menu

ΕΚΔΟΤΙΚΗ ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ

Τρίτη 16 Μαΐου 2017

ΠΝΕΥΜΑΤΙΚΟ ΟΔΟΙΠΟΡΙΚΟ ΣΕ ΜΟΝΑΣΤΗΡΙΑ ΤΗΣ ΦΘΙΩΤΙΔΟΣ

Οι εκ Βόλου προσκυνητές στην εξωτερική θύρα της Ι. Μ. Δαμάστας

Τη Δευτέρα 15/05/2017, τα μέλη της Ενοριακής Σχολής Γονέων του Μητροπολιτικού Ναού Αγίου Νικολάου Βόλου και μια ομάδα εθελοντών - συνεργατών του Σ.Σ.Κ. Βόλου "Ο ΕΣΤΑΥΡΩΜΕΝΟΣ", πραγματοποίησαν ένα πνευματικό οδοιπορικό, επισκεπτόμενοι τρεις Ιερές Μονές της Ιεράς Μητροπόλεως Φθιώτιδος και τον φιλανθρωπικό και ιεραποστολικό Σύλλογο Φαρσάλων "ΠΑΝΑΓΙΑ Η ΕΛΕΟΥΣΑ". 

Η πρώτη στάση πραγματοποιήθηκε στην γυναικεία Ι. Μονή Παναγίας Δαμάστας. Οι προσκυνητές, είχαν την ευκαιρία να προσκυνήσουν την θαυματουργό εικόνα της Θεομήτορος και να προσευχηθούν στον κατανυκτικό Καθολικό της Μονής, όπου τελέστηκε και τρισάγιο υπέρ αναπαύσεως της ψυχής του αειμνήστου Πρωτοψάλτη ΜΙΧΑΛΗ ΜΕΛΕΤΗ, που υπήρξε και δάσκαλος βυζαντινής μουσικής των μοναχών και αυτής της Μονής. Στη συνέχεια, επισκέφθηκαν το κελλάκι του μακαριστού αγιορείτη Ιερομονάχου Αρχιμ. π. Φωτίου, που υπήρξε και ο πνευματικός πατέρας των μοναχών και ονομαστό γέροντα για τα πολλά του χαρίσματα. Η έμπρακτη αγάπη των μοναχών (θερμή υποδοχή, ενημέρωση για την ιστορία της Μονής κ.α.)  και η αρετή της φιλοξενίας  (δεξίωση) υπήρξαν μεγάλα μαθήματα για όλους.

Το δεύτερο προσκύνημα πραγματοποιήθηκε στην ανδρώα Ιερά Μονή Αγίου Αγάθωνος. Κι εκεί, οι εκδρομείς, είχαν πολλές ευκαιρίες πνευματικής οικοδομής. Μεταξύ των άλλων, οι προσκυνητές, έγιναν μάρτυρες ενός θαυμαστού γεγονότος. Σ' ένα μικρό παρεκκλήσιο - δίπλα στο Καθολικό - προσκυνήσαμε το άφθαρτο λείψανο του μακαριστού Αρχιμ. π. Βησσαρίωνα και θαυμάσαμε το αποτέλεσμα της ενέργειας του Αγίου Πνεύματος  σε ανθρώπους που διακρίθηκαν για την αρετή τους. Το μεσημέρι, στρώθηκε στην ύπαιθρο ένα μεγάλο τραπέζι, όπου συμμετείχαν όλοι οι εκδρομείς. Ένωσαν τις τροφές και τις καρδιές τους και βίωσαν τις "ΑΓΑΠΕΣ " της πρώτης Εκκλησίας, όπου οι "έχοντες" συνέτρωγαν με τους "μη έχοντες' 

Η τρίτη επίσκεψη πραγματοποιήθηκε στην Ιερά Μονή Παναγίας Ξυνιάδος. Προσκύνησαν την θαυματουργό εικόνα της Παναγίας και άκουσαν τα θαυμαστά τα της ευρέσεώς της από τον Ηγούμενο της Μονής Αρχιμ  Αθανάσιο, εκείνο το παιδί που καθοδηγήθηκε από την ίδια την Θεοτόκο για να βγει στο φως η Εικόνα της που ήταν πολλά χρόνια θαμμένη στη γη. 

Η τέταρτη πνευματική ευκαιρία - πολύ ευλογημένη - ήταν η συνάντηση των εκδρομέων με τα μέλη του Κύκλου Μελέτης Αγίας Γραφής, που εδρεύει στην υπέροχη και φιλόξενη αίθουσα του φιλανθρωπικού και ιεραποστολικού Συλλόγου Φαρσάλων "ΠΑΝΑΓΙΑ Η ΕΛΕΟΥΣΑ". Η υποδοχή θερμότατη και η ατμόσφαιρα συγκινητική. Λες και υποδέχτηκαν τ' αδέλφια τους που επέστρεψαν μετά από πολυετή απουσία!! Το επίπεδο της φιλοξενίας και ο ζήλος ν' ακούσουν λόγο Θεού πρωτοχριστιανικός. Η κ. Στέλλα, Πρόεδρος του Συλλόγου "ΠΑΝΑΓΙΑ Η ΕΛΕΟΥΣΑ", άνοιξε την εκδήλωση με μία σύντομη, αλλά πλούσια σε μηνύματα ομιλία. Καλωσόρισε τους φιλοξενούμενους και τόνισε την αγαστή συνεργασία των δύο συλλόγων (του "Ε" και του Συλλόγου Φαρσάλων) προς δόξα Θεού και ωφέλεια των απόρων συνανθρώπων μας. Ακολούθησε μια υπέροχη δεξίωση και ολοκληρώθηκε η εκδήλωση με ομιλία του π. Θεοδώρου. 














Τις φωτογραφίες ευγενώς μας προσέφερε η κ. Μ.Δ.Κ. 
την οποία ευχαριστούμε θερμώς.


▣ Γίνετε μέλη στη σελίδα μας στο Facebook: ΟΙ ΦΙΛΟΙ ΤΟΥ ΕΣΤΑΥΡΩΜΕΝΟΥ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου