menu

ΕΚΔΟΤΙΚΗ ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ

Δευτέρα 10 Σεπτεμβρίου 2018

Μήνυμα του Σεβ. Μητροπολίτου Δημητριάδος κ. Ιγνατίου προς τους Μαθητές για την νέα σχολική χρονιά

Δημητριάδος Ιγνάτιος: «Αναζητήστε ζωντανή επικοινωνία με φίλους αληθινούς και όχι διαδικτυακούς και απρόσωπους»
Μήνυμα προς τους Μαθητές για την νέα σχολική χρονιά

            Βαρυσήμαντο Μήνυμα προς τους μαθητές και τις Μαθήτριες των Γυμνασίων και των Λυκείων της περιοχής μας, με την ευκαιρία της έναρξης της νέας Σχολικής χρονιάς, απέστειλε ο Σεβ. Μητροπολίτης Δημητριάδος κ. Ιγνάτιος, το οποίο θα διαβαστεί σε όλες τις αντίστοιχες σχολικές μονάδες την Τρίτη 11/9, κατά την ακολουθία του Αγιασμού.
            Στο Μήνυμά του ο κ. Ιγνάτιος, μεταξύ άλλων, επισημαίνει τους κινδύνους που προέρχονται από την αλόγιστη χρήση των σύγχρονων μέσων της τεχνολογίας, που καταστρέφουν την ζωντανή ανθρώπινη επαφή και κάλεσε τους μαθητές να μην υποδουλωθούν στις ηλεκτρονικές συσκευές, αλλά να τις εκμεταλλευτούν δημιουργικά. Απηύθηνε δε πρόσκληση προς όλους να συμμετάσχουν στις νεανικές ενοριακές συντροφιές και δράσεις, όπου θα βρουν ένα Θεό φίλο και συμπαραστάτη, αλλά και ζωντανή επικοινωνία και συντροφικότητα.
Ολόκληρο το Μήνυμα του Σεβασμιωτάτου έχει ως εξής:

Αγαπητά μου παιδιά,

Μόλις χτύπησε το πρώτο κουδούνι της φετινής χρονιάς. Το σχολείο σας και οι καθηγητές σας είναι έτοιμοι να σας υποδεχθούν και να σταθούν πλάι σας σε όλες σας τις προσπάθειες για πρόοδο και επιτυχίες. Για τους επόμενους μήνες θα μοιάζετε με ναυτικούς που ταξιδεύουν στίς θάλασσες, άλλοτε γαλήνιες και γοητευτικές και άλλοτε φουρτουνιασμένες. Στην ζωή ο άνεμος δεν είναι πάντα ευνοϊκός.
Οι ναυτικοί στις δυσκολίες βρίσκουν δύναμη και κουράγιο, όταν σκέφτονται τον προορισμό τους. Έτσι κι εσείς, πρέπει από νωρίς να βάλετε τούς στόχους σας. Δεν αρκεί, όμως, αυτό. Πρέπει και να μείνετε προσηλωμένοι στην προσπάθεια να τους πετύχετε. Όποιος ξέρει τί ζητάει, θα γλυτώσει εύκολα από πειρασμούς και θα αντισταθεί με επιτυχία στις Σειρήνες, που θέλουν να τον βγάλουν απ’ τον δρόμο του και να τον κάνουν να ξεχάσει τον προορισμό του.
Εσείς, πιο καλά απ΄ όλες τίς περασμένες γενιές, γνωρίζετε πόσο εύκολη είναι η διάσπαση στην εποχή μας. Έχετε καταλάβει την δύναμη που κρύβει μία οθόνη, μικρή ή μεγάλη, να μαγνητίζει το μυαλό και να το κάνει να ξεχνά σκοπούς και στόχους. Είναι αλήθεια πως δεν μπορούμε πια να ζήσουμε χωρίς αυτές τις συσκευές. Είναι, όμως, στο χέρι σας να μην υποδουλωθείτε σ΄ αυτές, αλλά να τις μετατρέψετε σε εργαλείο εκπλήρωσης των ονείρων σας. Αν το καταφέρετε, θα σας βοηθήσουν να προοδεύσετε στην γνώση και να πετύχετε πιο γρήγορη  επικοινωνία, χωρίς να σας στερήσουν πολύτιμο χρόνο απασχόλησης με δημιουργικές δράσεις, όπως η Τέχνη και ο Αθλητισμός. Κυρίως, όμως, δεν θα σας στερήσουν πολύτιμο χρόνο από την ζωντανή επαφή με φίλους αληθινούς και όχι διαδικτυακούς και απρόσωπους. 
Ευκαιρίες για δημιουργική απασχόληση, που θα σας ξεκουράσουν από τον κόπο του σχολείου, θα σας δώσει και φέτος η Εκκλησία μας, με τις δραστηριότητές της και τους ενοριακούς της ομίλους. Στις νεανικές Της συντροφιές θα βρείτε ανθρώπους, με τους οποίους θα σας ενώσει η κοινή δράση και η αληθινή φιλία. Κυρίως, όμως, θα σας ενώσει μαζί τους η κοινή πίστη σε ένα Θεό φίλο και συμπαραστάτη σε κάθε σας δυσκολία. Η εμπιστοσύνη στην βοήθεια του Θεού θα γεμίσει την ψυχή σας ηρεμία, θα σας απαλλάξει, όσο γίνεται, από το άγχος και την αγωνία μπροστά σε δοκιμασίες και εξετάσεις, θα εμποδίσει την μοναξιά να φωλιάσει στην καρδιά σας.
Στο ταξίδι του σχολείου που ξεκινά σήμερα, στο ταξίδι μίας ακόμη χρονιάς στην ζωή σας, δοκιμάστε την παρουσία του Χριστού στην καθημερινότητά σας. Δώστε Του την δυνατότητα να σταθεί στο πλάι σας και να σας γεμίσει με κουράγιο, αισιοδοξία και αγάπη. Αγάπη αληθινή, που μόνον Εκείνος ξέρει να χαρίζει, γιατί ο Ίδιος είναι ἡ πηγή της ἀγάπης, της αλήθειας και της ζωής.

Καλή και ευλογημένη χρονιάμε πατρικές εὐχές,
Ο ΜΗΤΡΟΠΟΛΙΤΗΣ ΣΑΣ

† Ο ΔΗΜΗΤΡΙΑΔΟΣ ΙΓΝΑΤΙΟΣ




ΠΡΟΣ ΤΟΥΣ ΜΑΘΗΤΕΣ ΤΩΝ ΔΗΜΟΤΙΚΩΝ ΣΧOΛΕΙΩΝ
ΓΙΑ ΤΗ ΝΕΑ ΣΧΟΛΙΚΗ ΧΡΟΝΙΑ 2018 – 2019.

Αγαπητά μου παιδιά,
Μόλις ακούσαμε τον γλυκό ήχο του κουδουνιού και μαζευτήκαμε όλοι εδώ για να σας υποδεχτούμε στο ξεκίνημα ενός νέου ταξιδιού. Το σχολείο σας μοιάζει μ΄ ένα άμορφο καράβι που ανυπομονεί να σας καλωσορίσει για να σαλπάρει.
Οι ναυτικοί ταξιδεύουν σε μακρινές θάλασσες και βλέπουν μέρη που δεν πίστευαν ποτέ πως υπάρχουν. Νησιά με καταγάλανα νερά, δέντρα με αρωματισμένα φρούτα, παράξενα λουλούδια με μεθυστικά αρώματα. Κι όσο ταξιδεύουν, πλάι τους βλέπουν πολύχρωμα ψάρια που τους  κρατούν συντροφιά.
Στο δικό σας ταξίδι, σας περιμένουν άλλες εκπλήξεις: Γνώσεις που ποτέ δεν φανταστήκατε, εικόνες και ήχοι της καινούργιας σας τάξης που θα σας μαγέψουν. Δάσκαλοι που δεν θα χορταίνετε να τους ακούτε. Και δίπλα σας, αντί για πλάσματα της θάλασσας, θα βρεθούν καινούργιοι φίλοι, φίλοι αληθινοί, όχι σαν εκείνους που βρίσκονται μέσα στους υπολογιστές, αλλά ζωντανοί, έτοιμοι να μοιραστούν μαζί σας τη χαρά και το παιχνίδι. Κυρίως, όμως, φίλοι που θα βρεθούν δίπλα σας στις στιγμές της στενοχώριας και της μοναξιάς. Τέτοιους φίλους να αναζητείτε, τέτοιοι φίλοι να γίνετε κι εσείς.
Το καράβι λοιπόν της ζωής σας ξεκινά και πάλι. Εσείς είστε οι καπετάνιοι του. Κι ὅπως στις βάρκες και τα καράβια, υπάρχει πάντα δίπλα στο τιμόνι μια εικονίτσα, είτε με τον Χριστό είτε με τήν Παναγία μας, είτε με τον Άη-Νικόλα, τον προστάτη των ναυτικών, έτσι κι εσείς, αν το θελήσετε, μπορείτε δίπλα σας να έχετε για πάντα τον πιο μεγάλο φίλο σας, τον Χριστό. Αυτός θα βρεθεί πάντα κοντά σας, στις χαρές και στις λύπες σας, στις επιτυχίες και στίς δυσκολίες σας. Αν Του ανοίξετε την καρδιά σας, δεν θα νιώσετε ποτέ μόνοι. Αυτός θα σας μάθει να αγαπάτε αληθινά και να μην χάνετε ποτέ την ελπίδα σας. Κι όποιες παρέες έχουν τον Χριστό ανάμεσά τους, περνούν υπέροχες ώρες, γεμάτες χαρά και όμορφες δραστηριότητες.
Τέτοιες παρέες θα συναντήσετε και στο κατηχητικό σχολείο της ενορίας σας. Εκεί θα βρείτε φίλους αληθινούς που σας περιμένουν για συζήτηση και παιχνίδι. Εκεί θα έχετε την ευκαιρία να χαρείτε και να μάθετε υπέροχα πράγματα, ὅπως και εδώ στο σχολείο σας. Στο κατηχητικό, όμως, πάνω απ’ όλα θα μάθετε για το θέλημα του Θεοῦ και την οικογένειά Του, την Εκκλησία, που μέλη της είστε κι εσείς, όπως όλοι οι βαπτισμένοι χριστιανοί.
Να, λοιπόν, μπροστά σας μία καινούργια χρονιά, γεμάτη υποσχέσεις και ευκαιρίες. Το κουδούνι χτύπησε. Η τάξη σας σάς περιμένει. Κι εμείς, οι μεγαλύτεροι, να θυμάστε πως θα βρισκόμαστε πάντα δίπλα σας σε ό,τι χρειαστείτε.
Καλή και ευλογημένη χρονιά, με πατρικές ευχές,
Ο ΜΗΤΡΟΠΟΛΙΤΗΣ ΣΑΣ† Ο ΔΗΜΗΤΡΙΑΔΟΣ ΙΓΝΑΤΙΟΣ

▣ Γίνετε μέλη στη σελίδα μας στο Facebook: ΟΙ ΦΙΛΟΙ ΤΟΥ ΕΣΤΑΥΡΩΜΕΝΟΥ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου