menu

ΕΚΔΟΤΙΚΗ ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ

Κυριακή 20 Σεπτεμβρίου 2020

"...και έρριψαν αυτούς παρά τους πόδας του Ιησού..." (Ματθ. 15,30)

Ο Θεάνθρωπος, όταν περπατούμε στη γη μεταξύ των ανθρώπων -των πλασμάτων Του-, ευεργετούσε όλους τους καλοπροαίρετους. 

Οι υποκριτές, κάποιοι "θρησκευόμενοι" εκείνης της εποχής, σκανδαλίζονταν με τα λόγια και τις θείες ενέργειες του Κυρίου μας, γι' αυτό και δεν αλλοιώνονταν πνευματικά από τις θείες ενέργειες του Ιησού.

Κάποτε, λοιπόν, ο Ιησούς ανέβηκε σ' ένα βουνό για να προσευχηθεί. Άλλωστε, το συνήθιζε αυτό. Ξαφνικά, συγκεντρώθηκαν κοντά Του πολλοί άνθρωποι για ν' ακούσουν τα θεία Του λόγια, αλλά και για να θεραπεύσει τους ασθενείς που μετέφεραν μαζί τους. Πλησιάζοντας τον Χριστό, τους τοποθέτησαν στα πανάγια πόδια Του "...και εθεράπευσεν αυτούς ".

Από τότε μέχρι και σήμερα, δεν άλλαξαν πάρα πολύ τα πράγματα στον κόσμο. Και σήμερα έχουμε στα σπίτια μας αρρώστους που χρήζουν αγάπης και θεραπείας. Μπορεί κι εμείς να είμαστε ασθενείς και να "τρέχουμε" στους γιατρούς, για να βρούμε την ίασή μας.

Ο Χριστός, και σήμερα είναι παρών στη ζωή μας. Και όπως θεράπευε εκείνη την εποχή τους ασθενείς, προσφέρει την ίαση και σήμερα σε' όσους προστρέχουν σ' Αυτόν. Τι σημασία έχει αν δεν τον βλέπουμε με τα σωματικά μας μάτια. Εκείνος μας υποσχέθηκε πως ποτέ δεν θα μας εγκαταλείψει, εκτός κι αν εμείς απομακρυνθούμε απ' Αυτόν. 

Όταν είμαστε σωματικά άρρωστοι, επειδή νοιώθουμε τα οδυνηρά συμπτώματα, επισκεπτόμαστε τους γιατρούς, λαμβάνουμε φάρμακα, κάνουμε δίαιτα, υποβαλλόμαστε σε επώδυνες εγχειρήσεις κ.α. Και καλά κάνουμε. Θα πρέπει, όμως, να γνωρίζουμε πως οι γιατροί και τα φάρμακα είναι η προέκταση των χεριών του Θεού. Είναι πολύτιμα δώρα του Κυρίου σε όλους μας. 

Πριν, όμως, απ' αυτούς (τους γιατρούς), θα πρέπει να πέφτουμε μπροστά στα πόδια του Χριστού για να πάρουμε την ευλογία και την θεραπευτική Του χάρη. Αυτό να κάνουμε και για τους οικείους μας που ασθενούν. Να τους τοποθετούμε μπροστά στο Χριστό επικαλούμενοι το πανάγιο όνομά Του με τις μεσιτείες της Παναγίας και όλων των αγίων Του. Στη συνέχεια, θα επισκεφθούμε και τον γιατρό μας κάνοντας υπακοή σ' όσα μας συμβουλεύσει. Ο Θεός θεραπεύει και μέσω των ιατρών και των φαρμάκων...

Επίσης, θα πρέπει να γνωρίζουμε πως οι χειρότερες και σοβαρότατες ασθένειες έχουν σχέση με την αθάνατη ψυχή μας. Άπαντες, λίγο πολύ, είμαστε άρρωστοι και υποφέρει η ψυχή μας από πνευματικές ασθένειες (αμαρτίες, λογισμοί, πάθη, επιθυμίες, πτώσεις, έξεις, παραλήψεις και τόσα άλλα). Τα φάρμακα γι' αυτές τις ασθένειες, τα προσφέρει δωρεάν η Εκκλησία μας δια των  Ιερών μυστηρίων, της προσευχής, της μελέτης του θείου λόγου, της νηστείας, της ελεημοσύνης, της θείας λατρείας κ.α. 

Το μεγάλο πρόβλημα είναι πως οι περισσότεροι από μας δεν νοιώθουμε πως είμαστε  ασθενείς και, ως εκ τούτου, δεν προστρέχουμε στον "Ιατρό των ψυχών και των σωμάτων ημών". Έχουμε την ψευδαίσθηση πως είμαστε υγιείς και δεν έχουμε ανάγκη Ιατρού. Η μελέτης της Αγίας Γραφής θα μας ανοίξει τα μάτια. Εκεί θα δούμε το πόσο άρρωστοι είμαστε. Ο πνευματικός αυτός καθρέπτης θα μας φανερώσει την πραγματική μας κατάσταση. 

Όσο πιο σύντομα επανέλθουμε στο δρόμο του Θεού δια της μετανοίας, τόσο πιο γρήγορα θα γευτούμε την θεραπεία που προσφέρει δωρεάν ο Κύριος Ιησούς Χριστός. 

π. Υάκινθος


▣ Γίνετε μέλη στη σελίδα μας στο Facebook: ΟΙ ΦΙΛΟΙ ΤΟΥ ΕΣΤΑΥΡΩΜΕΝΟΥ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου