menu

ΕΚΔΟΤΙΚΗ ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ

Δευτέρα 17 Δεκεμβρίου 2018

Η ΟΜΙΛΙΑ του κ. Λάμπρου Γιωτόπουλου, στην εκδήλωση για την "ΗΜΕΡΑ ΤΟΥ ΦΙΛΑΚΙΣΜΕΝΟΥ" (16/12)


Σεβαστοί πατέρες, εκλεκτοί προσκεκλημένοι, αγαπητοί συνεργάτες, κυρίες και κύριοι,  αγαπητά μας παιδιά

Εκ μέρους του Δ.Σ. του Συλλόγου Συμπαραστάσεως Κρατουμένων  ο Ε, σας καλωσορίζουμε στην ετήσια γιορτή μας, που πραγματοποιείται στα πλαίσια των εκδηλώσεων για την «ημέρα του φυλακισμένου» και σας ευχαριστούμε θερμά για την παρουσία σας αλλά και την έμπρακτη αγάπη σας.

Θα ήθελα να σας πω ότι βρίσκομαι στο βήμα κάνοντας υπακοή στον πρόεδρο του συλλόγου και να επικαλεστώ την επιείκειά σας, διότι δεν διακρίνομαι για το ταλέντο της συγγραφής, ούτε διαθέτω την απαιτούμενη εμπειρία.

Πριν αποφασίσω να γίνω μέλος της ομάδας του Ε, είχα μόνο εξ’ ακοής γνώση για την ύπαρξη και το έργο της, το οποίο είναι η κάθε είδους δυνατή βοήθεια προς τους έγκλειστους συνανθρώπους μας. Λόγω της εργασίας μου στο Λιμενικό Σώμα, είχα σχηματίσει μια ιδέα του τι σημαίνει να είναι κάποιος κρατούμενος, πόσο σκληρό και επίπονο είναι, (έχω την πεποίθηση ότι στιγματίζει όλη τη ζωή αυτού που θα το βιώσει).
Στρατολογήθηκα από τον π.Θ. και για χρονικό διάστημα ενός περίπου έτους προσέφερα τις υπηρεσίες μου στο χώρο της Διακονίας. Εκεί μέρος της εργασίας μου ήταν μαζί με άλλους εθελοντές να μεταφέρω χαρτοκιβώτια με ρούχα τα οποία ήταν καρπός της αγάπης των συμπολιτών μας, να συμμετέχω στη διαλογή τους και να βοηθώ συνανθρώπους μου να βρουν και να προμηθευτούν αυτά που είχαν ανάγκη χωρίς κανένα κόστος και καμία υποχρέωση. Επίσης συμμετείχα στη δημιουργία κιβωτίων που περιείχαν: ενδύματα, υποδήματα, είδη ατομικής καθαριότητας, εσώρουχα, τηλεκάρτες, τσιγάρα και διάφορα άλλα είδη τα οποία θα κατέληγαν σε διάφορα σωφρονιστικά ιδρύματα της πατρίδας μας.
Ένοιωθα πολύ όμορφα, σαν εθελοντής προσέφερα σε συνανθρώπους μου, ένοιωθα την ικανοποίηση του να είσαι χρήσιμος, ήμουνα μέλος αυτής της μεγάλης και όμορφης παρέας της Εκκλησίας μας.
Δεν είχα όμως ακόμη ανακαλύψει το μυστικό που χαρίζει τη δύναμη και μεγαλώνει τη θέληση για ανιδιοτελή προσφορά. Αυτό θα μου αποκαλυπτόταν αργότερα, με τις επισκέψεις μου στις φυλακές και την ενασχόλησή μου στο γραφείο υποδοχής κρατουμένων και άλλων ευπαθών ομάδων, τότε ΕΙΔΑ, είδα την ευγνωμοσύνη στα μάτια των φυλακισμένων, είδα την ανακούφιση στα πρόσωπα των αναγκεμένων, είδα την ελπίδα να ανασηκώνει τους γυρτούς ώμους των απελπισμένων, είδα χαμόγελα να ανθίζουν στα πικραμένα χείλη των βασανισμένων. Και εισέπραξα αυτή την ευγνωμοσύνη και την αγάπη. Τότε συνειδητοποίησα το είδος και το εύρος της προσφοράς του Ε. ΓΙΑΤΙ αυτός ο σύλλογος με τους 150 και πλέον άοκνους εθελοντές του, οι οποίοι λειτουργούν κάτω από την σε 24ωρη βάση αριστοτεχνική, διακριτική και γεμάτη αγάπη καθοδήγησή του πατρός Θεοδώρου, προσφέρει κάθε είδους βοήθεια με πολλούς τρόπους, χωρίς να ζητά κανενός είδους αντάλλαγμα:
ΣΕ ΣΥΝΑΝΘΡΩΠΟΥΣ ΜΑΣ, έγκλειστους, στις οικογένειες αυτών, σε προσφάτως αποφυλακισμένους, σε δομές προσφύγων, σε άπορους, σε άστεγους, σε μονογονεϊκές οικογένειες, σε ορφανά, σε άπορους φοιτητές και μαθητές, σε Ρομά, σε κακοποιημένες γυναίκες και παιδιά, σε κάποιους βαριά ασθενείς, σε πολλά ιδρύματα της πόλης μας, σε μοναστήρια, σε συλλόγους πολυτέκνων, σε Νοσοκομεία και Κέντρα υγείας, σε σχολεία, σε ενοριακά κέντρα σίτισης, σε ενοριακά φιλόπτωχα ταμεία, σε Δήμους πληγέντες από ακραία καιρικά φαινόμενα, σε εκκλησίες και Ιεραποστολές εκτός Ελλάδος.

 Αυτό είναι το μυστικό, αυτό είναι που σε κάνει να θέλεις ακόμη πιο πολύ να προσπαθείς, ακόμη πιο πολύ να αγωνίζεσαι, ώστε ακόμη περισσότεροι άνθρωποι να νοιώθουν ότι δεν είναι μόνοι τους στις δύσκολές στιγμές της ζωής τους.

Θα ήθελα να σας δώσω εν συντομία τα φετινά απολογιστικά στοιχεία για την προσφορά του συλλόγου μας για να πάρετε μια ιδέα για πιο πράγμα σας μιλάω.

Από 01-01-2018 μέχρι και σήμερα το Κέντρο Υποδοχής Κρατουμένων και άλλων ευπαθών ομάδων, δέχθηκε 642 επισκέψεις οικογενειών και εγκαταλελειμμένων προσώπων.
Χορήγησε:
311 Μηνιαία οικονομικά βοηθήματα.
293 Δέματα με τρόφιμα.
Καυσόξυλα, σε 17 οικογένειες.
Μηνιαίες υποτροφίες σε 21 φοιτητές – μαθητές.
Μηνιαία οικονομικά βοηθήματα στα 3 σωφρονιστικά ιδρύματα του νομού μας

Το ΚΕντρο Διαχείρισης Ανθρωπιστικής Βοήθειας και ο Σταθμός Πρώτων Κοινωνικών Βοηθειών «Διακονία» δέχθηκαν 1.088 επισκέψεις απόρων οικογενειών και άλλων προσώπων που παρέλαβαν διάφορα αναγκαία είδη για την διαβίωσή τους ενώ πραγματοποίησαν 146 μεγάλες ανθρωπιστικές αποστολές σε φυλακές και διάφορα ιδρύματα και δομές στην Ελλάδα, μία απ’ αυτές σε Μητρόπολη της Σερβικής Εκκλησίας.

Προσφέρθηκαν 1.875 ημέρες φιλοξενίας στους 4 ξενώνες μας και σε ξενοδοχεία της πόλης μας.

Το εργαστήριο δημιουργίας εικόνων προσέφερε μια ικανή ποσότητα ιερών εικόνων σε σχολικές αίθουσες και υπηρεσίες, εντός και εκτός της πόλης μας.

Επίσης από το νεοσύστατο εργαστήριο ραπτικής που λειτουργεί στο χώρο της Διακονίας, ετοιμάσθηκαν 420 και πλέον σεντόνια 100 μαξιλαροθήκες και 50 πετσέτες προσώπου, για τους άπορους κρατουμένους των τριών σωφρονιστικών ιδρυμάτων της περιοχής μας
(Ο πλήρης και λεπτομερής απολογισμός θα είναι διαθέσιμος στη γενική συνέλευση των μελών του Ε που θα πραγματοποιηθεί στο νέο έτος.)
Φυσικά τίποτε από τα παραπάνω δεν θα είχε επιτευχθεί χωρίς την οικονομική στήριξη, την αγάπη και την προσευχή των συμπολιτών μας, αφού ο «Ε» δεν έχει χρηματοδοτηθεί ποτέ από οποιοδήποτε φορέα, κρατικό ή μη.
Όλα αυτά τα επιτεύγματα λοιπόν είναι που τέρπουν την ψυχή μου, αυτά είναι που μου δίνουν δύναμη να συνεχίσω να παλεύω και σιγουριά πως υπάρχει ελπίδα για την βασανισμένη πατρίδα μου.
Γιατί πιστεύω πως αυτός είναι ο δρόμος που πρέπει να πορευτούμε με τους συμπατριώτες μας ώστε να κρατήσουμε τα παιδιά μας σ’ αυτή την ευλογημένη από το Θεό, χώρα. Είναι ο δρόμος της αλληλεγγύης και της αγάπης, ο δρόμος της συνειδητής προσφοράς στον πλησίον μας. Είναι ο Χριστιανικός τρόπος ζωής.

Σήμερα η εκδήλωσή μας είναι αφιερωμένη στους φυλακισμένους και καλούμαστε να στρέψουμε το νου και την καρδιά μας και να προσευχηθούμε για τους συνανθρώπους μας που βρίσκονται σε κάποιο χώρο κράτησης της πατρίδας μας, για οποιοδήποτε λόγο.
Ο εγκλεισμός για κάθε άνθρωπο είναι μια σκληρή δοκιμασία. Μαζί με τον φυλακισμένο υποφέρει και η οικογένειά του, ιδιαίτερα αν υπάρχουν παιδιά και οικονομικές δυσκολίες. Η περιθωριοποίηση αυτών των συνανθρώπων μας είναι το τραγικό αποτέλεσμα της αδιαφορίας και της σκληρότητας του κόσμου. Οι φυλακές, αποθήκες ανθρώπων. Οι συνθήκες κράτησης, σκληρές. Οι φιλότιμες προσπάθειες των εργαζομένων εκεί, δεν επαρκούν και η πολιτεία απούσα, καταστρώνει μεγαλεπήβολα σχέδια που ποτέ δεν υλοποιούνται.
Ακολουθώντας όμως το παράδειγμα του Χριστού μας του μεγαλύτερου εθελοντή από δημιουργίας κόσμου, (αφού προσέφερε τον εαυτό του για τη σωτηρία μας, χωρίς αντάλλαγμα, χωρίς καμία απαίτηση), η τοπική μας Εκκλησία είναι εκεί.      Μέσα από τους ψηλούς παγερούς τοίχους.
 Εδώ και 24 χρόνια με αιχμή του δόρατος τον «Ε» επιτελεί ένα έργο σημαντικό που έχει διπλό στόχο : Την ανακούφιση και φροντίδα των έγκλειστων παιδιών της, υλικά και πνευματικά.
Είναι αξιοζήλευτη η ποιμαντική δραστηριότητα των εντεταλμένων εθελοντών ιερέων που διακονούν αθόρυβα και διακριτικά, όπως αξιοζήλευτη είναι και η αδιάκοπη προσφορά των συνεργατών του Ε σε υλικά αγαθά....



▣ Γίνετε μέλη στη σελίδα μας στο Facebook: ΟΙ ΦΙΛΟΙ ΤΟΥ ΕΣΤΑΥΡΩΜΕΝΟΥ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου