menu

ΕΚΔΟΤΙΚΗ ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ

Παρασκευή 6 Ιανουαρίου 2023

Με λαμπρότητα γιορτάστηκαν τα Θεοφάνεια στον Βόλο.

Δημητριάδος Ιγνάτιος: «Να αρνηθούμε κάθε είδους βία

Με την δέουσα λαμπρότητα και μεγαλοπρέπεια εορτάστηκε στην Εκκλησία της Δημητριάδος η μεγίστη εορτή των Θεοφανείων, με πλήθος λαού να συρρέει στους Ιερούς μας Ναούς, υπό εξαιρετικές καιρικές συνθήκες. Επίκεντρο του εορτασμού ήταν ο Μητροπολιτικός Ιερός Ναός Αγίου Νικολάου, όπου την παραμονή της εορτής τελέστηκε ο Μέγας Πανηγυρικός Εσπερινός, χοροστατούντος του Θεοφ. Επισκόπου Ολβίας κ. Επιφανίου. Τον πανηγυρικό της ημέρας κήρυξε ο Πρωτ. Απόστολος Ντόκος, Εφημέριος του Ιερού Ναού Ευαγγελιστρίας Ν. Ιωνίας.

Ανήμερα της εορτής τελέστηκε η Πανηγυρική Θεία Λειτουργία, ιερουργούντος του Σεβ. Μητροπολίτου Δημητριάδος κ. Ιγνατίου, παρουσία μεγάλου πλήθους πιστών. Στο τέλος της Θείας Λειτουργίας τελέστηκε η Ακολουθία του Μεγάλου Αγιασμού των Θεοφανείων, παρουσία της Υφυπουργού Παιδείας και Θρησκευμάτων κ. Ζέτας Μακρή, του Υφυπουργού παρά τω Πρωθυπουργώ κ. Χρήστου Τριαντόπουλου, των Βουλευτών Μαγνησίας κ.κ. Χρήστου Μπουκώρου, Κώστα Μαραβέγια, Αλέξανδρου Μεϊκόπουλου και Κατερίνας Παπανάτσιου, του Περιφερειάρχου Θεσσαλίας κ. Κώστα Αγοραστού, της Αντιπεριφερειάρχου Μαγνησίας και Βορείων Σποράδων κ. Δωροθέας Κολυνδρίνη, του Δημάρχου Βόλου κ. Αχιλλέα Μπέου, των επικεφαλής των Στρατιωτικών, Λιμενικών, Αστυνομικών και Πυροσβεστικών Αρχών και εκπροσώπων φορέων και της Τοπικής Αυτοδιοίκησης.

Ακολούθησε η Λιτάνευση του Σταυρού και της Ιεράς Εικόνος της Βαπτίσεως του Κυρίου προς την παραλία της πόλης, υπό τους ήχους της Φιλαρμονικής του Δήμου Βόλου, συνοδεία Στρατιωτικού Αγήματος. Ο Σεβασμιώτατος, επιβιβασθείς επί ειδικώς ευπρεπισμένου σκάφους, τέλεσε την Ακολουθία της καταδύσεως του Σταυρού στην θάλασσα του Παγασητικού και ευλόγησε τα ύδατα. Την ίδια στιγμή, ένδεκα άνδρες έπεσαν στην θάλασσα και με ευλάβεια ασπάστηκαν τον Σταυρό, συνεχίζοντας την μακρά και όμορφη αυτή παράδοση, που συνδέεται με τον εορτασμό των Θεοφανείων όπου, στην γη, ζουν Έλληνες Ορθόδοξοι Χριστιανοί.

Στον χαιρετισμό του, από του σκάφους, ο Σεβασμιώτατος επεσήμανε ότι με την εορτή των Θεοφανείων «γίνεται ορατή η παρουσία του Τριαδικού Θεού στη ζωή μας. Ο Υιός, που έγινε άνθρωπος για εμάς, ο Θεός Πατήρ, που ευδοκεί και αναγνωρίζει τον  Υιό Του και το Άγιο Πνεύμα, που έρχεται για να φωτίσει όλο τον κόσμο. Τούτη την ξεχωριστή χρονιά, κατά την οποία βρισκόμαστε και πάλι όλοι μαζί, ευλογούμε τον Θεό, γιατί, όσο κι αν δεχθήκαμε πειρασμούς και ζήσαμε περιπέτειες, τελικά κρατήσαμε την ενότητά μας και ελπίζουμε για το μέλλον. Η γιορτή αυτή είναι η γιορτή της αλήθειας του Θεού, που εμπνέει τις καρδιές μας. Όσο πιστεύουμε, δεν φοβόμαστε και μπορούμε, έχοντας την ελευθερία μέσα μας, να μιμούμαστε την αγάπη του Θεού, η αγάπη να γίνεται τρόπος ζωής. Σας παρακαλώ, τούτη χρονιά ας αρνηθούμε κάθε είδους βία στην κοινωνία μας, ιδιαίτερα μέσα στην οικογένεια. Ας δώσουμε τον καλύτερό μας εαυτό, να προστατέψουμε την οικογένεια, ιδίως τα παιδιά μας. Έχω μεγάλη αγωνία για τα παιδιά μας, που γίνονται συχνά, τα θύματα του αμαρτωλού μας βίου, του ελλείμματος αγάπης. Γι’ αυτό, σας καλώ όλους σε ενότητα, οι γονείς να μη σταματούν να δίδουν αγάπη και στοργή στα παιδιά τους, οι εκπαιδευτικοί να στηρίζουν τα παιδιά μας, όλοι να προσευχηθούμε να μην έχουμε βίαια επεισόδιο, να βιώσουμε την αληθινή συνύπαρξη και ενότητα. Δεν έχουμε τίποτα να φοβηθούμε. Ο Θεός είναι μαζί μας. Το Άγιο Πνεύμα να φωτίζει όποιον δέχεται την πίστη και την παρουσία Του στην ζωή μας. Οι ναυτικοί μας να έχουν καλούς πλόες, οι Λιμενικοί μας να έχουν δύναμη για να σώζουν ζωές όπου καλούνται».

Μετά το πέρας της ακολουθίας, ο Σεβ. κ. Ιγνάτιος μετέβη στο Λιμεναρχείο το Βόλου, όπου ευλόγησε την Βασιλόπιτα του Λιμενικού Σώματος.

▣ Γίνετε μέλη στη σελίδα μας στο Facebook: ΟΙ ΦΙΛΟΙ ΤΟΥ ΕΣΤΑΥΡΩΜΕΝΟΥ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου