οίκον Εκκλησία". Θα προσέρχονται στους Ναούς πέντε λεπτά προ της Θ. Κοινωνίας ΜΟΝΟ για να μεταλάβουν!!!

ΦΟΒΕΡΟ αυτό που επικρατεί σήμερα στις ψυχές κάποιων πιστών.

Αυτά και άλλα πολλά ακούω στις εξομολογήσεις των χριστιανών που με πληγώνουν βαθύτατα. 

Το πρόβλημα το μεγάλο δεν είναι η ασθένεια του GOVID 19, αλλά η πνευματική ασθένεια της παραζάλης που οδηγεί στην απελπισία και σε κινήσεις επικίνδυνες. Πρόκειται για μια καλοστημένη παγίδα του διαβόλου που έστησε για τους εκλεκτούς...

Ας μελετήσουμε με ηρεμία τα λόγια της Αγίας Γραφής. Εκεί θα δούμε ποιο είναι το θέλημα του Θεού.  Λέγει ο Απόστολος Παύλος: "Πείθεσθε τοῖς ἡγουμένοις ὑμῶν καὶ ὑπείκετε· αὐτοὶ γὰρ ἀγρυπνοῦσιν ὑπὲρ τῶν ψυχῶν ὑμῶν ὡς λόγον ἀποδώσοντες· ἵνα μετὰ χαρᾶς τοῦτο ποιῶσι καὶ μὴ στενάζοντες· ἀλυσιτελὲς γὰρ ὑμῖν τοῦτο. (Εβρ. 13,17 ). 

Με απλά λόγια: Να πείθεσθε και να υποτάσσεσθε με προθυμίαν, χωρίς δισταγμούς και δυσφορίας, στους πνευματικούς προϊσταμένους σας. Διότι αυτοί αγρυπνούν δια την σωτηρίαν των ψυχών σας, επειδή θα δώσουν λόγον δια σας στον Χριστόν. Υπακούετε, λοιπόν, εις αυτούς με προθυμίαν, ώστε να εκτελούν το έργον αυτό της πνευματικής καθοδηγήσεώς σας με χαράν και όχι με στεναγμούς· διότι το να στενάζουν από την ιδικήν σας απείθειαν, είναι επιζήμιον εις σας τους ιδίους. Θα φέρη επάνω σας την οργήν του Θεού.

Αγαπητοί μου,

Σας παρακαλώ μην έχετε εμπιστοσύνη στους λογισμούς σας. Μην κάνετε αλόγιστη πλοήγηση στο διαδίκτυο. Παραμείνετε κοντά στους πνευματικούς σας πατέρες με εμπιστοσύνη και πνεύμα υπακοής. Μην αφήνετε τον διάβολο να γκρεμίσει  ό,τι έκτισε ο ο πνευματικός  μας πατέρας με κόπο, με υπομονή, με προσευχή και πόνο. Σκεφτείτε το ποιος θα δώσει λόγο στο Θεό για την ψυχή μας, εφόσον είμαστε υπάκουοι στους λόγους του. 

Αν, όμως, έχουμε αμφιβολίες για τον πνευματικό μας καθοδηγητή, ΤΟΤΕ θα βγούμε στην αναζήτηση ενός άλλου ποιμένα, που θα... συμφωνεί με τις απόψεις μας...Ο Θεός να μας φυλάει από τέτοιες ενέργειες

π. Υάκινθος 


▣ Γίνετε μέλη στη σελίδα μας στο Facebook: ΟΙ ΦΙΛΟΙ ΤΟΥ ΕΣΤΑΥΡΩΜΕΝΟΥ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου