menu

ΕΚΔΟΤΙΚΗ ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ

Τετάρτη 5 Ιουνίου 2013

Ο ΑΓ. ΛΟΥΚΑΣ ΑΡΧΙΕΠΙΣΚΟΠΟΣ ΚΡΙΜΑΙΑΣ ΚΑΙ ΠΡΟΣΤΑΤΗΣ ΜΑΣ

    (Από ομιλια του π. Θεοδώρου Μπατάκα - 2012)
    Εκ μέρους του Δ.Σ. του Σ .Σ. Κ. Βόλου «Ο Εσταυρωμένος», σας καλωσορίζουμε στην εορταστική μας σύναξ ηπου πραγματοποιείται στα πλαίσια των εκδηλώσεων του Συλλόγου μας επ’ ευκαιρία της Ιεράς Μνήμης του εν αγίοις Πατρός ημών Λουκά του Ιατρού και ομολογητού  Αρχιεπισκόπου Συμφερουπόλεως και Κριμαίας του Ρώσου και  της επισήμου ανακηρύξεώς του ως Προστάτη των δεκάδων εθελοντών του Συλλόγου μας και σας ευχαριστούμε θερμά για την συμπαράσταση  και την  σημερινή συμμετοχή σας
   Πέρασαν 18 και πλέον χρόνια  από τότε που η χάρις του Θεού φώτισε μια μικρή ομάδα συμπολιτών μας, κληρικών και λαϊκών, να ιδρύσει, με την ευλογία της Τοπικής μας Εκκλησίας, τον Σ. Σ. Κ. Βόλου  «Ο ΕΣΤΑΥΡΩΜΕΝΟΣ» με έδρα την πόλη του Βόλου και ακτίνα δράσεως τα όρια του Ν. Μαγνησίας
       Κατά την διάρκεια όλων αυτών των ετών, «ο Εσταυρωμένος»,  ευλογήθηκε πλουσιοπάροχα από  το Θεό και συν τω χρόνω  άνοιγε συνεχώς την αγκαλιά του για να συμπεριλάβει στην μέριμνά του και  άλλες ομάδες εμπερίστατων αδελφών μας. 
         Σήμερα,  ο Σύλλογος, με την πολύτιμη βοήθεια των εθελοντών του και την οικονομική και ηθική στήριξη πολλών συμπολιτών μας διακονεί τις εξής ευαίσθητες ομάδες:
1.      Τους άπορους κρατουμένους των δυο φυλακών της περιοχή μας.
2.      Τους κρατουμένους των κρατητηρίων των Αστυνομικών Τμημάτων και του Κεντρικού Λιμεναρχείου Βόλου.
3.      Τους αποφυλακισθέντες.
4.      Τις άπορες οικογένειες κρατουμένων και αποφυλακισθέντων.
5.      Τους φυγόποινους.
6.      Τους τροφίμους του Ιδρύματος Αγωγής Ανηλίκων και της Στέγης Φιλοξενίας Ανηλίκων.
7.      Τους λαθρομετανάστες
8.      Τους πρόσφυγες και του μετανάστες.
9.      Τους αστέγους της περιοχή μας
10.  Κάποιες ακραίες καταστάσεις απόρων,  κακοποιημένων γυναικών και παιδιών, καθώς και εκ των  μονογονεϊκών οικογενειών της πόλεώς μας.
11.  Συμπαρίσταται και ενισχύει το έργο και άλλων τοπικών κοινωνικών Μη Κυβερνητικών Οργανώσεων, Συλλόγων, Ιδρυμάτων και Κοινωνικών υπηρεσιών της πόλεώς μας, καθώς και το κοινωνικό έργο πολλών ενοριών της Ι. Μητροπόλεως Δημητρριάδος.

      Όλη αυτή η δραστηριότητα, την οποία γνωρίζετε οι περισσότεροι
και δεν είναι της ώρας να παρουσιάσουμε,  στηρίζεται πρώτα απ’ όλα στην χάρη του Θεού, στην προσευχή και στην έμπρακτη αγάπη πολλών συμπολιτών μας, οι οποίοι μας στηρίζουν τόσα χρόνια για να δοξάζεται και με τον  τρόπο αυτό το όνομα του Κυρίου μας Ιησού Χριστού και  για να ωφελούνται εκατοντάδες ψυχές κάθε χρόνο.
          Ψυχή του «Ε»  είναι οι δεκάδες των εθελοντών του, άνδρες και γυναίκες, νέοι και μεγάλοι, φοιτητές και επιστήμονες, επώνυμοι και ανώνυμοι, τακτικοί και έκτακτοι. Όλοι αυτοί οι συνεργάτες μας,  υλοποιούν με προθυμία όλα τα προγράμματα που οργανώνει το Δ.Σ. του Συλλόγου, προσφέροντας ανιδιοτελώς ο καθένας αυτό που διαθέτει, ανάλογα με το χάρισμα που του έδωσε ο Θεός.
      Το αξιοσημείωτο είναι πως οι εθελοντές του «Ε», με τη χάρη του Θεού, διακονούν προσφέροντας χρόνο και κόπο, χωρίς να υπολογίζουν τις πολλές δυσκολίες  που προκύπτουν κατά την διάρκεια της διακονίας τους εξ αιτίας του διαβόλου και της ανθρώπινης αδυναμίας.   Συνεχίζουν την διακονία τους με πνεύμα αγάπης και υπομονής.
      Χωρίς την βοήθεια των εθελοντών μας, ο «Ε» θα ήταν  απλά ένα γραφείο, όπως πολλά άλλα, που θα παρείχε μόνο πληροφορίες στους ενδιαφερομένους απόρους αδελφούς  μας και θα τους υποδείκνυε ποιες πόρτες θα έπρεπε να κτυπήσουν για να ζητήσουν βοήθεια.  
    Τα χρόνια που διανύουμε είναι πολύ δύσκολα για πολλούς συνανθρώπους μας  και η διακονία των εθελοντών του «Ε» γίνεται πιο επίπονη και μάλιστα τη στιγμή που αυξάνεται ταχύτατα ο αριθμός των συνανθρώπων μας που ζητούν βοήθεια.
    Όλοι όσοι διακονούμε στον «Ε» έχουμε ανάγκη να οπλιστούμε με περισσότερη αγάπη και υπομονή, για να μπορέσουμε να φέρουμε εις πέρας το κοπιαστικό αυτό έργο που εξαπλώνεται και αυξάνεται συνεχώς:
·         στις φυλακές,
·         στα κρατητήρια,
·         στον Σταθμό Πρώτων Κοινωνικών Βοηθειών «Η ΔΙΑΚΟΝΙΑ», 
·         στο Κέντρο Υποδοχής Κρατουμένων,
·         στα Ιδρύματα,
·         στα δικαστήρια,
·         στους τέσσερεις χώρους φιλοξενίας αστέγων του Συλλόγου μας,
·         στο νέο μας Παράρτημα «ΚΑΤΑΦΥΓΗ» στην πόλη του Αλμυρού
·         και όπου αλλού καλούμαστε να διακονήσουμε. 

***
      Νοιώσαμε την ανάγκη να θέσουμε τους εθελοντές του «Ε» κάτω από την προστασία ενός αγίου της Εκκλησίας μας, ο οποίος με το βίο του θα γινότανε για όλους μας ένα  πρότυπο ζωής και ανιδιοτελούς προσφοράς προς τον πάσχοντα συνάνθρωπο. Ο Θεός μας φώτισε και επιλέξαμε τον Νεοφανή Άγιο Λουκά, τον Ιατρό και  Ανάργυρο, τον ομολογητή Αρχιεπίσκοπο Συμφερουπόλεως και Κριμαίας, ο οποίος ομολόγησε την πίστη του στο Χριστό ως χριστιανός και ποιμένας, σε μια πολλή δύσκολη εποχή για την Εκκλησία και μάλιστα, εκτός των άλλων, και μέσα στις φυλακές και στις φοβερές εξορίες, προσφέροντας ανιδιοτελώς τις υπηρεσίες του σε κάθε πάσχοντα συνάνθρωπο. Στο πρόσωπό του βλέπουμε καθαρά  τον ανιδιοτελή διάκονο του πλησίον, τον εθελοντή ιατρό και καλόν  ποιμένα, ο οποίος μας εμπνέει  και μας ενισχύει και στην δική μας εθελοντική διακονία.

       Τον Φεβρουάριο  του 2012 στη γενική συνέλευση των μελών του Συλλόγου μας, αποφασίσαμε ομόφωνα, με την ευχή του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου μας, να ανακηρύξουμε ως Άγιο  Προστάτη  των εθελοντών του «Ε» τον Άγιο Λουκά....

▣ Γίνετε μέλη στη σελίδα μας στο Facebook: ΟΙ ΦΙΛΟΙ ΤΟΥ ΕΣΤΑΥΡΩΜΕΝΟΥ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου