menu

ΕΚΔΟΤΙΚΗ ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ

Σάββατο 15 Οκτωβρίου 2022

-"Σιγά που θ' αφήσω το παιδί μου να πάει στο κατηχητικό..."

Με ιδιαίτερη χαρά και συγκίνηση τελέστηκε σήμερα (15/10) το πρωί ο αγιασμός έναρξης λειτουργίας των κατηχητικών σχολείων  της ενορίας του Μητροπολιτικού Ι. Ναού Αγ. Νικολάου Βόλου.

Βέβαια, η συμμετοχή των παιδιών και των γονέων τους δεν ήταν τόσο ικανοποιητική, αλλά ελπίζουμε πως κατά την πορεία των συνάξεων θα προσέλθουν και άλλα παιδιά που θα επιθυμούσαν να μορφωθούν πνευματικά και να μυηθούν στη ζωή που προβάλλει η Ορθόδοξη Εκκλησίας.

ΔΥΣΤΥΧΩΣ, τα τελευταία χρόνια, έχει μειωθεί αισθητά ο αριθμός των παιδιών για πολλούς και διαφόρους λόγους. 

Κατ' αρχάς, υπάρχει μια προκατάληψη, κυρίως σε γονείς που δεν έχουν ουσιαστική σχέση με τη πίστη. Φοβούνται μήπως τα παιδιά τους κινδυνεύσουν από τον ... "προσηλυτισμό των ανθρώπων της Εκκλησίας, που έχει ως στόχο να τα οδηγήσουν στον μοναχισμό". 

Κάποιοι γονείς πιστεύουν πως υπάρχει και ηθικός κίνδυνος, διότι, όπως ισχυρίζονται,  ακούγονται πολλά και από τα ΜΜΕ  για ιερείς που εκμεταλλεύονται διάφορες καταστάσεις και ευκαιρίες.

Προτιμούν οι γονείς να μορφώνουν εγκεφαλικά τα παιδιά τους και τα προωθούν σε κέντρα ξένων γλωσσών, εκμάθηση μουσικής, σε αθλητικά σωματεία και φορείς που οργανώνουν εκδρομές και τόσα άλλα, που είναι μεν σπουδαία, αλλά δεν είναι ΤΟ ΣΠΟΥΔΑΙΟΤΕΡΟ.

Κι έτσι, τα παιδιά εμποδίζονται να συμμετάσχουν στα σχολεία  της Εκκλησίας μας και παραμένουν σε συνειδητή άγνοια της πίστης και της ζωής της. Μπορεί να παιδιά μας να γίνουν εγκεφαλικά μορφωμένοι άνθρωποι, σπουδαίοι επιστήμονες, ν' αποκτήσουν υψηλές θέσεις στην κοινωνία, αλλά ποτέ δεν θα γίνουν  άνθρωποι του Θεού με πνεύμα και αρετές που μόνο η Εκκλησία διδάσκει και οδηγεί τα παιδιά της.

Την Κυριακή, επίσης, τα παιδιά κοιμούνται για να ... ξεκουραστούν, να παίξουν στον υπολογιστή, να συμμετάσχουν σε εκδρομές και τόσα άλλα, που τα εμποδίζουν να εκκλησιαστούν. Κι έτσι τα παιδάκια μας παραμένουν ... αλιβάνιστα μακριά από τη Θ. Λατρεία και τη χάρη του Θεού. Και όταν μας έρθει η γνώση, και πάθουμε κάποια δεινά εξ' αιτίας της παγίδευσης των παιδιών, τότε είναι αργά πια

Στα κατηχητικά σχολεία της Εκκλησίας μας δεν γίνεται προσηλυτισμός, ούτε προσπάθεια να οδηγηθούν τα παιδιά στον μοναχισμό, αλλ' ούτε υπάρχει και ηθικός κίνδυνος. Όλες αυτές οι κατηγορίες είναι ανυπόστατες και κακοήθεις. 

Ας αναλογιστούμε τις ευθύνες που έχουμε ως γονείς ενώπιον του Θεού και ας πράξουμε θεάρεστα.

π. Υάκινθος



▣ Γίνετε μέλη στη σελίδα μας στο Facebook: ΟΙ ΦΙΛΟΙ ΤΟΥ ΕΣΤΑΥΡΩΜΕΝΟΥ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου