menu

ΕΚΔΟΤΙΚΗ ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ

Παρασκευή 6 Ιανουαρίου 2023

- Φανερώθηκε η Αγία Τριάδα! (Για τους μικρούς μας φίλους)

- Φανερώθηκε η Αγία Τριάδα! 

-Αύριο είναι τα Άγια Θεοφάνεια! Μεγάλη γιορτή της εκκλησίας μας! Τα λέμε και Επιφάνεια ή Φώτα! Έχουμε τη φανέρωση και την προσκύνηση της Αγίας Τριάδας κατά τη βάπτιση του Ιησού Χριστού! Λέει η γιαγιά καθώς ανάβει το καντηλάκι και ασπάζεται την εικόνα της Βάπτισης.

-Έλα, γιαγιά, πες μας για τη μεγάλη γιορτή, την παρακάλεσαν τα εγγονάκια της.
-Ο Ιωάννης ο Πρόδρομος μετά από θεία εντολή εγκατέλειψε τη ζωή στην έρημο και ήρθε στον Ιορδάνη ποταμό όπου κήρυττε και βάπτιζε. Εκεί παρουσιάστηκε ο Ιησούς για να τον βαπτίσει σε ηλικία τριάντα ετών. Ο Ιωάννης αν και γνώριζε από το Άγιο Πνεύμα ποιος είναι, αρνήθηκε να τον βαπτίσει λέγοντας ότι ο ίδιος έχει ανάγκη να βαπτισθεί από Εκείνον. Ο Ιησούς του εξήγησε ότι αυτό είναι το θέλημα του Θεού και τον έπεισε. Καθώς βαπτίζεται ο Ιησούς, ευθύς ανεβαίνει από του ύδατος, ανοίχτηκαν οι ουρανοί και είδε ο Ιωάννης το Άγιο Πνεύμα σαν περιστερά να κάθεται επάνω Του. Αλλά και φωνή από τους ουρανούς ακούστηκε κι έλεγε: “ Ούτως εστίν ο υιός μου ο αγαπητός εν ω ευδόκησα” δηλαδή “Αυτός είναι ο αγαπημένος μου Υιός, αυτός είναι ο εκλεκτός μου”. 

Ο Κύριος με τη βάπτισή του αγίασε το νερό, το έκανε νερό αγιασμού και συμφιλίωσης με τον Θεό και παρέδωσε στους χριστιανούς το μυστήριο της βάπτισης.
-Μας φώτισε και μας αγίασε γιαγιά!
-Μας έδειξε τον δρόμο της Βασιλείας Του, ανοίγοντας τους ουρανούς και τον τρόπο για να την αποκτήσουμε. Με αγάπη, ταπείνωση και υπακοή στο θέλημά Του.
-Φανερώθηκε η Αγία Τριάδα! Ο Ιησούς Χριστός, το Άγιο Πνεύμα με τη μορφή περιστεριού που κατεβαίνει και μένει επάνω Του κατά τη στιγμή της βάπτισης και ο Ουράνιος Θεός και Πατέρας που έκανε γνωστό σε όλους με τη θεϊκή φωνή Του, τη μοναδική αλήθεια, ότι ο Ιησούς Χριστός είναι ο αγαπητός του Υιός ο οποίος ήρθε στον κόσμο ως άνθρωπος για να σώσει τον άνθρωπο από την αμαρτία, τη φθορά και τον θάνατο! 

-Σήμερα τελείται ο Μεγάλος Αγιασμός στην ανάμνηση της βάπτισης του Χριστού μας! Με τις ευχές των ιερέων όποιο νερό ευλογείται παίρνει μεγάλη Χάρη και θεραπεύει ψυχές και σώματα!
-Γιορτάζει και ο Φάνης ο ξάδερφός μας!
-Ναι, Ραφαήλ, θα σηκώσουμε αύριο το πρωί το ύψωμα για τη γιορτή του! Θα έρθει μαζί μας στην εκκλησία και μετά θα πάμε στη θάλασσα όπου ο ιερέας θα ρίξει τον σταυρό. Ο Φάνης θα βουτήσει για να τον πιάσει!
-Γιαγιά, μπορώ να το κάνω κι εγώ;
-Του χρόνου, Ραφαήλ, του χρόνου! Του είπε η γιαγιά χαϊδεύοντάς του το κεφαλάκι.

-Και γιατί ρίχνουμε τον σταυρό στη θάλασσα;
-Ο σταυρός καθαρίζει και αγιάζει τα νερά, όπως τότε που ο Χριστός βαπτίστηκε και τα αγίασε. Κι όποιος τον πιάσει παίρνει μεγάλη ευλογία! Έχει την ευχή του ιερέα και όλων των πιστών!
-Κατόπιν ο ιερέας αφήνει ελεύθερο ένα περιστέρι, για να θυμόμαστε την εμφάνιση του Αγίου Πνεύματος με τη μορφή περιστεριού!
-Θα περάσει απ’ όλα τα σπίτια γιαγιά; ρώτησε η Δροσούλα.
-Ναι, ο ιερέας θα περάσει κρατώντας τον σταυρό και τον βασιλικό και θα ραντίσει όλους τους χώρους των σπιτιών για να αγιαστούν.
-Μακάρι να κρατήσουμε την χάρη του βαπτίσματός μας! Να προσπαθούμε να τηρούμε τις θείες εντολές για να κερδίσουμε την ουράνια βασιλεία. Τότε πραγματικά κι εμείς θα δούμε τους ουρανούς ν’ ανοίγουν!

-Ο Χριστός γιαγιά είναι το φως του κόσμου! Αν τον ακολουθούμε ποτέ δεν θα χαθούμε! Είπε ο Ραφαήλ χαρούμενος.
-Χριστέ μου, φώτισε όλον τον κόσμο, μικρούς και μεγάλους, να είμαστε κοντά σου και να κάνουμε το θέλημά Σου! Είπε η Δροσούλα και η γιαγιά κοιτούσε
Σταυρούλα Δημητριάδη, δασκάλα

▣ Γίνετε μέλη στη σελίδα μας στο Facebook: ΟΙ ΦΙΛΟΙ ΤΟΥ ΕΣΤΑΥΡΩΜΕΝΟΥ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου