menu

ΕΚΔΟΤΙΚΗ ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ

Παρασκευή 16 Δεκεμβρίου 2022

Άγιος Ελευθέριος, ο Προστάτης των φυλακισμένων (Για τους μικρούς μας φίλους)

-Γιαγιά, η θεία γέννησε κοριτσάκι! Φώναξε χαρούμενη η Δροσούλα καθώς έκλεινε το τηλέφωνο.
Ο Ραφαήλ έτρεξε κοντά τους.
-Θα έχουμε μπέμπα στην οικογένειά μας; ρώτησε χαρούμενος.
- Δόξα τον Θεό! Είπε η γιαγιά κάνοντας τον σταυρό της. Όλα πήγαν κατ’ ευχή! Σ’ ευχαριστώ Άγιε μου Ελευθέριε που βοήθησες τη δούλη σου! Μεγάλη η χάρη σου σήμερα που γιορτάζεις!
-Πες μας γιαγιά γι’ αυτόν τον Άγιο που έχει τόση μεγάλη δύναμη και ελευθερώνει! Είπε ο Ραφαήλ και κάθισε δίπλα της.
-Ακούστε καλά μου παιδιά... Οι γονείς του Αγίου ήταν πλούσιοι. Έμεινε ορφανός από πατέρα και ανατράφηκε με παιδεία και νουθεσία Κυρίου από την μητέρα του Ανθία, η οποία διδάχθηκε τη χριστιανική πίστη από τους μαθητές του Αποστόλου Παύλου. Η μεγαλύτερη επιθυμία της, ήταν να επισκεφτεί τη Ρώμη που τα χώματά της βάφτηκαν με το αίμα των Αποστόλων Πέτρου και Παύλου. Όταν πήγε πήρε μαζί της και τον γιο της Ελευθέριο. Ο επίσκοπος της Ρώμης ο Ανίκητος είδε την πίστη και το αγνό ήθος του και τον πήρε κάτω από την προστασία του. Δεκαπέντε ετών τον χειροτόνησε διάκονο, δεκαοκτώ ετών χειροτονήθηκε ιερέας και είκοσι ετών επίσκοπος Ιλλυρικού..

-Γιαγιά τόσο μικρός κι έγινε επίσκοπος;
-Ναι, γιατί στο πρόσωπό του ο επίσκοπος Ρώμης είδε πολλά χαρίσματα και αρετές. Επίσης ο Άγιος Δροσούλα μου έζησε πολύ πριν γίνουν οι κανόνες της εκκλησίας μας που σήμερα για να γίνεις διάκονος πρέπει να είσαι 25 ετών, ιερέας 30 ετών και επίσκοπος πάνω από 30. Σαν ιερέας αγωνίστηκε με ζήλο για το ποίμνιό του και έκανε πολλά έργα φιλανθρωπίας. Εξαιτίας του πολλοί ειδωλολάτρες πίστεψαν στον Χριστό. Με τους γλυκούς του λόγους, τη σοφία του και τα θαύματα έκανε τους πλανεμένους να πιστέψουν . Μέχρι τη Βρετανία έφτασε η φήμη της αρετής του Αγίου. Ο βασιλιάς της ο Λούκιος του έστειλε μια επιστολή όπου δήλωνε ότι αυτός και ο λαός του επιθυμούν να γίνουν χριστιανοί.

Ο Άγιος Ελευθέριος έστειλε ανθρώπους που κατήχησαν τον βασιλιά και τον λαό του. Ο αυτοκράτορας της Ρώμης Αδριανός όταν έμαθε τη δράση του, τον υπέβαλε σε φρικτά βασανιστήρια για να τον κάνει ν’ αρνηθεί την πίστη του. Διέταξε να τον βάλουν σ’ ένα πυρακτωμένο χάλκινο κρεβάτι, σε μια πυρωμένη σχάρα, σε ένα μεγάλο καζάνι με λίπος κερί και πίσσα.
-Είναι ιερομάρτυρας και ομολογητής!
- Πόσο θάρρος είχε! Ο Θεός ήταν μαζί του!
-Ο Θεός δεν τον άφησε μόνο του! Έστειλε δροσιά, έσβησε τη φωτιά, ψύχρανε τη σχάρα, δρόσισε το καζάνι και ανακούφισε τους πόνους του.

Και ο αυτοκράτορας οργίστηκε πολύ. Ο έπαρχος της Ρώμης Κορέμμων έφτιαξε έναν χάλκινο κλίβανο με μυτερά σουβλιά στο εσωτερικό του και τον πυράκτωσε για να βάλουν μέσα τον Άγιο. Όμως ο Κορέμμων έγινε χριστιανός ομολόγησε τον Χριστό και μπήκε ο ίδιος μέσα στον κλίβανο κι επειδή ο Θεός τον κράτησε αβλαβή αποκεφαλίστηκε. Όταν ήρθε η σειρά του Ελευθερίου να μπει στον κλίβανο η φωτιά έσβησε και τα καρφιά λύγισαν. Ο Αδριανός διάταξε τη φυλάκιση του ώστε να πεθάνει από την ασιτία.

Τέλος έδωσε διαταγή να τον δέσουν πίσω από δύο άγρια άλογα. Άγγελος Κυρίου τον έλυσε και τον οδήγησε σ’ ένα βουνό όπου έζησε ανάμεσα στα άγρια ζώα. Ο αυτοκράτορας έστειλε στρατιώτες να τον συλλάβουν. Τον οδήγησαν στην αρένα για να τον κατασπαράξουν τα άγρια θηρία. Μια λέαινα κι ένα λιοντάρι άρχισαν να του φιλούν τα πόδια. Ο κόσμος τότε άρχισε να φωνάζει “Μέγας είναι ο Θεός των χριστιανών”. Τότε ο αυτοκράτορας διέταξε τον αποκεφαλισμό του κι όταν η μητέρα του η Ανθία έτρεξε να αγκαλιάσει το άψυχο σώμα του την αποκεφάλισαν κι αυτή.
-Μεγάλη η χάρη σου Άγιε Ελευθέριε! Δώσε σε όλες τις εγκύους “καλή λευτεριά”! Είπε η γιαγιά κάνοντας τον σταυρό της.
- Και στους κρατούμενους! Γιατί είναι ο προστάτης τους! Συμπλήρωσε ο παππούς που τους άκουγε προσεκτικά.
Σταυρούλα  Δημητριάδη, δασκάλα

▣ Γίνετε μέλη στη σελίδα μας στο Facebook: ΟΙ ΦΙΛΟΙ ΤΟΥ ΕΣΤΑΥΡΩΜΕΝΟΥ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου