menu

ΕΚΔΟΤΙΚΗ ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ

Παρασκευή 3 Απριλίου 2020

Ένα κάθε μέρα (10) - Το κεράκι του πιστού

Από την πρώιμη εποχή του χριστιανισμού, άρχισε η χρήση και το άναμμα κεριών στους ναούς. Στην αρχή για λόγους φωτισμού, αλλά και βαθμηδόν έγινε μέρος και σύμβολο αποδόσεως λατρείας προς τον Θεό  και τιμής προς τους αγίους. Το ιλαρό φως του κεριού συμβολίζει το φως του Ευαγγελίου, την θερμή πίστη, την φωτεινή ζωή του χριστιανού κ.λ.π. Βέβαια, ανάλογα τη στιγμή, το σκοπό, το πρόσωπο, την ιεροτελεστία, το τάμα κ.λ.π., που ο πιστός ανάβει το κεράκι του, ερμηνεύεται με πολλούς τρόπους. Π.χ. Το κερί που προηγείται της μικράς εισόδου (του Ευαγγελίου), συμβολίζει τον Τίμιο Πρόδρομο και Βαπτιστή του Κυρίου μας Ιησού Χριστού. Επίσης, το εύπλαστο του αγνού κεριού συμβολίζει το εύπλαστο της ψυχής του πιστού, που στα χέρια του Κυρίου μας πλάθεται εύκολα και οδηγείται προς την κάθαρση των παθών του. Το ανάβουν οι πιστοί σ' όλες τις ιερές ακολουθίες, όταν εισέρχονται να προσκυνήσουν στο Ναό του Θεού, αλλά και οποιαδήποτε στιγμή νοιώθει την ανάγκη να απευθυνθεί  στον Κύριο, και όταν προσεύχεται στο σπίτι του μπροστά στις ιερές εικόνες.
Ουσιαστικά, το αναμμένο κεράκι μας είναι η προέκταση της προσευχής μας ενώπιον του Θεού και το δέχεται ο Κύριος ως θυσία, τόσο για τους ζώντες όσο και για τους κεκοιμημένους. 
π. Υ.
Ο ΑΓΙΟΣ Ι. ΧΡΥΣΟΣΤΟΜΟΣ λέγει τα εξής:

"... όπως ακριβώς μέσα σε κατασκότεινο σπίτι, αν κάποιος ανάψει λαμπάδα και την τοποθετήσει ψηλά απομακρύνει το σκότος, έτσι και η οικουμένη που ήταν κυριευμένη από πυκνό σκοτάδι, αφού ο Χριστός άναψε σαν ακριβώς κάποια λαμπάδα στον σταυρό και την τοποθέτηση ψηλά, διέλυσε όλο το πυκνό σκοτάδι της γης. Και όπως ακριβώς η λαμπάδα έχει το φως ψηλά στην κορυφή έτσι και ο σταυρός έχει τον ήλιο της δικαιοσύνης ψηλά στην κορυφή του, εκπέμποντας από εκεί την λαμπρότητα Του".

Για τα κεριά στις κηδείες των νεκρών λέγει τα εξής: 
"Για πες μου, αδελφέ. Τι θέλουν φαιδρές λαμπάδες; Δεν τους παραπέμπουμε σαν αθλητές; Και τι θέλουν οι ύμνοι; Δεν δοξάζουμε τον Θεό και δεν τον ευχαριστούμε επειδή στεφάνωσε τον νεκρό, τον απάλλαξε από τους κόπους, απομάκρυνε τον φόβο του και τον έχει κοντά Του; Δεν αναπέμπονται γι' αυτό οι ύμνοι; Δεν λέγονται γι' αυτό οι ψαλμωδίες;"
Από το βιβλίο του Δ. Κόκορη
"ΟΡΘΟΔΟΞΟΣ ΙΕΡΟΣ ΝΑΟΣ"

▣ Γίνετε μέλη στη σελίδα μας στο Facebook: ΟΙ ΦΙΛΟΙ ΤΟΥ ΕΣΤΑΥΡΩΜΕΝΟΥ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου