menu

ΕΚΔΟΤΙΚΗ ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ

Πέμπτη 20 Αυγούστου 2020

ΟΙ ΓΟΝΕΙΣ ΜΑΣ: τα ιερώτερα πρόσωπα... μετά το Θεό. (Δίδαξόν με, Κύριε)

Πολλοί από μας τους γονείς πονάμε και θλιβόμαστε από τη κακή στάση, τις επιλογές και τα πικρά λόγια των παιδιών μας.
Τα φέραμε στον κόσμο αυτό και τα μεγαλώσαμε με κόπο και ελπίδες.
Δυστυχώς, ο καρδιακός πόνος είναι πιο δυνατός, διότι ξεχάσαμε πως τα παιδιά δεν μας ανήκουν. Είναι του Θεού.
Εμείς οι γονείς είμαστε διαχειριστές των παιδιών και όχι ιδιοκτήτες.
Έχουμε μεγάλη ευθύνη για το πώς θα τα διαπαιδαγωγήσουμε.
Θλίβεσαι βαθιά στη ψυχή σου, όταν βλέπεις τη μάνα να κλαίει βουβά και να μελαγχολεί και να δακρύζει, βιώνοντας την σκληρότητα των πλασμάτων που έφερε στον κόσμο.
Τα σημερινά παιδιά έχουμε λησμονήσει πως οι γονείς τους είναι τα ιερότερα πρόσωπα πάνω στη γη, ασφαλώς,  μετά το Θεό.
Τους οφείλουμε σεβασμό, αγάπη, υπακοή και τιμή.
Βεβαίως, τους γονείς μας δεν τους επιλέξαμε.
Όποιοι κι αν είναι πρέπει να τους αποδεχόμαστε.
Αν, όμως, πρέπει να επιλέξουμε μεταξύ της εντολής του γονιού ή του Θεού, πρέπει να επιλέξουμε την εντολή του Θεού και όχι του γονιού.  
Ο λόγος του Θεού είναι καθαρός, όπως το κρύσταλλο.

Να, τι λέει η Αγία Γραφή και η Εκκλησία μας:
1.   «Τίμα τον πατέρα σου και τη μητέρα σου, για να γίνεις μακροχρόνιος επάνω στη γη, που σου δίνει ο Κύριος ο Θεός σου». (Έξοδος 20:12)
2.  «ΤΙΜΑ τον πατέρα σου και τη μητέρα σου, καθώς σε πρόσταξε ο Κύριος ο Θεός σου. για να γίνεις μακροχρόνιος [1η υπόσχεση ] και για να ευημερείς επάνω στη γη, την οποία σου δίνει ο Κύριος ο Θεός σου [2η υπόσχεση(Δευτερονόμιο 5:16)
3. «Όποιος κακολογεί τον πατέρα ή τη μητέρα, να θανατώνεται οπωσδήποτε» (Κατά Μάρκο 7:10)
4.  Τα τέκνα υπακούετε τοις γονεύσιν υμών εν Κυρίω. Τούτο γαρ έστι δίκαιον. Τίμα τον πατέρα σου και την μητέρα. [Τα παιδιά να υπακούτε στους γονείς σας, σύμφωνα με το θέλημα του Κυρίου. Διότι αυτό είναι το σωστό. Τίμα τον πατέρα σου και την μητέρα σου (Προς Εφεσίους 6,1)
5.    Και εσείς πατέρες, μη φέρνεστε στα παιδιά σας έτσι, ώστε να εξοργίζονται, αλλά να τα ανατρέφετε δίνοντάς τους αγωγή και συμβουλές, που εμπνέονται από την πίστη στον Κύριο (Προς Εφεσίους 6,4)
6.    Τα τέκνα να υπακούετε στους γονείς σε όλα τα ορθά, που εκείνοι σας συμβουλεύουν. Διότι τούτο είναι ευάρεστο στον Κύριο  (Προς Κολοσσαείς 3,20)
7.  Οι πατέρες, να μην εξερεθίζετε τα τέκνα σας, για να μη περιπίπτουν σε αθυμία και χάνουν το θάρρος τους και απελπίζονται.] (Προς Κολασσαείς 3,21)
8. Ο γονεύς, ο οποίος δίνει εγγύηση για το παιδί του το άμυαλο και ασύνετο, κατεξευτελίζει και προσβάλλει το δικαίωμα και την θέση του ως πατρός.](Παροιμίες 19,28)
9.    Θα σβήσει η φλόγα της ζωής εκείνου, ο οποίος κακολογεί τον πατέρα του ή την μητέρα του. Θα σβήσουν και θα καλυφθούν από το σκοτάδι οι κόρες των οφθαλμών του, ώστε να μην μπορεί να βλέπει (Παροιμίες 20,20)
10.Μην αποφεύγεις και μην διστάζεις να διαπαιδαγωγείς το ανήλικο παιδί σου, διότι και αν ακόμη βρεθείς στην ανάγκη να το χτυπήσεις με την ράβδο, δεν πρόκειται να πεθάνει. Διότι εσύ μεν θα χτυπήσεις το σώμα του με την ράβδο, θα σώσεις όμως την ψυχήν του από τον θάνατο (Παροιμίες 23,13-14
11.Εκείνος, που διώχνει από το σπίτι του τον πατέρα του ή την μητέρα του και έχει την ιδέα ότι δεν αμαρτάνει, είναι στην πραγματικότητα όμοιος με τον άνθρωπο εκείνον, που φέρεται με ασέβεια και αχαριστία απέναντι του Θεού (Παροιμίες 28,24)
12.Το παιδί, που εγκαταλείπει αβοήθητο τον πατέρα του, είναι όμοιο με τον άνθρωπον εκείνο, που βλασφημεί τον Θεό. Κατηραμένος είναι από τον Κύριο εκείνος, που με την απρεπή συμπεριφοράν του, εξοργίζει την μητέρα του (Σοφία Σειράχ 3,16)
13.Να ενθυμήσαι, ότι δια μέσου των δύο αυτών γονέων σου ήρθες στον κόσμο. Και τί μπορείς εσύ να ανταποδώσεις προς αυτούς εν συγκρίσει προς εκείνα, που εκείνοι έκαναν για σένα; (ΣοφίαΣειράχ 7,28)
14.Εκείνος που παραχαϊδεύει και δεν παιδαγωγεί ορθώς το παιδί του, θα το ενθαρρύνει σε παρεκτροπές και έπειτα θα επιδέσει τις πληγές του. Σε κάθε κραυγή του πονούντος παιδιού του, θα ταράσσεται η πατρική του καρδιά. Όπως ένας αδάμαστος ίππος γίνεται σκληροτράχηλος και επικίνδυνος, έτσι και ένα παιδί εγκαταλελειμμένο στον εαυτόν του, καταντά αναιδές και επιβλαβές. (Σοφία Σειράχ 30,7-8)
15.Χαϊδεψε πολύ το παιδί σου, και θα καταπλαγείς από την απρεπή συμπεριφοράν του. Αν παιδιαρίζεις μαζί με αυτό, θα δοκιμάσεις κατόπιν πολλές λύπες. Μην πολυγελάς μαζί με αυτό, για να μην δοκιμάσεις εξαιτίας τους πόνους και στο τέλος μουδιάσουν τα δόντια σου, εξαιτίας του. Μην δίνεις στο παιδί σου, ελευθερία και δικαιώματα κατά τα χρόνια της νεότητάς του και μην κάνεις πως δεν βλέπεις τις αταξίες του. Κάμψε τον τράχηλό του κατά την νεανική ηλικία του, μωλώπισέ του τα πλευρά, όταν ακόμη είναι μικρός, μήπως τυχόν και σκληρυνθεί αδιαπαιδαγώγητος και δείξει σε σένα ανυπακοή (Σοφία Σειράχ 30,9-12
16.Εκείνος που κακολογεί τον πατέρα ή την μητέρα του, να τιμωρείται με θάνατο. Εκείνος επίσης που υβρίζει τον πατέρα του ή την μητέρα του, να τιμωρείται με θάνατο (Έξοδος 20,15-16)
17.Καταραμένος είναι εκείνος, που δεν τιμά αλλά καταφρονεί τον πατέρα του ή την μητέρα του. (Δευτερονόμιο 27,16)
18.κάποια παιδιά εγκαταλείψουν τους γονείς τους, με την πρόφαση της θεοσεβείας και δεν αποδίδουν την πρέπουσα τιμή στους γονείς τους, για πρόφαση θεοσεβείας, να αναθεματίζονται (αφορίζονται). (Απόφαση Συνόδου της Γάγγρας το 343)
19.Όταν πατέρα και μητέρα, ποτίζεστε με νηστείες, προσευχές, ελεημοσύνες, φυλάει ο Θεός τα παιδιά σας. Όταν ξηραίνεστε σεις οι γονείς με τις αμαρτίες, πάνε χαμένα και τα παιδιά σας. (Άγιος Κοσμάς ο Αιτωλός
20.Όταν μια μηλιά κάνει ξυνά μήλα, την μηλιά πρέπει να κατηγορούμε ή τα μήλα; Τη μηλιά. Λοιπόν, κάνετε καλά εσείς οι γονείς, που είσαστε η μηλιά, για να γίνονται και τα μήλα γλυκά. (Άγιος Κοσμάς ο Αιτωλός)
    Για περισσότερα https://isychastis7.webnode.gr/peri-goneon/

▣ Γίνετε μέλη στη σελίδα μας στο Facebook: ΟΙ ΦΙΛΟΙ ΤΟΥ ΕΣΤΑΥΡΩΜΕΝΟΥ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου