menu

ΕΚΔΟΤΙΚΗ ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ

Τετάρτη 11 Μαΐου 2022

-Είναι και θαυματουργός! (Για τους μικρούς μας φίλους)

-Γιαγιά, σε ποιον Άγιο είναι αφιερωμένο αυτό το εκκλησάκι; Ρώτησε ο Ραφαήλ, την ώρα που περνούσαν απ’ έξω πηγαίνοντας στη θεία τους.

-Είναι του Αγίου Θεράποντα! Πάμε να ανάψουμε ένα κεράκι και μετά θα σας πω για τον βίο του, είπε η γιαγιά.

Ο Ραφαήλ και η Δροσούλα, την ακολούθησαν άναψαν το κεράκι τους, ασπάστηκαν τις εικόνες και έμειναν σιωπηλοί μέσα στο μικρό εκκλησάκι. Αυτή η ουράνια σιωπή τους μάγευε. Κοιτούσαν την εικόνα του Αγίου που βρισκόταν στο τέμπλο του ναού δίπλα στην εικόνα της Παναγίας.

Ο Άγιος είχε γενειάδα και κατάλευκα μακριά μαλλιά. Στο ένα του χέρι κρατούσε το ιερό Ευαγγέλιο και με το άλλο ευλογούσε.

-Φοράει άμφια! Είπε ψιθυριστά η Δροσούλα στον Ραφαήλ.

Κι αφού προσευχήθηκαν βγήκαν έξω και περίμεναν τη γιαγιά τους. Κάθισαν σε ένα ξύλινο παγκάκι δίπλα στο παρτέρι με τις τριανταφυλλιές.

-Έλα, γιαγιά! Είπαν και έκαναν χώρο στη μέση να καθίσει. Πες μας για τον Άγιο Θεράποντα!

 - Δεν ξέρουμε με βεβαιότητα από πού κατάγεται ο Άγιος Θεράπων, ούτε πότε γεννήθηκε. Από τα συναξάρια που διαβάζουμε τους βίους των αγίων, συμπεραίνουμε ότι έζησε τον 7ο ή αρχές του 8ου αιώνα μ.Χ.

 Στην αγιογραφία φαίνεται να ανήκει στην τάξη των μοναχών, εκείνων που απαρνούνται το δικό τους θέλημα και κουβαλάνε το σταυρό του Κυρίου.

 Έζησε ένα διάστημα στα Ιεροσόλυμα και στη συνέχεια έγινε Επίσκοπος Κιτίου στην Κύπρο. Τελείωσε τη ζωή του μαρτυρικά, προσφέροντάς την στον Χριστό. Την ώρα που λειτουργούσε, Άραβες πειρατές τον αποκεφάλισαν πάνω στην Αγία Τράπεζα.

 -Είναι ιερομάρτυρας! Αφοσιώθηκε στο θέλημα του Θεού! Του χάρισε την ψυχή και τη ζωή του! Είπε η Δροσούλα με μεγάλη συγκίνηση.

Το τίμιο λείψανό του μεταφέρθηκε στην Κωνσταντινούπολη. Ο Άγιος κάνει πολλά θαύματα σε όσους προστρέχουν με πίστη να τον προσκυνήσουν.

Ένα από τα πολλά θαύματα που έκανε ο Άγιος Θεράπων στα Ιεροσόλυμα, ήταν να αναστήσει με την προσευχή του, τον γιο μιας Εβραίας, τη στιγμή που πήγαινε να τον ενταφιάσει. Έπειτα από αυτό μάνα και γιος πίστεψαν στον Χριστό και  βαπτίστηκαν Χριστιανοί.

-Είναι και θαυματουργός! Πρόσθεσε ο Ραφαήλ.

-Άγιε Ιερομάρτυρα Θεράποντα και θαυματουργέ πρέσβευε υπέρ ημών! Είπε η γιαγιά καθώς τα εγγονάκια της την αγκάλιαζαν.

 Σταυρούλα Δημητριάδη, δασκάλα

.



▣ Γίνετε μέλη στη σελίδα μας στο Facebook: ΟΙ ΦΙΛΟΙ ΤΟΥ ΕΣΤΑΥΡΩΜΕΝΟΥ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου