menu

ΕΚΔΟΤΙΚΗ ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ

Τετάρτη 3 Απριλίου 2013

Ο ΕΘΕΛΟΝΤΙΣΜΟΣ ....ΜΙΑ ΕΛΠΙΔΑ ΓΙΑ ΤΟ ΜΕΛΛΟΝ

   Ο εθελοντισμός ξεκινά από την καρδιά του καθενός και διαχέεται στο περιβάλλον του χωρίς φραγμούς και περιορισμούς. Το πρώτο βήμα που χρειάζεται να γίνει είναι να δει κανείς τον εαυτό του στον συνάνθρωπό του. Ο εθελοντής βάζει τον εαυτό του στη θέση του άλλου και «παίρνει» «προσφέροντας»: οικονομική βοήθεια, ένα καλό λόγο, συμπαράσταση, χρόνο, αγάπη. Ο ίδιος ο εθελοντής δεν είναι μόνο πομπός αλλά και δέκτης των ωφελειών που απορρέουν από την εθελοντική του δράση. Η δράση αυτή αποτελεί μια μαθησιακή εμπειρία, που αναπτύσσει τις κοινωνικές, επικοινωνιακές και επαγγελματικές δεξιότητές του.
      Ο εθελοντισμός είναι ένα πολύμορφο και δυναμικό σύστημα, όπου η ατομική ολοκλήρωση συναντιέται με τη συλλογική ευημερία και συνδυάζει «τον έρωτα του ερασιτέχνη, τη συνέπεια του επαγγελματία, την πειθαρχία του στρατιώτη και την ανιδιοτέλεια του ανώτερου ανθρώπου».
      Δεν είναι φιλανθρωπία, αλλά η συνειδητοποίηση ότι η ευημερία των συνανθρώπων μας επηρεάζει την ευτυχία όλων μας ξεχωριστά, καθώς βρισκόμαστε σε άμεση αλληλεξάρτηση με τα υπόλοιπα μέλη της κοινωνίας.
      Ο εθελοντής του «Ε», διακονώντας τον συνάνθρωπό του κρατούμενο, νοιώθει πως υπηρετεί τον ίδιο τον Κύριο και Θεό μας, τον Ιησού Χριστό. Το μήνυμα που μεταφέρει εμπράκτως προς τους «ελεύθερους» της κοινωνίας είναι: «Και ο κρατούμενος είναι αδελφός μας».
      Συμπέρασμα: Κανένα κράτος δεν μπορεί να αναπτυχθεί χωρίς τη συνεισφορά των εθελοντών, ατομικά ή συλλογικά, με τυπικές ή άτυπες μορφές. O εθελοντισμός είναι ένα θέμα που μας αγγίζει όλους, ανεξαρτήτως κοινωνικής τάξης και επαγγελματικής ιδιότητας. Συνιστά μια εξαιρετικά επιμορφωτική λειτουργία, που ενδυναμώνει την κοινωνική αλληλεγγύη, ενισχύει την ενεργό συμμετοχή και τη συνύπαρξη, προσδίδοντας νέο περιεχόμενο στη ζωή μας.

Γ. Σεφέρης: «Σ’ αυτόν τον κόσμο που ολοένα στενεύει, ο καθένας μας χρειάζεται όλους τους άλλους. Πρέπει να αναζητήσουμε τον άνθρωπο, όπου κι αν βρίσκεται. Όταν στο δρόμο της Θήβας ο Οιδίπους συνάντησε τη Σφίγγα κι αυτή του έθεσε το αίνιγμά της, η απόκρισή του ήταν: ο άνθρωπος. Τούτη η απλή λέξη χάλασε το τέρας. Έχουμε πολλά τέρατα να καταστρέψουμε. Ας αναλογιστούμε την απόκριση του Οιδίποδα».     

 Από το νέο βιβλίο του π. Θεοδώρου Μπατάκα & της Μαριάνθης Γάκη "Ο ΕΣΤΑΥΡΩΜΕΝΟΣ" & ΤΟ Α΄ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟ ΣΥΝΕΔΡΙΟ ΠΟΙΜΑΝΤΙΚΗΣ ΔΙΑΚΟΝΙΑΣ ΦΥΛΑΚΩΝ"

▣ Γίνετε μέλη στη σελίδα μας στο Facebook: ΟΙ ΦΙΛΟΙ ΤΟΥ ΕΣΤΑΥΡΩΜΕΝΟΥ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου