menu

ΕΚΔΟΤΙΚΗ ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ

Δευτέρα 5 Φεβρουαρίου 2024

"Μεγαλώνουμε χλιαρά παιδιά, ως προς την πίστη στο Θεό και την Εκκλησία"

Η ΣΥΖΗΤΗΣΗ ενός κληρικού μ' έναν μαθητή.

Νέος:  Πάτερ, ήθελα να συζητήσω κάτι μαζί σου.
Ιερεύς: Με χαρά να σε ακούσω, παιδί μου.

Νέος: Γιατί η Εκκλησία διχάζει το λαό μας με το να παραμείνει αμετακίνητη σε νέα κοινωνικά θέματα; 

Ιερεύς: Παιδί μου, η Εκκλησία έχει ως καταστατικό της το Ιερό Ευαγγέλιο. Για να είναι αληθινή θα πρέπει να μην παραβαίνει τις εντολές του Θεού. Προβάλει την αλήθεια όπως μας παραδόθηκε από τον Σωτήρα μας τον Κύριο Ιησού Χριστό. Γιατί σου κάνει εντύπωση αυτό. Ο κόσμος αλλάζει συνεχώς. Όχι  προς το καλό, αλλά προς το κακό. Δεν θέλουν οι άνθρωποι να ακολουθήσουν τα ίχνη που άφησε ο Χριστός, η Παναγία και όλοι οι άγιοι της Εκκλησίας μας, αλλά ό άλλος, ο κακός, ο διάβολος. 

Νέος: Θεωρώ πως η Εκκλησία θα πρέπει να βοηθά τον άνθρωπο σε όλα τα επίπεδα. Μιλάει συνεχώς για την αγάπη, αλλά δεν αγαπά όλους τους ανθρώπους εξ ίσου. Γιατί να οδηγεί στο μίσος τους ανθρώπους κατά των ομοφυλόφιλων. Αν τους αγαπούσε δεν θα δίχαζε το λαό με τις συντηρητικές της απόψεις. Θα συμφωνούσε με την Πολιτεία για να ικανοποιήσει κάποιους που επιλέγουν να ζήσουν κάπως διαφορετικά. 

Ιερεύς: Είναι λάθος να λες πως η Εκκλησία οδηγεί τους ανθρώπους στο μίσος εναντίον κάποιων άλλων. Αγαπά όλους τους ανθρώπους αδιακρίτως, αλλά δεν συμφωνεί και δεν ευλογεί τις αμαρτίες τους. Έχει την ευθύνη να λέει τα πράγματα με το όνομά τους. Όχι, δεν δέχεται την ομοφυλοφιλία ως τρόπο ζωής. Πρόκειται για ένα θανάσιμο αμάρτημα, διότι είναι μια διαστροφή που σιχαίνεται ο Ίδιος ο Κύριος. Τα Σόδομα και τα Γόμορρα καταστράφηκαν γιατί πλεόνασε αυτή η διαστροφή. Άκουσε τι λέγει το Πνεύμα του Θεού: "Οὔτε πόρνοι οὔτε εἰδωλολάτραι οὔτε μοιχοὶ οὔτε μαλακοὶ οὔτε ἀρσενοκοῖται οὔτε πλεονέκται οὔτε κλέπται οὔτε μέθυσοι, οὐ λοίδοροι, οὐχ ἅρπαγες βασιλείαν Θεοῦ οὐ κληρονομήσουσι.” (ΠΡΟΣ ΚΟΡΙΝΘΙΟΥΣ Α’, Κεφάλαιο 6, στίχοι 9-10):


Νέος: Δεν συμφωνώ μαζί σας. Θεωρώ πως η ομοφυλοφιλία δεν είναι κάτι κακό, γιατί οι ομοφυλόφιλοι δεν πειράζουν κανένα. Ο  καθένας έχει την ευθύνη των επιλογών του. Που βλέπετε το κακό; Δικό τους είναι το θέμα και δεν πρέπει να ενδιαφέρει την Εκκλησία. 

Ιερεύς:  Σου εξήγησα πως ο καθένας μπορεί να ζει όπως θέλει, αλλά αυτό δεν σημαίνει πως το ευλογεί ο Θεός. Σου είπα πως πρόκειται για ένα θανάσιμο αμάρτημα που αν δεν μετανοήσει ο άνθρωπος αυτός δεν θα σωθεί. Αυτό δεν πρέπει να το πει η Εκκλησία ενημερώνοντας το ποίμνιό της; 

Νέος:  Η άποψή μου είναι πως θα πρέπει η Εκκλησία να δείξει περισσότερη αγάπη και να μην ξεσηκώνει τον κόσμο εναντίον μιας μερίδας Ελλήνων πολιτών. 

Ιερεύς: Παιδάκι μου, η Εκκλησία δεν ξεσηκώνει το λαό εναντίον άλλων, αλλά έχει υποχρέωση να ενημερώνει το ποίμνιό της. Να προβάλλει τις θείες εντολές και να δείχνει τον δρόμο που οδηγεί προς την σωτηρία.

Νέος: Δεν το δέχομαι αυτό, διότι η άποψή μου...

Ιερεύς: Παιδί μου, τι σημασία έχει η δική μου ή η δική σου άποψη. Εδώ μιλάμε για την θέση και την άποψη του Θεού. Το καταλαβαίνεις αυτό; Εσύ κι εγώ είμαστε μέλη της Εκκλησίας και θα πρέπει να γνωρίζουμε πως η υπακοή στο Ευαγγέλιο είναι αναγκαία για την σωτηρία μας...

Νέος: Ναι, αλλά...
* * * 
Μια ολόκληρη ώρα συνομιλούσε ο κληρικός με τον μαθητή, ο οποίος τελικά δεν πείστηκε. 
Έμεινε στην άποψή του.... 
Τι κρίμα...
Μεγαλώνουμε τα παιδιά μας μονόπλευρα, ενδιαφερόμενοι μόνο για τις εγκεφαλικές τους γνώσεις. και όχι για την πνευματική καλλιέργεια της ψυχή τους.
Παραμένουν μακριά από την ευεργετική θεία χάρη που προσφέρει δωρεάν η Εκκλησία και γίνονται χλιαρές προσωπικότητες και εύκολα θύματα του Πονηρού.
Ναι, πρέπει να σπουδάζουν τα παιδιά μας, αλλά ταυτόχρονα θα πρέπει να σπουδάζουν και την πίστη μέσα στην οικογένεια -με το καλό και άγιο παράδειγμα των γονιών τους-, αλλά και με την συμμετοχή τους στα σχολεία της Εκκλησίας μας. 
Δεν υπάρχει καμία δικαιολογία για τους γονείς εκείνους που παραμελούν την πνευματική πρόοδο των παιδιών τους.
Γι' αυτό και μεγαλώνουμε χλιαρά παιδιά ως προς την πίστη στο Θεό και την Εκκλησία....
π. Υάκινθος


▣ Γίνετε μέλη στη σελίδα μας στο Facebook: ΟΙ ΦΙΛΟΙ ΤΟΥ ΕΣΤΑΥΡΩΜΕΝΟΥ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου