menu

ΕΚΔΟΤΙΚΗ ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ

Παρασκευή 19 Αυγούστου 2022

"Γράψτε τα, σε παρακαλώ. Όταν πληρωθώ θα σου τα ξεχρεώσω".

ΤΑ ΠΑΛΙΑ ΧΡΟΝΙΑ

Όταν ήμουν μικρό παιδί -τότε ζούσαμε σε χωριό- η μακαρίτισσα μητέρα μου μ' έστελνε στο μπακάλικο ν' αγοράσω μικρές ποσότητες τροφίμων. Πριν παραλάβω την παραγγελία, έλεγα στον καταστηματάρχη: - Μου είπε η μάνα μου, να τα γράψεις...

Βέβαια, άργησα να καταλάβω τι σήμαινε  αυτή η φράση.  Σαν μικρό παιδάκι δεν μπορούσα να καταλάβω τις δοσοληψίες των μεγάλων.

Το χρέος μεγάλωνε, αλλά ο Μπακάλης ποτέ δεν διαμαρτύρονταν για την άμεση εξόφλησή του. Γνώριζε πως όταν θα επέστρεφε ο πατέρας από τα καράβια, το πρώτο που θα έκανε ήταν να βγάλει την οικογένεια από τα χρέη που συσσωρεύτηκαν όλο τον προηγούμενο χρόνο. Τι χαρά είχαμε στο σπίτι όταν μαθαίναμε πως δεν χρωστούσαμε σε κανένα,!!! 

Ναι, ήταν  δύσκολη η εποχή, αλλά υπήρχε εμπιστοσύνη και τιμιότητα.

ΣΗΜΕΡΑ

Δυστυχώς, άρχισαν και πάλι τα...  βερεσέδια, κυρίως στα συνοικιακά μαγαζάκια (φούρνοι, κρεοπωλεία, μπακάλικα, βιβλιοπωλεία, βενζινάδικα, προποτζίδικα, τυχερά παιχνίδια κ.α.). 

Πολλοί συνάνθρωποί μας άρχισαν να λένε και πάλι: "γράψτα, σε παρακαλώ. Όταν πληρωθώ θα σου τα ξεχρεώσω"

Βεβαίως, κάποιοι με συνέπεια και ευγνωμοσύνη ξεχρεώνουν το χρέος τους και κάποιοι άλλοι αφήνουν να αυξηθεί το ποσό και τελικά αδυνατούν να το ξεχρεώσουν. Τότε, οι καταστηματάρχες σταματούν την συνεργασία μαζί τους κι εκείνοι τρέχουν ν' ανακαλύψουν και άλλα υποψήφια... θύματά τους. Τελικά, δεν τους νοιάζει αν χρωστούν!!! 

Είναι αλήθεια, στις μέρες μας, κανείς δεν μπορεί να ισχυριστεί πως δεν έχει φαγητό, όταν η Εκκλησία, η Πολιτεία, ο Δήμος και φιλανθρωπικές οργανώσεις προσφέρουν τα αναγκαία σ' εκείνους που έχουν τις προϋποθέσεις. 

Δεν είναι λίγοι εκείνοι που ζουν ΜΟΝΟ με τα επιδόματα και τις... δωρεές. Δεν θέλουν να εργαστούν γιατί βολεύονται μ' άλλους... τρόπους. 

Υπάρχει και μια μερίδα συνανθρώπων μας που είναι όντως αναξιοπαθούντες. Ασθενείς, ηλικιωμένοι, εγκαταλελειμμένοι από τους οικείους και τους γείτονες, άνεργοι, πολύτεκνοι, άποροι, οικογένειες φυλακισμένων, φυγόποινων κ.α. που χρήζουν άμεσης στήριξης και βοήθειας. Τέτοιους ανθρώπους ενισχύει ο "ΕΣΤΑΥΡΩΜΕΝΟΣ". 

Κατά καιρούς, εκπρόσωπος του "Ε", εξοφλεί χρέη απόρων οικογενειών σε φούρνους και σε μπακάλικα, φαρμακεία και υπηρεσίες (ΔΕΗ, ΔΕΥΑΜΒ κ.α.).  Με τον τρόπο αυτό ενισχύονται: μονογονεϊκές και πολύτεκνες οικογένειες, άμισθοι κληρικοί, μοναχικοί άνθρωποι, άποροι μαθητές και φοιτητές, οικογένειες κρατουμένων και αποφυλακισθέντων κ.α.

Ασφαλώς, για όλες τις περιπτώσεις γίνεται διακριτική έρευνα, για να ξεφεύγουμε από καλοστημένες παγίδες των... επιτηδείων.

ΔΟΞΑ ΤΩ ΘΕΩ.  

Θα συνεχίσουμε τη διακονία μας με διάκριση και προσοχή.
π. Υάκινθος

▣ Γίνετε μέλη στη σελίδα μας στο Facebook: ΟΙ ΦΙΛΟΙ ΤΟΥ ΕΣΤΑΥΡΩΜΕΝΟΥ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου