menu

ΕΚΔΟΤΙΚΗ ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ

Σάββατο 9 Μαρτίου 2024

Τι θα μας έλεγαν οι κεκοιμημένοι, αν είχαν τη δυνατότητα;

Είναι αλήθεια, αγαπητοί μου, πως οι περισσότεροι από τους χριστιανούς θυμόμαστε τους κεκοιμημένους γονείς και αδελφούς μόνο σε κάποιες κηδείες και μνημόσυνα.  

Ευτυχώς που η Εκκλησία έχει ορίσει κάποιες συγκεκριμένες ημέρες κατά τις οποίες αναπέμπονται ευχές και δεήσεις για την ανάπαυσή των ψυχών τους. 



 Να, ποιες είναι οι ευκαιρίες για τη μνημόνευση των προσφιλών μας ψυχών: 
  • Η ημέρα του Σαββάτου.
  • Τα γενικά Μνημόσυνα δύο φορές το χρόνο (το Ψυχοσάββατο της Απόκρεω και το Ψυχοσάββατο της  Πεντηκοστής) και τελούνται από φιλανθρωπία και φιλοστοργία για όλους τους ευσεβείς κεκοιμημένους αδελφούς «απ’ αρχής μέχρι των εσχάτων» και για κείνους που τους βρήκε ο θάνατος στη στεριά και τη θάλασσα, σε καιρό πολέμου, σε διάφορα ατυχήματα ή όπου αλλού και δεν έχουν άνθρωπο να ενδιαφερθεί γι' αυτούς και ν' ανάψει ένα κερί στη μνήμη τους.
  • Τα ατομικά Μνημόσυνα που αφορούν όλους τους χριστιανούς και τελούνται την 3η, 9η και 40η ημέρα από το θάνατό τους, αλλά και στην επέτειο του θανάτου τους. Συνήθως, τελούνται ημέρα Σάββατο και όχι Κυριακή. 
  • Το "Τρισάγιο", δηλαδή δέηση υπέρ των κεκοιμημένων που τελείται οποιαδήποτε ημέρα και ώρα του χρόνου.
  • Σε κάθε λειτουργία  μνημονεύονται και οι κεκοιμημένοι  (στην Ιερά Προσκομιδή και μετά τον καθαγιασμό των Τιμίων Δώρων).
        Όλες αυτές τις ευκαιρίες, που μας προσφέρει η Εκκλησία, για να μνημονεύουμε τους νεκρούς μας, θα πρέπει να τις αξιοποιούμε, διότι βοηθούν πάρα πολύ. Όσοι έφυγαν από τη ζωή αυτή,  δεν μπορούν πια να βοηθήσουν τον εαυτό τους. Σ' όποια πνευματική κατάσταση τους βρήκε ο θάνατος, εκεί και τους έκρινε ο Κύριος. Άλλοι προγεύονται την Κόλαση και άλλοι τον Παράδεισο. Οι ευχές της Εκκλησίας μπορούν να βοηθήσουν και τις δυο ομάδες. Άλλους να τους ανακουφίσουν και άλλους να τους ανεβάσουν στη δόξα όπου βρίσκονται. 

ΠΡΟΣΟΧΗ!
Αν οι νεκροί αδελφοί μας 
μπορούσαν να μας πούνε μια λέξη 
θα επέλεγαν τη λέξη:
Β Ο Η Θ Ε Ι Α.

Μην τους στερήσουμε αυτή τη βοήθεια. 
Ας ευχόμαστε καθημερινά γι' αυτούς.

π. Θεόδωρος


▣ Γίνετε μέλη στη σελίδα μας στο Facebook: ΟΙ ΦΙΛΟΙ ΤΟΥ ΕΣΤΑΥΡΩΜΕΝΟΥ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου