menu

ΕΚΔΟΤΙΚΗ ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ

Τρίτη 3 Νοεμβρίου 2020

Έκτακτα μέτρα υγειονομικής προστασίας στην Ιερά Μητρόπολη Δημητριάδος

Μετά την κατάταξη της Περιφερειακής Ενότητας Μαγνησίας στο επιδημιολογικό επίπεδο επικινδυνότητας 4 (κόκκινο) η Ιερά Μητρόπολη Δημητριάδος ανακοινώνει ότι, από σήμερα και μέχρι νεωτέρας, ισχύουν τα ακόλουθα:


1.   Σε κάθε Ιερό Ναό μπορούν να παρευρίσκονται κατά την διάρκεια τελέσεως της Θείας Λειτουργίας συγχρόνως εννέα (9) συνολικώς πιστοί με ελάχιστη απόσταση ενός και ημίσεως (1,5) μέτρου μεταξύ τους.

 

2.   Κατά τη διάρκεια της παραμονής τους στον Ιερό Ναό οι πιστοί, με προσωπική τους ευθύνη και μέριμνα, υποχρεούνται να φέρουν μάσκα.

 

3.   Κατά την προσέλευση στην Θεία Μετάληψη απαιτείται να τηρούνται με ακρίβεια οι προβλεπόμενες αποστάσεις μεταξύ των πιστών. Το ίδιο ισχύει και κατά την διανομή του αντιδώρου.

 

4.   Για την εξυπηρέτηση των πιστών κρίνεται αναγκαίο να αναρτηθούν στους πίνακες ανακοινώσεων των Ιερών Ναών και στις υφιστάμενες ιστοσελίδες τους: α) το ωράριο τέλεσης των Ιερών Ακολουθιών, β) το ωράριο κατά το οποίο ο Ιερός Ναός θα παραμένει ανοικτός και γ) ο συνολικός αριθμός των πιστών, οι οποίοι μπορούν να παρευρίσκονται ταυτοχρόνως μέσα, κατά τις ισχύουσες υγειονομικές υποδείξεις.

 

5.    Οι κληρικοί, οι νεωκόροι, οι Επίτροποι και όλοι οι εργαζόμενοι και διακονούντες στους Ιερούς Ναούς θα φέρουν υποχρεωτικά τα προβλεπόμενα από τον νόμο μέτρα προστασίας (μάσκα, γάντια κ.λπ.), με εξαίρεση τους ιερείς και ιεροψάλτες κατά την διάρκεια της Θείας Λατρείας.

 

6.    Σε περίπτωση κατά την οποία ο αριθμός όσων προσέρχονται στον Ιερό Ναό υπερβαίνει τον επιτρεπόμενο, οι επιπλέον μπορούν να παραμείνουν στον προαύλιο χώρο, προσευχόμενοι και σε απόσταση ενός και ημίσεως (1,5) μέτρου τουλάχιστον μεταξύ τους. Σε αυτήν την περίπτωση, επιτρέπεται η λειτουργία των εξωτερικών μεγαφώνων των Ιερών Ναών. 

 

7.   Όπου υπηρετούν περισσότεροι Εφημέριοι, συνιστάται η τέλεση περισσότερων Θείων Λειτουργιών κατά την ίδια ημέρα, τόσο κατά την Κυριακή, όσο και κατά τις μεγάλες Εορτές.

 

8.   Αυτονόητη είναι η τοποθέτηση αντισηπτικών/απολυμαντικών στις εισόδους των Ιερών Ναών, για την υποχρεωτική για όλους όσους εισέρχονται στον Ιερό Ναό απολύμανση των χεριών, όπως ο φυσικός εξαερισμός των Ιερών Ναών και η συχνή και σχολαστική απολύμανση με αντισηπτικό διάλυμα των σημείων και των επιφανειών του Ιερού Ναού στις οποίες παρατηρείται συχνή πρόσβαση των πιστών.

 

9.   Όσον αφορά στην τέλεση των Ιερών Μυστηρίων του Γάμου και της Βάπτισης, όπως και στην τέλεση των Εξοδίων Ακολουθιών και των Ιερών Μνημοσύνων, τελούνται από έναν Ιερέα, έναν ψάλτη και την παρουσία έως εννέα (9) προσώπων, συμπεριλαμβανομένων των μελλονύμφων και του κουμπάρου, η των γονέων και του αναδόχου του βαπτιζομένου.

 

10.     Όλα τα ανωτέρω εφαρμόζονται και στις Ιερές Μονές.

 

11.        Αναστέλλεται μέχρι νεωτέρας η λειτουργία των Κύκλων Μελέτης Αγίας Γραφής, των Εσπερινών Κηρυγμάτων, των Κατηχητικών Σχολείων και των Σχολών Γονέων.

 

12.        Συνεχίζεται η λειτουργία των Ενοριακών Σπιτιών Γαλήνης.

 

13.     Αναστέλλεται η λειτουργία του Πνευματικού Κέντρου της Ιεράς Μητροπόλεως (Κ. Καρτάλη-Α. Γαζή) καθώς και των Δομών του Συλ. Συμπαραστάσεως Κρατουμένων «Ο ΕΣΤΑΥΡΩΜΕΝΟΣ».

Εκ του Γραφείου Τύπου της Ι.Μ.Δημητριάδος


▣ Γίνετε μέλη στη σελίδα μας στο Facebook: ΟΙ ΦΙΛΟΙ ΤΟΥ ΕΣΤΑΥΡΩΜΕΝΟΥ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου