menu

ΕΚΔΟΤΙΚΗ ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ

Σάββατο 4 Απριλίου 2020

Ένα κάθε μέρα (11) - Διάκριση και στην ελεημοσύνη

Η ελεημοσύνη μια σπουδαία χριστιανική αρετή. Ο Κύριος Ιησούς Χριστός, "...διήλθεν ευεργετών και ιώμενος πάντας..." (Πραξ. Ι΄, 37) και μας έδωσε παράδειγμα ζωής. Τον ακολούθησαν όλοι οι πατέρες της Εκκλησίας μας και ανέβασαν την αρετή της ελεημοσύνης στο πιο υψηλό βάθρο, ως έμπρακτη αγάπη προς τον πλησίον. Η αρετή αυτή σβήνει αμαρτίες και βοηθά ακόμη και τους κεκοιμημένους πατέρες και αδελφούς μας. Τον ελεήμονα τον ευλογεί ο Θεός και με τα δυο του χέρια. Ελεημοσύνη δεν είναι μόνο η προσφορά υλικών πραγμάτων και χρημάτων. 

Ανώτερη ελεημοσύνη είναι: 
-Η προσευχή για τους άλλους.
-Ένας παρήγορος λόγος. 
-Η μετάδοση Ευαγγελικών μηνυμάτων (μέσω πνευματικών εντύπων ή και προφορικού λόγου).
-Η επίσκεψη σε αναξιοπαθούντα (ασθενή, φυλακισμένο, άπορο, πενθούντα, υπερήλικα κ.α.).
-Η μακροθυμία.
-Η επιείκεια. 
-Η ανεκτικότητα κ.α. 

Βεβαίως, ως προς την υλική ελεημοσύνη θα πρέπει να είμαστε πάντοτε θετικοί και έμπρακτοι, στο μέτρο του δυνατού. Αλλά κι εδώ, πρέπει να μας οδηγεί η αρετή της διακρίσεως. Διαβάστε το κείμενο που ακολουθεί, για να πάρετε μια γεύση από τη διάκριση που είχαν οι πατέρες της Εκκλησίας μας.

Η ΕΛΕΗΜΟΣΥΝΗ του οικογενειάρχη
"... Χωρίς αμφιβολία αυτοί που έχουν σύζυγο, οικογένεια και παιδιά θα πρέπει  πρώτα να φροντίσουν για το σπίτι, τα παιδιά τους και κατόπιν να κάνουν όση ελεημοσύνη μπορούν. Εκείνος που ελεεί τους ξένους κι αφήνει τα παιδιά του να πεινούν και να τρέμουν από το κρύο, δεν κάνει ελεημοσύνη για τον Θεό, αλλά για τη δόξα του κόσμου. Για  να λέει γι' αυτόν ο κόσμος: "Αυτός είναι ελεήμων!". ΠΡΌΣΕΧΕ, εσύ που έχεις οικογένεια και παιδιά. Θα φροντίσεις πρώτα γι' αυτούς και κατόπιν ν' ασχοληθείς και με τους άλλους. Αυτά λέγουν και οι κανόνες και τα βιβλία των Αγίων μας...".

Από το βιβλίο: ΓΕΡΟΝΤΙΚΟ ΡΟΥΜΑΝΩΝ ΠΑΤΕΡΩΝ
Εκδόσεις "ΟΡΘΟΔΟΞΗ ΚΥΨΕΛΗ"

▣ Γίνετε μέλη στη σελίδα μας στο Facebook: ΟΙ ΦΙΛΟΙ ΤΟΥ ΕΣΤΑΥΡΩΜΕΝΟΥ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου