menu

ΕΚΔΟΤΙΚΗ ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ

Σάββατο 17 Απριλίου 2021

Δημητριάδος Ιγνάτιος: «πρέπει να δοθεί μεγάλο βάρος στο ζήτημα του ωραρίου την Μεγάλη Εβδομάδα»

   Στην εκπομπή «κοινωνία ώρα MEGA» φιλοξενήθηκε σήμερα ο Σεβ. Μητροπολίτης Δημητριάδος κ. Ιγνάτιος και αναφέρθηκε στον εορτασμό του φετινού Πάσχα, δεδομένων των υγειονομικών συνθηκών. Ο Σεβασμιώτατος μίλησε για την επιστολή που απέστειλε η Ιερά Σύνοδος στο Υπουργείο Παιδείας, «ανοίγοντας τον διάλογο, ώστε με υπευθυνότητα να προχωρήσουμε στον εορτασμό του Πάσχα αυτή τη χρονιά. Το βέβαιο είναι», επισήμανε ο κ. Ιγνάτιος, «ότι δεν μπορεί να συμβεί ό,τι συνέβη το τελευταίο Πάσχα. Πρέπει να προχωρήσουμε με ένα συντεταγμένο τρόπο και σαφή συνεννόηση. Από την πλευρά της Εκκλησίας υπάρχει η διάθεση να τελέσουμε πολλαπλές Ακολουθίες. Μετά ην εμπειρία των Χριστουγέννων προχωρούμε με πολλή σύνεση, σεβόμενοι τα μέτρα. Ο λαός πείστηκε, στη συντριπτική του πλειοψηφία, ότι πρέπει να φορά μάσκες στο Ναό».

          Ιδιαίτερη έμφαση έδωσε ο Σεβασμιώτατος στο ζήτημα του ωραρίου: «Οι Ακολουθίες, ιδιαίτερα την Μ. Πέμπτη και την Μ. Παρασκευή, επεκτείνονται μέχρι αργά το βράδυ. Το όριο της ενάτης βραδινής είναι δεσμευτικό, διότι δεν μας επιτρέπει την τέλεση περισσότερων Ακολουθιών». Αφού περιέγραψε την εικόνα που αντικρίζει κανείς, κάθε απόγευμα και βράδυ, στις κατάμεστες από κόσμο πλατείες των Εκκλησιών, παρατήρησε ότι «πρέπει το βράδυ του Μ. Σαββάτου να γίνουν όλα σύμφωνα με την τάξη της Εκκλησίας διότι, αν μεταφερθεί η τελετή της Αναστάσεως νωρίτερα, θα επικρατήσει χάος. Γι’ αυτό, πρέπει να δοθεί μεγάλο βάρος στο ζήτημα του ωραρίου, σε συνεννόηση με την Ιερά Σύνοδο».

          Ερωτηθείς για την περιφορά του Επιταφίου, σημείωσε ότι «προφανώς δεν μπορεί να γίνει με τον τρόπο που ξέρουμε και θέλουμε, αλλά θα μπορούσε να γίνει μία σύντομη περιφορά πέριξ του Ναού, καθότι θα αξιοποιήσουμε τους υπαίθριους χώρους των Ναών. Έτσι, χωρίς συνωστισμό, θα επιτύχουμε το μείζον. Επαναλαμβάνω ότι πρέπει να δούμε πολύ σοβαρά το ζήτημα του ωραρίου των Ακολουθιών. Θέλουμε να είμαστε σοβαροί και υπεύθυνοι. Κατανοούμε πλήρως το πρόβλημα, αλλά πρέπει να διευκολυνθούμε, ώστε να μην επικρατήσει κατάσταση που θα φέρει τα αντίθετα αποτελέσματα».

          Τέλος, ο Σεβασμιώτατος επισήμανε, ακόμα μια φορά, την ολόθυμη συνεργασία της Εκκλησίας στον αγώνα για την αντιμετώπιση της πανδημίας, θύμισε την υπεύθυνης στάση Της στο ζήτημα του εμβολιασμού, μίλησε για την υπευθυνότητα Κληρικών και Ιεροψαλτών, κατά την τέλεση των Ιερών Ακολουθιών και κάλεσε όλους «να γιορτάσουμε Πάσχα αληθινό, με τρόπο που να μη βλάψουμε κανένα συνάνθρωπό μας».

          Στην συζήτηση παρενέβη και η Καθηγήτρια Παθολογίας και Λοιμοξιολογίας κ. Γιαμαρέλου, η οποία επέμεινε στην χρήση της μάσκας στους Ιερούς Ναούς και την τήρηση των αποστάσεων, ενώ χαρακτήρισε «λογική» την περιφορά του Επιταφίου πέριξ των Ναών.


ΠΑΤΗΣΤΕ ΕΔΩ ΓΙΑ ΝΑ ΔΕΙΤΕ ΤΟ VIDEO: https://www.megatv.com/embed/?p=2020332911


▣ Γίνετε μέλη στη σελίδα μας στο Facebook: ΟΙ ΦΙΛΟΙ ΤΟΥ ΕΣΤΑΥΡΩΜΕΝΟΥ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου