menu

ΕΚΔΟΤΙΚΗ ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ

Τετάρτη 4 Σεπτεμβρίου 2013

"ΚΥΡΙΕ, ΦΥΛΑΤΤΕ ΤΟΥΣ ΣΙΝΑΪΤΕΣ ΠΑΤΕΡΕΣ"

Η Ιερά Μονή Αγίας Αικατερίνης Σινά 

     Είναι  γεγονός, ότι αυτό τον καιρό, πολλά συμβαίνουν στην Αίγυπτο, λόγω της μεγάλης εξέγερσης τον μουσουλμάνων. Μιλώντας με σιναΐτες πατέρες μας ανέφεραν μερικά περιστατικά από την κατάσταση που έχει διαμορφωθεί εκεί.

     Καταρχήν,  οι ιερείς αποφεύγουν πλέον να μετακινηθούν με τα μέσα μαζικής μεταφοράς. Κάποια στιγμή όμως, δύο πατέρες  έπρεπε να μετακινηθούν από ένα σημείο της πόλης σε ένα άλλο - στην Αλεξάνδρεια - λόγω κάποιου επείγοντος περιστατικού. Για αυτό, αποφάσισαν να πάρουν λεωφορείο.  Αφού κατάφεραν να μπουν σε ένα από αυτά, το οποίο πάντοτε έχει πολλή κόσμο στην πορεία, κάποιος φανατικός μουσουλμάνος  κατάλαβε ότι μέσα στο λεωφορείο υπάρχει ιερέας.  Πλησίασε, λοιπόν, τον ένα από τους δυο ιερείς, έβγαλε το κοράνι, τον πλησίασε απειλητικά  και  άρχισε με όλη την δύναμη του να προσεύχεται μέσα από το κοράνι δυνατά πάνω από το κεφάλι του και να λέει: "ο Αλλάχ, είναι  ο παντοδύναμος θεός και ο προφήτης του ο Μωάμεθ". Αυτό κράτησε αρκετά λεπτά της ώρας, μέχρι τις επόμενες στάσεις του λεωφορείου, που ήταν για να κατέβουν οι πατέρες. Ευτυχώς, βέβαια,οι πατέρες κράτησαν την ψυχραιμία τους και δεν αντέδρασαν, γιατί γνώρισαν το αποτέλεσμα της αντιδράσεις αυτής. Τελικά, κατάφεραν και κατέβηκαν σώοι και αβλαβείς στον προορισμό τους.

       Μια άλλη φορά,  έναν πατέρα,  τον κάλεσε ένας νέος μουσουλμάνος να κάτσει να πιουν ένα τσάι ή ότι άλλο ήθελε να τον κεράσει.  Στην συζήτηση και στην εξοικείωση επάνω, ο πιστός νέος μουσουλμάνος, ζήτησε να του κάνει μια ερώτηση.  Του λέει,  λοιπόν, ότι εσείς οι χριστιανοί έχετε μια πίστη τρελή. Πως είναι δυνατόν να πιστεύεται σε ένα θεό, ο οποίος κατέβηκε στην γη και ήταν τόσο αδύνατος που σταυρώθηκε για τον άνθρωπο και έπαθε τόσα πολλά από τους ανθρώπους που στο τέλος τον τιμώρησαν με σταύρωση. Δεν μπορώ να καταλάβω πως αγαπάτε και πιστεύετε ένα θεό τόσο αδύναμο. 

       Δεν μίλησα, αλλά του είπα  μόνο, ότι μπορεί τελικά η πίστη μας να είναι μια τρέλα. Του λέει ο μουσουλμάνος: "Γι'  αυτό βρίζουμε τον Σταυρό, γιατί δεν μπορούμε να δεχτούμε έναν τέτοιο Θεό Για αυτό θέλουμε να σας σφάξουμε, γιατί σαν θεωρούμε ηλίθιους και βλάσφημους, διότι δεν έχετε καταλάβει την έννοια του αιώνιου Θεού.

     Εγώ, απλώς του χαμογέλασα του νεαρού και θυμήθηκα, ότι έτσι καταλαβαίνουν τον Θεό και άλλοι  λαοί εκτός από τους μουσουλμάνους...  Γι αυτό έχουν τόσο μίσος στον Σταυρό και δεν αντέχουν να το βλέπουν. Οι κόπτες, βέβαια, κυκλοφορούν στους δρόμους με τον Σταυρό με αποτέλεσμα να ερεθίζουν αφάνταστα τον φανατισμό τους, ενώ οι ελληνορθόδοξοι κρατούν φυσικά πιο ήπια στάση.

     Η μετάβαση προς το νότιο Σινά είναι δύσκολη πλέον. Ο οδηγός, αναγκάζεται ν' αλλάξει αμφίεση στο δρόμο, για να περάσει από τα μπλόκα των ανταρτών....


▣ Γίνετε μέλη στη σελίδα μας στο Facebook: ΟΙ ΦΙΛΟΙ ΤΟΥ ΕΣΤΑΥΡΩΜΕΝΟΥ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου