menu

ΕΚΔΟΤΙΚΗ ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ

Παρασκευή 25 Αυγούστου 2023

Ο κάθε ... "πονεμένος" και μια ξεχωριστή ιστορία.

Καθημερινά γύρω από τον Μητροπολιτικό Ιερό Ναό Αγίου Νικολάου Βόλου κυκλοφορούν "χίλια δυο" πρόσωπα. 

Άνθρωποι που εισέρχονται στο Ναό με ευλάβεια, για να ανάψουν το κεράκι τους και να προσευχηθούν, άλλοι τριγυρίζουν στο προαύλιο ζητώντας την ελεημοσύνη των εισερχομένων, καποιοι αναμένουν την 10η πρωινή  για να λάβουν το φαγητό από το "ΔΟΣ ΗΜΙΝ ΣΗΜΕΡΟΝ" (εκκλησιαστικό κέντρο σίτισης), μερικοί κοιμούνται στα παγκάκια της μεγάλης πλατείας και στους νάρθηκες του Ναού, άλλοι είναι μεθυσμένοι, κάποιοι κάνουν χρήση ναρκωτικών και αλκοόλ, χωρίς να σκιάζονται από τα βλέμματα των περαστικών, παιδιά και έφηβοι καπνίζουν αρειμανίως, άλλοι (ηλικίας 14 -16 ετών) κάνουν διάφορες  περιπτύξεις και κάποιοι καταστρέφουν τα σκαλοπάτια του ιστορικού ναού με τα διάφορα... πατίνια τους. 

Όλα αυτά τα πρόσωπα, μικρών και μεγάλων, είναι πλάσματα του Θεού και δεν αφήνουν αδιάφορους τους Ιερείς της Ενορίας, οι οποίοι προσπαθούν να προσεγγίσουν κάποιους απ' αυτούς -αν το επιθυμούν κι εκείνοι- για να τους βοηθήσουν και πνευματικά. 

Τα αποτελέσματα της εξατομικευμένης αυτής προσπάθειας είναι απογοητευτικά. Ο καθένας βρίσκεται στον κόσμο του και προσπαθεί να επιβιώσει εις βάρος των άλλων. Η ευγένεια, ο σεβασμός, η καλοσύνη, η αγάπη έχουν μειωθεί απελπιστικά. 

Βεβαίως, υπάρχουν και κάποιες εξαιρέσεις που μας δίνουν ελπίδα και  αισιοδοξία, αλλά ο κανόνας είναι διαφορετικός. 

Όσες ευκαιρίες κι αν δόθηκαν στους ανθρώπους αυτούς (αστέγους, άεργους, άνεργους κ.α.) δεν άλλαξαν την νοοτροπία τους και τον τρόπο ζωής τους. Βεβαίως, δεν πρέπει να κρίνουμε "κατ' όψιν", αλλά ας είμαστε προσεκτικοί. 

Μην στηρίζουμε οικονομικά ιδεολόγους άστεγους, άνεργους, άεργους, χρήστες, αλκοολικούς, επαγγελματίες επαίτες και πολλούς άλλους που ζουν εις βάρος των άλλων. Να βοηθούμε τους πραγματικά αναξιοπαθούντες που διακρίνονται από την ευπρέπεια, την αξιοπρέπεια, την ευγένεια και την ευγνωμοσύνη.

Κι αν δυσκολευόμαστε να τους διακρίνουμε, τότε ας βοηθήσουμε τους διαφόρους φορείς (Φιλόπτωχα ενοριών, Σπίτια Γαλήνης Χριστού, "Δός ημίν σήμερον", Φιλανθρωπικά Σωματεία, Ιδρύματα, Κοινωνικές Υπηρεσίες κ.α.), που γνωρίζουν ποιοι πραγματικά είναι οι αναγκεμένοι συνάνθρωποι. 

π. Θ.Μ.


▣ Γίνετε μέλη στη σελίδα μας στο Facebook: ΟΙ ΦΙΛΟΙ ΤΟΥ ΕΣΤΑΥΡΩΜΕΝΟΥ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου