menu

ΕΚΔΟΤΙΚΗ ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ

Δευτέρα 5 Φεβρουαρίου 2018

"ΣΩΦΡΟΝΙΣΜΌΣ ΧΩΡΙΣ ΤΗ ΧΑΡΗ ΤΟΥ ΘΕΟΥ ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΕΙ..." (Το κείμενο της ομιλίας του π. Θεοδώρου Μπατάκα στη Βουλή των Ελλήνων - 01/02/2018)

Ομιλία του Πρωτοπρ. π. Θεοδώρου Μπατάκα,
Προέδρου του Δ.Σ. του «Ε» και Υπευθύνου του Γραφείου Μερίμνης Φυλακών της Ι. Μ. Δημητριάδος, ενώπιον της Ειδικής Μόνιμης Επιτροπής Σωφρονιστικού  Συστήματος και λοιπών Δομών Εγκλεισμού Κρατουμένων της Βουλής των Ελλήνων.

Αθήνα 1 Φεβρουαρίου 2018

«Ο ΕΣΤΑΥΡΩΜΕΝΟΣ» (1996 – 2018)
και ο εθελοντισμός στην υποστήριξη της επανένταξης κρατουμένων

Κυρία Πρόεδρε, κυρίες και κύριοι Βουλευτές,
Θερμά σας ευχαριστούμε για την πρόσκληση, αλλά και για την τιμή που μας κάνετε να βρισκόμαστε ενώπιόν σας, με σκοπό να σας ενημερώσουμε για την πολύχρονη διακονία μας, μέσω του Συλλόγου Συμπαραστάσεως Κρατουμένων Βόλου «Ο ΕΣΤΑΥΡΩΜΕΝΟΣ». Θεωρούμε δε πως η ευκαιρία που μας προσφέρετε σήμερα, λειτουργεί, από τη μια μεριά, ως μια ηθική ικανοποίηση των 150 και πλέον συνεργατών μας, οι οποίοι για είκοσι δύο και πλέον έτη συνοδοιπορούν ανιδιοτελώς μαζί μας, αλλά και από την άλλη, ως μια ουσιαστική ευκαιρία να καταθέσουμε σε σας, που έχετε την δυνατότητα και την ευθύνη της βελτίωσης του σωφρονιστικού συστήματος στην πατρίδα μας, την εμπειρία μας από την πολύχρονη δραστηριότητά μας στους χώρους κράτησης  και αλλού.

Η ΙΔΡΥΣΗ ΤΟΥ.
Από το 1995 που ξεκίνησε η διακονίας μας στις φυλακές Κασσαβετείας, νοιώσαμε την ανάγκη της παρουσίας κοντά μας και άλλων συναδέλφων που θα μας στήριζαν και θα μας βοηθούσαν στην υλοποίηση των προγραμμάτων τα οποία είχαμε κατά νου να εφαρμόσουμε. Αυτή η έλλειψη μιας ειδικής ομάδος εθελοντών - συνεργατών, που θα είχε ως σκοπό να βοηθήσει τον  ιερέα της φυλακής, μας οδήγησε στην απόφαση να κινητοποιηθούμε άμεσα.
Τελικά, το Φθινόπωρο του 1995 και μετά από μεγάλη προσπάθεια, οργανώσαμε μία μικρή ομάδα εθελοντών, που είχε τη αμέριστη ηθική και οικονομική στήριξη του Ενοριακού Φιλοπτώχου Ταμείου του Ιερού Μητροπολιτικού Ναού Αγ Νικολάου Βόλου, η οποία δραστηριοποιήθηκε σ’ όλα τα επίπεδα, δημιουργώντας τις κατάλληλες προϋποθέσεις για την ίδρυση του Συλλόγου Συμπαραστάσεως Κρατουμένων.
Τον Ιούλιο του 1996, η μικρή ομάδα των 22 συμπολιτών μας – κληρικών και λαϊκών - έτυχε της επίσημης αναγνώρισης από την Ελληνική Πολιτεία και την Ορθόδοξη Εκκλησία μας, ως εκκλησιαστικού φιλανθρωπικού σωματείου, μη κερδοσκοπικού χαρακτήρα, με την επωνυμία Σύλλογος Συμπαραστάσεως Κρατουμένων «Ο ΕΣΤΑΥΡΩΜΕΝΟΣ», με έδρα την πόλη του Βόλου και ακτίνα δράσης τα όρια του Ν. Μαγνησίας. 

Η ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΑ ΤΟΥ
Στο ξεκίνημα της διακονίας μας βρήκαμε πολλές δυσκολίες, εντός και εκτός των χώρων κράτησης. Εντός των φυλακών κάποιοι μας έβλεπαν με καχύποπτο μάτι, σκεπτόμενοι πως μπορούσε να αποτελούμε την προέκταση της διοίκησης του καταστήματος.  Κάποιοι άλλοι, αρνούμενοι να μας αποδεχτούν ως φιλανθρωπικό σωματείο συμπαράστασης κρατουμένων,  πίστευαν πως οι κρατούμενοι δεν άξιζαν της ιδιαίτερης φροντίδας μας. Εμείς, τα μέλη και οι εθελοντές του «Ε», σε κάθε ευκαιρία επιμέναμε να λέμε προς κάθε κατεύθυνση «και ο κρατούμενος είναι αδελφός μας». Υπογραμμίζαμε, σε κάθε ευκαιρία, πως και ο έγκλειστος είναι εικόνα του ζώντος Θεού, όπως και κάθε άνθρωπος.
Πέρασαν από τότε 22 ολόκληρα χρόνια διακονίας και προσφοράς. Όλα αυτά τα χρόνια δόθηκε μεγάλη μάχη για να πειστούν οι συμπολίτες μας πως αξίζει να ενισχύσουν την προσπάθεια του «Ε», που - συν τω χρόνω και λόγω της οικονομικής κρίσης - απλώθηκε ευεργετικά μεριμνώντας και για πολλούς άλλους συνανθρώπους μας, που είναι φυλακισμένοι και σε άλλες φυλακές της πατρίδας μας, στα Κέντρα φιλοξενίας προσφύγων, στους πληγέντες από διάφορες θεομηνίες, ακόμη και στους ανθρώπους της εξωτερικής ιεραποστολής της Εκκλησίας και των Ιερών Μητροπόλεων των ομοδόξων Εκκλησιών των Βαλκανίων.

ΟΙ ΚΟΙΝΩΝΙΚΕΣ ΔΟΜΕΣ ΤΟΥ
Το πενταμελές Δ.Σ. του «Ε», για να φέρει εις πέρας το πολυσχιδές έργο του – που θα σας περιγράψουμε, στη συνέχεια - βασίζεται ουσιαστικά: 1ον στη Χάρη του Θεού και 2ον στον κόπο και την  ανιδιοτελή συνεργασία των εθελοντών – συνεργατών του Συλλόγου, οι οποίοι λειτουργούν – όλα αυτά τα χρόνια - με πνεύμα πίστης στο Χριστό και αγάπης για τον πάσχοντα συνάνθρωπο.
Πρόκειται για τους 150 και πλέον συνεργάτες μας (67 τακτικούς και 85 έκτακτους), οι οποίοι λειτουργούν καθημερινά τις τέσσερις κοινωνικές δομές του Συλλόγου, στην πόλη του Βόλου, με την ουσιαστική στήριξη του Σεβ. Μητροπολίτου μας κ. Ιγνατίου και τη φιλοξενία της Ιεράς Μητροπόλεως Δημητριάδος, αφού όλες αυτές οι δομές φιλοξενούνται σε χώρους που ανήκουν ιδιοκτησιακά στην Τοπική Εκκλησία. 
Ο «Ε», λοιπόν, έχει οργανώσει και λειτουργεί με επιτυχία στην πόλη του Βόλου τις εξής υπηρεσίες:
1.      Κέντρο Υποδοχής Κρατουμένων Βόλου.
2.      Σταθμό Πρώτων Κοινωνικών Βοηθειών «ΔΙΑΚΟΝΙΑ»
3.      Κέντρο Διαχείρισης Ανθρωπιστικής Βοήθειας (ΚΕ.Δ.Α.Β.)
4.      Τέσσερεις χώρους φιλοξενίας, όπου φιλοξενούνται για ικανά χρονικά διαστήματα άστεγες οικογένειες και εγκαταλελειμμένα πρόσωπα.

ΠΟΙΟΥΣ ΣΥΜΠΑΡΙΣΤΑΤΑΙ
Αυτές οι κοινωνικές δομές – που λειτουργούν καθημερινά με εθελοντικό προσωπικό - έχουν την δυνατότητα να ενισχύουν άμεσα και πρακτικά  όλους εκείνους τους εμπερίστατους συνανθρώπους μας που έρχονται κοντά μας για να ζητήσουν συμπαράσταση και στήριξη: ψυχολογική, πνευματική, ηθική, υλική, φαρμακευτική, ιατρική και οικονομική.
Ο «Ε» στηρίζει, πρωτίστως, τους άπορους φυλακισμένους της περιοχής μας, των φυλακών Βόλου και Κασσαβετείας, τους κρατούμενους των Αστυνομικών Τμημάτων Μαγνησίας και του Κεντρικού Λιμεναρχείου Βόλου, καθώς και τους τροφίμους του Ιδρύματος Αγωγής Ανηλίκων Βόλου.  Κατ’ επέκταση, όμως, στηρίζει και τις άπορες οικογένειές τους, που κατοικούν στην περιοχή μας, τους αποφυλακισθέντες και τους  φυγόποινους.
Ο «Ε», από το ξεκίνημα της οικονομικής κρίσης στην πατρίδα μας, κλήθηκε ν’ ανοίξει την αγκαλιά του συμπεριλαμβάνοντας στην μέριμνά του και πολλές άλλες ευπαθείς κοινωνικά ομάδες της τοπικής μας κοινωνίας, όπως άστεγους, ρομά, μέλη μονογονεϊκών οικογενειών (λόγω χηρείας και εγκατάλειψης), κακοποιημένες γυναίκες και παιδιά, άπορους φοιτητές, σπουδαστές και μαθητές, αλλά και κάποιες ιδιαίτερες περιπτώσεις απόρων, ηλικιωμένων και ασθενών.
Όλοι αυτοί οι συνάνθρωποί μας αποκτούν την δυνατότητα – εφ’ όσον διαθέτουν τις προϋποθέσεις και υποβάλουν τα απαραίτητα δικαιολογητικά τους – να παραλάβουν από τις κοινωνικές δομές του συλλόγου: ενδύματα, υποδήματα, κλινοσκεπάσματα, μικροέπιπλα, είδη οικοσκευής, βιβλία, σχολικά είδη, είδη ατομικής καθαριότητος υγιεινής, τρόφιμα μακράς διαρκείας, φάρμακα και πολλά άλλα είδη, που μας προσφέρουν συμπολίτες μας, αλλά και μηνιαία οικονομικά βοηθήματα, όταν το κρίνει το Δ.Σ.
Τουλάχιστον, στην περιοχή μας, πολλοί αρμόδιοι υπερεσιακοί παράγοντες ομολογούν πως η τοπική μας Εκκλησία - δια του «Εσταυρωμένου» - είναι μια αστείρευτη πηγή για τους χώρους κράτησης της περιοχής μας, αλλά και για πολλές άλλες κοινωνικές υπηρεσίες και φορείς της Ελληνικής Πολιτείας και της Τοπικής αυτοδιοίκησης, όπως του Νοσοκομείου  Βόλου, της Αστυνομίας, του Λιμεναρχείου, του Δικαστικού Μεγάρου, των Κέντρων Υγείας του Νομού Μαγνησίας, των  Ιδρυμάτων, των συλλόγων, των ξενώνων, των σχολείων, των ενοριακών εστιατορίων κ.α. Δια του λόγου το ασφαλές μπορείτε να ενημερωθείτε πληρέστερα από το Διαδίκτυο και από τα Μ.Μ.Ε. της Μαγνησίας.
Και όλα αυτά, αγαπητοί μου, από έναν μικρό σύλλογο, που εργάζεται αθόρυβα, σεμνά και ευεργετικά, πρώτα απ’ όλα  για τα θέματα της τοπικής μας κοινωνίας, χωρίς να έχει ποτέ χρηματοδοτηθεί από το κράτος ή κάποιο άλλο κρατικό ή ιδιωτικό φορέα.

Η ΠΗΓΗ ΕΣΟΔΩΝ ΚΑΙ ΑΝΑΓΚΑΙΩΝ ΑΓΑΘΩΝ
Οι δράσεις του «Ε» χρηματοδοτούνται αποκλειστικά και μόνον από τους απλούς πολίτες που στηρίζουν οικονομικά και ηθικά όλες τις δράσεις του. Τα έσοδα του Συλλόγου προέρχονται: από τις συνδρομές των μελών του, τις δωρεές των φίλων του, από τις καλλιτεχνικές εκδηλώσεις που πραγματοποιούνται κατά καιρούς εντός και εκτός του Νομού Μαγνησίας, από την πώληση των εκδόσεων του, όπως βιβλίων, ντοκιμαντέρ, διαφόρων ψηφιακών δίσκων CD  και DVD, αλλά και από την πώληση των εργόχειρων που είναι καρπός των εργαστηρίων του Συλλόγου, όπως κοσμημάτων, καλλιτεχνικών υφασμάτινων κατασκευών, ιερών εικόνων κ.α.
Βέβαια, δεν γίνονται όλα με χρήματα, ούτε και όλες οι προσφορές του «Ε» μπορούν να αξιολογηθούν με οικονομικά μέτρα και σταθμά. Όλα  αξιοποιούνται με φόβο Θεού και διάκριση.

Η ΔΙΑΚΟΝΙΑ ΤΩΝ ΦΥΛΑΚΩΝ
Αλλά ας επανέλθουμε στη διακονία των φυλακών.
Για όλους τους χώρους κράτησης του Νομού Μαγνησίας - Ειδικά Καταστήματα Κράτησης, Ίδρυμα Αγωγής Ανηλίκων Βόλο και τα κρατητήρια - ο «Ε» προσφέρει μηνιαία οικονομικά βοηθήματα στα ταμεία δωρεών και, σε τακτά χρονικά διαστήματα,  αποστέλλει πολλά αναγκαία είδη, ανταποκρινόμενος άμεσα και θετικά στις έγγραφες παρακλήσεις των αρμοδίων υπηρεσιακών παραγόντων, όπως τρόφιμα, είδη γενικής και ατομικής καθαριότητος, τηλεκάρτες, εσώρουχα, φόρμες, κάλτσες, τσιγάρα, σχολικά είδη, είδη ένδυσης, υπόδησης, χαρτί υγείας κλινοσκεπάσματα, και πολλά άλλα.
Η Ι. Μ. Δημητριάδος μας έχει εμπιστευτεί και το ΓΡΑΦΕΙΟ ΜΕΡΙΜΝΗΣ ΦΥΛΑΚΩΝ. Μέσω αυτής της εκκλησιαστικής υπηρεσίας έχουν επιλεγεί και εκπαιδευτεί οι εντεταλμένοι ιερείς των χώρων κράτησης της περιοχής μας, οι οποίοι – με την ευλογία του Μητροπολίτου μας κ. Ιγνατίου – επισκέπτονται τους χώρους αυτούς σε εβδομαδιαία βάση, διακονώντας κάθε κρατούμενο που έχει την ανάγκη τους. Τελούν ιερά μυστήρια και ακολουθίες, εξομολογούν, συζητούν, παρηγορούν, συμβουλεύουν και γίνονται καλοί ακροατές των ποικίλων προβλημάτων τους. Μεταφέρουν στις Φυλακές την ευεργετική χάρη του Θεού, το μήνυμα της μετάνοιας, της αγάπης του Θεού και των συνανθρώπων τους και βοηθούν ουσιαστικά στο έργο του σωφρονισμού των παραβατών. 
Ο «Ε» έχει πραγματοποιήσει στο Βόλο ΔΥΟ (2) πανελλήνια συνέδρια και ΤΡΕΙΣ (3) ημερίδες με σκοπό την εκπαίδευση και ενημέρωση των δεκάδων εντεταλμένων ιερέων  των Ι. Μητροπόλεων – που διακονούν ανιδιοτελώς στις φυλακές ως εθελοντές – και των συνεργατών τους που στηρίζουν και υλοποιούν όλα τα προγράμματα των αρμοδίων υπηρεσιών των τοπικών Εκκλησιών.
Όλες οι κατά τόπους Εκκλησίες έχουν να παρουσιάσουν ένα τεράστιο πνευματικό, κοινωνικό και φιλανθρωπικό έργο, αφανές στους πολλούς, το οποίο θα πρέπει η Ελληνική Πολιτεία να στηρίξει, έστω και ηθικά.
Κι αν δεν μπορείτε να πειστείτε από μας, ρωτήστε τους αρμόδιους υπηρεσιακούς παράγοντες αυτών των χώρων, αλλά, πρωτίστως,  με τους ίδιους τους κρατούμενους ανεξαρτήτως εθνικότητος και θρησκείας. Αυτοί θα σας ενημερώσουν ενδελεχώς για το τι σημαίνει γι’ αυτούς να κυκλοφορεί στους διαδρόμους και στα προαύλια της φυλακής το ράσο του εθελοντή Έλληνα παπά, που αφιερώνει κάποιες ώρες την εβδομάδα από τον προσωπικό του χρόνο για να καλύψει το κενό που αφήνει η απουσία του διορισμένου από το κράτος ιερέα της φυλακής. 
Αν η Ελληνική Πολιτεία, με τους διαφόρους νόμους της και τους κανόνες λειτουργίας των φυλακών, έχει ως κύριο σκοπό τον σωφρονισμό των κρατούμενων, να λάβει σοβαρά υπόψη της την ευεργετική παρουσία και δραστηριότητα των Ελλήνων Ορθοδόξων κληρικών και στους απαράκλητους χώρους εγκλεισμού και αποθήκευσης ανθρώπων.
Η πραγματοποίηση διαφόρων εκδηλώσεων στη φυλακή, οι αποφυλακίσεις, η φιλοξενία αδειούχων κρατουμένων, η βράβευση των κρατουμένων μαθητών των σχολείων (σε ειδικές γιορτές), η προσφορά των αναγκαίων σχολικών ειδών, η χρηματοδότηση εκδόσεων διαφόρων βιβλίων που περιέχουν εργασίες των κρατουμένων μαθητών, η συμμετοχή των ανθρώπων του «Ε» σε διάφορα προγράμματα της φυλακής, οι απλές επισκέψεις για συνεργασία και επικοινωνία με τους υπηρεσιακούς παράγοντες των φυλακών και με τους κρατούμενους, οι σταθερές μηνιαίες υλικές και οικονομικές προσφορές και τόσα άλλα, φανερώνουν την γνήσια και ανιδιοτελή αγάπη της Τοπικής μας Εκκλησίας που προσφέρεται - και δια του «Εσταυρωμένου» - αφειδώς όλες τις ημέρες του έτους, και τις 365.
Είναι αλήθεια πως η ζωή στη φυλακή είναι πολύ δύσκολη. Όχι μόνο λόγω του εγκλεισμού, αλλά κυρίως από την ανέχεια, την έλλειψη επισκέψεων εκ μέρους των συγγενών, από την έλλειψη απασχόλησης, από την κακομεταχείριση και την επιθετικότητα κάποιων συγκρατουμένων, από την σκληρότητα κάποιου «σωφρονιστικού» ΥΠΑΛΛΗΛΟΥ και τόσα άλλα.
Το γκρίζο σκηνικό της φυλακής το έχει φωτίσει  - τουλάχιστον στα τμήματα ανηλίκων και νέων - η ίδρυση και λειτουργία των σχολείων. Πράγματι, το σχολείο στους χώρους κράτησης είναι το καλύτερο δώρο της Ελληνικής Πολιτείας προς τους κρατούμενους. Δεν προσφέρει μόνο γνώσεις, αλλά διδάσκει τις πανανθρώπινες αξίες,  ανοίγει πνευματικούς ορίζοντες και γεμίζει ευεργετικά το χρόνο του κρατούμενου μαθητή. Είμαστε μάρτυρες πολλών θαυμαστών γεγονότων που τεκμηριώνουν αυτά που σας καταθέτουμε.

Η ΔΥΣΚΟΛΗ ΠΕΡΙΟΔΟΣ ΤΗΣ ΑΠΟΦΥΛΑΚΙΣΗΣ
 Αλλά ας έλθουμε και στο μεγάλο θέμα της κοινωνικής επανένταξης των αποφυλακισθέντων.
Αγαπητοί μου, ο κρατούμενος όταν αποφυλακίζεται, έχει μεν χαρά, διότι φεύγει από «το κολαστήριο», όπως τονίζεται από πολλούς, αλλά σε πολύ λίγο χρονικό διάστημα θα βιώσει στο πετσί του το πιο σκληρό πρόσωπο της λεγόμενης «φιλελεύθερης κοινωνίας».
Συνήθως, έρχεται αντιμέτωπος με την διάλυση της οικογένειάς του, τη φτώχεια, την ανεργία, το φόβο για επερχόμενη φυλάκιση από χρέη στην εφορία και αλλού λόγω της αποφυλάκισής του με όρους,  το ρατσιστικό κλίμα που επικρατεί στις τοπικές κοινωνίες, την κακή φήμη του πως είναι « επικίνδυνος», την έλλειψη των αναγκαίων αγαθών για την καθημερινή του διαβίωση, την απουσία κρατικών κοινωνικών δομών ουσιαστικής στήριξης αποφυλακισθέντων και τόσα άλλα, τα οποία συμπληρώνουν το γκρίζο σκηνικό που βιώνει μέσα του και γύρω του. Βεβαίως, υπάρχουν και οι λιγοστές εξαιρέσεις, όταν μερικοί αποφυλακισμένοι βρίσκουν κάποιους να τους βοηθήσουν.
Η αλήθεια είναι πως μερικοί πρώην κρατούμενοι δεν έχουν διάθεση ν’ αλλάξουν. Θεωρούν μαγκιά και εξυπνάδα να ζουν εις βάρος των άλλων. Κάποιοι άλλοι αποφυλακισμένοι - με τους οποίους μπορεί κάποιος να συνεννοηθεί από τη μια μεριά θέλουν «να βάλουν πλώρη» για μια ζωή χωρίς παραβατικότητα, από την άλλη δεν βρίσκουν σταθερό έδαφος να πατήσουν για να αξιοποιήσουν την ελευθερία τους, τα νιάτα τους, τις γνώσεις τους και τα όνειρά τους. Το πρώτο που νοιώθει αυτός ο άνθρωπος είναι η μοναξιά, η απόρριψη, ο φόβος, ο πανικός και η αβεβαιότητα για το μέλλον.
Ουσιαστικά, εκείνοι που τον περιμένουν με ανοικτές αγκάλες και πολλές υποσχέσεις για εύκολο χρήμα και καλή ζωή, είναι οι πρώην «φίλοι» του που τον οδήγησαν στη φυλακή με τις κοινές τους παράνομες δραστηριότητες.
Αν ο αποφυλακισθείς δεν βρει ανθρώπους να τον στηρίξουν, τότε θα ξαναβρεθεί πολύ σύντομα στη φυλακή. Πολύ σύντομα, μετά τις αποτυχημένες προσπάθειες για ανεύρεση εργασίας, αρχίζει να αναπολεί τις στιγμές της φυλακής, όπου είχε μια ανθρώπινη παρέα, φαγητό, ένα κρεβάτι για να κοιμηθεί, έναν κοινωνικό λειτουργό για να φροντίζει για τις ανάγκες του κι έναν ιερέα να ακούει τον πόνο του και να τον συμβουλεύει πατρικά
Αυτά που σας καταθέτουμε, κυρίες και κύριοι βουλευτές, δεν είναι σενάρια της φαντασίας μας, αλλά ο πόνος της καρδιάς μας, τα βιώματα και η εμπειρία που αποκτήσαμε διακονώντας επί 22 ολόκληρα χρόνια και τους αποφυλακισμένους, προσφέροντας το ελάχιστο στον αγώνα που δίνουν για να επανενταχθούν ειρηνικά και σταθερά στην σύγχρονη ελληνική κοινωνία.

Η ΕΠΑΝΕΝΤΑΞΗ ΤΩΝ ΑΠΟΦΥΛΑΚΙΣΘΕΝΤΩΝ
Η τοπική μας Εκκλησία, δια του Συλλόγου ο «Ε», εδώ και πολλά χρόνια υλοποιεί ένα μικρό αλλά σταθερό πρόγραμμα, με σκοπό  να στηρίξει τους αποφυλακισμένους, τουλάχιστον εκείνους που επιθυμούν πραγματικά να φύγουν από την παγίδα της παραβατικότητας, σ’ όλα τα επίπεδα.
Τι κάνει, λοιπόν, ο «Ε»;
Κατ’ αρχάς τους υποδέχεται με αγάπη και ενδιαφέρον ως αδελφούς. Ακούει τα προβλήματά τους και προσπαθεί να βοηθήσει, στο μέτρο του δυνατού, στην αντιμετώπισή τους, συνεργαζόμενος με τους αρμόδιους φορείς. Επεμβαίνει, όπου του επιτρέπεται, για να γίνουν δεκτοί από τις οικογένειές τους.  Τους εξασφαλίζει το καθημερινό τους φαγητό στα ενοριακά κέντρα σίτισης των ενοριών της πόλεως του Βόλου, της Ν. Ιωνίας, του Αλμυρού και αλλού.  Τους προσφέρει μια ικανή ποσότητα τροφίμων μακράς διαρκείας, κρέας, ελαιόλαδο, γάλα, ενδύματα, υποδήματα κ.α. αναγκαία είδη. Τους προσφέρει ένα μηνιαίο οικονομικό βοήθημα για ένα λογικό χρονικό διάστημα 6 μηνών ή έως ότου τακτοποιηθούν σε κάποια εργασία.
Δημιουργεί ευκαιρίες για ημερομίσθια, συνεργαζόμενος με δημόσιους φορείς της πόλεως του Βόλου. Κάποιους αξιόπιστους αποφυλακισμένους τους δέχεται και ως συνεργάτες του στις κοινωνικές του δομές. Παρακαλεί γνωστούς και αγνώστους επιχειρηματίες της τοπικής μας κοινωνίας για την δημιουργία θέσεων εργασίας και ορισμένους άστεγους για ένα χρονικό διάστημα τους φιλοξενεί.
Βεβαίως, το θέμα της φιλοξενίας αδειούχων κρατουμένων και αποφυλακισθέντων μας έχει πληγώσει βαθύτατα, αφού η συμπεριφορά τους ήταν ανάρμοστη. Γι’ αυτό το λόγο, είμαστε πλέον πολύ επιφυλακτικοί, προσεκτικοί και συγκρατημένοι. 

ΣΥΝΟΠΤΙΚΑ ΑΠΟΛΟΓΙΣΤΙΚΑ ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΓΙΑ ΤΟ 2017

1.      ΚΕΝΤΡΟ ΥΠΟΔΟΧΗΣ ΚΡΑΤΟΥΜΕΝΩΝ
·      Για το 2017 ο «Ε» μερίμνησε για 118 άπορες οικογένειες, οι οποίες αυξήθηκαν  κατά 32%
·      Εκδόθηκαν  628 μηνιαία οικονομικά βοηθήματα, τα οποία αυξήθηκαν κατά  17,5%
·      Ο «Ε» προσέφερε για το προηγούμενο οικονομικό έτος 14 μηνιαίες υποτροφίες σε απόρους φοιτητές, σπουδαστές  και μαθητές. 
·      Ενίσχυε οικονομικά, σε μηνιαία βάση, τα φιλόπτωχα των 2 φυλακών της περιοχής μας και του Ιδρύματος Αγωγής Ανηλίκων Βόλου (3.240,00 Ε)
·      Για το 2017, ο «Ε » πραγματοποίησε  2 ακόμη εκδόσεις βιβλίων.

2.      ΤΟ ΚΕ.Δ.Α.Β. & Η «ΔΙΑΚΟΝΙΑ»
·      Δέχτηκε 760 επισκέψεις απόρων οικογενειών
·      Πραγματοποίησε 43 ανθρωπιστικές αποστολές στην Ελλάδα και το εξωτερικό.
·      Και στήριξε υλικά και ηθικά πολλούς φορείς και υπηρεσίες, όπως.
ü  Μητροπόλεις: Λέσβου και της Εκκλησίας της Βουλγαρίας.
ü  Δήμο Μάνδρας
ü  Νοσοκομείο Βόλου.
ü  Ξενώνα «ΦΙΛΥΡΑ».
ü  Διάφορα ιδρύματα Βόλου (Γηροκομείο, Ορφανοτροφείο κ.α.)
ü  Ενοριακά Σπίτια Γαλήνης της Ι. Μ. Δημητριάδος
ü  Πέντε Κέντρα Υγείας του Ν. Μαγνησίας.
ü  Φυλακές (Κασσαβετείας, Βόλου, Τρικάλων, Λαρίσης, Μαλανδρίνου, Ελαιώνα Θηβών, Δομοκού κ.α.)
ü  Κέντρο φιλοξενίας προσφύγων και μεταναστών (ΜΟΖΑ)
ü  Αστυνομική Διεύθυνση Μαγνησίας.
ü  Κρατητήρια (Αστ. Τμημάτων και του Λιμεναρχείου Βόλου)
ü  Πυροσβεστική Υπηρεσία Βόλου
ü  Δικαστικό Μεγάρου Βόλου
ü  Διάφορες υπηρεσίες της εκπαίδευσης και σχολεία της περιοχής μας
ü  Ιερές Μονές κ.α.

3.      ΦΙΛΟΞΕΝΙΑ  ΑΣΤΕΓΩΝ.
  1. Για το 2017 προσέφερε 1.830  ημέρες φιλοξενίας
  2.  Από το 2009 μέχρι και το 2017 προσέφερε 13.950  ημέρες φιλοξενίας.

Αγαπητοί μου,              
Τελειώνοντας, θα θέλαμε να καταθέσουμε συνοπτικά κάποιες σκέψεις - ΠΡΟΤΆΣΕΙΣ, συγκεφαλαιώνοντας ουσιαστικά τα όσα με ειλικρίνεια σας καταθέσαμε.
1.      Το κύριο έργο της Ορθόδοξης Εκκλησίας μας είναι να βοηθά τον άνθρωπο να εισέλθει στη Βασιλεία του Θεού, να τον ενώσει με τον Χριστό, να του θεραπεύσει την ψυχή από τα πάθη και την αμαρτία.
2.      Το κοινωνικό και φιλανθρωπικό έργο της Εκκλησίας είναι η έμπρακτη αγάπη της για τα πονεμένα και αναγκεμένα παιδιά της, όποια κι αν είναι αυτά. Στέκεται ευεργετικά πλάι τους, χωρίς να υπολογίσει εθνικότητα, γλώσσα, θρησκεία, ηλικία και χρώμα δέρματος.
3.      Το κοινωνικό έργο της Εκκλησίας στηρίζεται στην πίστη στο Χριστό και στη έμπρακτη αγάπη και τον κόπο των χιλιάδων εθελοντών της που στο πρόσωπο κάθε δοκιμαζόμενου υπηρετούν τον Ίδιο τον Κύριο Ιησού Χριστό.
4.      Η φυλάκιση από μόνη της δεν φέρνει ποτέ τον πολυπόθητο σωφρονισμό του παραβάτη. Η εσωτερική του αλλαγή θα έρθει εφ’ όσον υπάρξει μετάνοια. Η αλλαγή αυτή θα είναι αποτέλεσμα της επίσκεψης της χάριτος του Θεού που μεταδίδει ο ιερέας μέσω των μυστηρίων της Εκκλησίας και του λόγου του Θεού.
5.      Είναι αξιέπαινες όλες οι προσπάθειες που γίνονται εκ μέρους των αρμοδίων οργάνων της Πολιτείας και των τοπικών φυλακών,  αλλά δεν επαρκούν.
6.      Ο κρατούμενος θα πρέπει να έχει όλα τα αναγκαία για την ανθρώπινη διαβίωσή του, όπως τροφή, ένδυση, υπόδηση, είδη καθαριότητος, φάρμακα, σχολικά είδη, ευκαιρίες επικοινωνίας με τον ελεύθερο κόσμο κ.α.
7.      Η έλλειψη των αναγκαίων αγαθών στους χώρους κράτησης δημιουργεί πολλά προβλήματα, όπως ταραχή,  θυμό, ανταρσίες, ανυπακοή και άλλες ακραίες καταστάσεις.
8.      Είναι σημαντική και ουσιαστική η βοήθεια που προσφέρουν στις φυλακές τοπικοί φορείς και διάφορα πρόσωπα που δρουν οργανωμένα μέσω συλλόγων και φιλανθρωπικών σωματείων.  Η Ελληνική Πολιτεία θα πρέπει να αναγνωρίσει το έργο τους και να διευκολύνει την διακονία τους.
9.      Οι εθελοντές θα συνεχίσουν την ευεργετική του δράση - εντός και εκτός των καταστημάτων κράτησης - εφ’ όσον οι αρμόδιοι υπηρεσιακοί παράγοντες τους υποδέχονται με ευγένεια και ειλικρίνεια.
10.  Οι αρμόδιοι τοπικοί υπηρεσιακοί παράγοντες των φυλακών να είναι πιο προσεκτικοί στην επιλογή των συγκατοίκων του κρατουμένου. Να λαμβάνεται υπόψη η ηλικία, η εθνικότητα, ο χαρακτήρας, οι συνήθειες, αλλά κυρίως η παραβατικότητα του άλλου.
11.  Οι κοινωνικοί λειτουργοί στις φυλακές είναι οι άγγελοι του φυλακισμένου. Ο ρόλος τους είναι σπουδαίος, όπως, επίσης, και εκείνων των σωφρονιστικών που διακρίνονται από διάκριση, επαγγελματισμό και ευγένεια. Αυτοί γίνονται παράγοντες ειρήνης και μ’ έναν τους λόγο ή μια τους ανθρώπινη κίνηση παρηγορούν και σωφρονίζουν τους παραβάτες.
12.  Να δοθεί περισσότερη βοήθεια και στήριξη στα σχολεία της φυλακής και να μην γίνονται τακτικές αλλαγές και  μετακινήσεις των εκπαιδευτικών, διότι η παρουσία και η προσφορά τους είναι πολύ σημαντική.
13.  Nα ιδρυθούν νέες κρατικές κοινωνικές δομές που θα στηρίζουν ουσιαστικά τους αποφυλακισμένους, με φιλοξενία σε οργανωμένους ξενώνες της Πολιτείας και της Τοπικής αυτοδιοίκησης, με εργασία σε διαφόρους τοπικούς φορείς και ποικίλη στήριξη, έστω για λίγους μήνες. 
14.  Οι υπεύθυνοι των πιστοποιημένων φορέων, όπως είναι ο «Ε», και οι εντεταλμένοι ιερείς που διακονούν ανιδιοτελώς - επί σειρά ετών - στις φυλακές, ας έχουν στα χέρια τους μια ειδική ταυτότητα ή ένα έγγραφο του Υπουργείου Δικαιοσύνης με το οποίο θα διευκολύνεται η είσοδός τους στα ειδικά καταστήματα κράτησης και να έχουν μια ηθική ικανοποίηση πως τους αναγνωρίζει και η Ελληνική Πολιτεία.
15.  Έχει πολύ ενδιαφέρον, κυρίες και κύριοι βουλευτές,  ν’ ακούσετε τι μου έγραψε ένας νέος που αποφυλακίστηκε πριν από λίγες εβδομάδες,  μετά από 6 ολόκληρα χρόνια εγκλεισμού. Πρόκειται για 11 σύντομες προτάσεις του που πρέπει να τις λάβετε σοβαρά υπόψη. Με παρεκάλεσε, λοιπόν, να μεταφέρω την κραυγή του  στη Βουλή των Ελλήνων, επ’ ευκαιρία της σημερινής μου παρουσίας.

ΟΙ ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ ΕΝΟΣ ΑΠΟΦΥΛΑΚΙΣΜΕΝΟΥ
·         Σωστή συμπεριφορά του καταστήματος κράτησης προς τους κρατούμενους.
·         Ικανοποιητικό φαγητό.
·         Να υπάρχουν σχολεία σε όλες τις φυλακές.
·         Να υπάρχει σωστός έλεγχος για ναρκωτικά, ποτά κ.α.
·         Να μην γίνεται χρήση φαρμάκων γι’ αυτούς που είναι εξαρτημένοι από ναρκωτικές ουσίες, εφόσον υπάρχει το ΚΕΘΕΑ που μπορεί να τους βοηθήσει.
·         Το επισκεπτήριο να είναι πάντα ελεύθερο για τη πλήρη επικοινωνία των κρατουμένων με τους δικούς τους ανθρώπους.
·         Να υπάρχουν οργανωμένα γυμναστήρια για εκτόνωση.
·         Να γίνονται θεατρικές παραστάσεις και άλλες δραστηριότητες για την ψυχαγωγία των κρατουμένων
·         Να υπάρχει εμπιστοσύνη στα παιδιά που είναι στη φυλακή για να παίρνουν θάρρος να κάνουν τα βήματά τους.
·         Να είναι λίγο πιο ελεύθεροι τις γιορτινές μέρες.
·         Να γίνεται πάντα λειτουργία, γιατί η μόνη δύναμη που αντλεί ένας κρατούμενος στη φυλακή είναι η δύναμη του Θεού!!!

 Σας ευχαριστώ για την προσοχή σας και είμαι στη διάθεσή σας να απαντήσω σε τυχόν ερωτήσεις σας.





▣ Γίνετε μέλη στη σελίδα μας στο Facebook: ΟΙ ΦΙΛΟΙ ΤΟΥ ΕΣΤΑΥΡΩΜΕΝΟΥ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου