menu

ΕΚΔΟΤΙΚΗ ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ

Παρασκευή 2 Ιουλίου 2021

Οι προστάτες των ασθενών!!! (Για τους μικρούς μας φίλους)

Η γιαγιά άφησε τη γλάστρα με τον βασιλικό μπροστά στην εικόνα των Αγίων Αναργύρων. Τον περιποιόταν για να μεγαλώσει και να τον φέρει στην λαμπρή γιορτή τους. Έκανε τον σταυρό της και τρεις μετάνοιες λέγοντας το απολυτίκιό τους:  

“Άγιοι Ανάργυροι και θαυματουργοί, επισκέψασθε τας ασθενείας ημών δωρεάν ελάβατε, δωρεάν δότε ημίν”. 

Η Δροσούλα την ακολουθεί και αφήνει τα όμορφα λουλουδάκια που κρατάει πάνω στην εικόνα τους. Τα μάζεψε με πολύ αγάπη από τον κήπο τους. Η γιαγιά καθώς την βοηθούσε να φτιάξει την ανθοδέσμη της είπε ότι οι Άγιοι Ανάργυροι ήταν γιατροί που θεράπευαν τους ασθενείς χωρίς να παίρνουν χρήματα γι’ αυτό και ονομάστηκαν Ανάργυροι. Είναι συνολικά είκοσι στον αριθμό και οι περισσότεροι βασανίστηκαν και έδωσαν τη ζωή τους για τον Χριστό.  

-Σήμερα γιαγιά όμως ποιους γιορτάζουμε; ρώτησε η Δροσούλα. 

-Την 1η Ιουλίου γιορτάζουμε την μνήμη των Αγίων Αναργύρων Κοσμά και Δαμιανού των Ρωμαίων. Ήταν αδέρφια και έζησαν την εποχή που αυτοκράτορας των Ρωμαίων ήταν ο Καρίνος. Ήταν γιατροί και ποτέ δεν έπαιρναν χρήματα από τους ασθενείς τους. Το μόνο που ζητούσαν ήταν να πιστέψουν στον Χριστό. 

Κάποιοι όμως τους διέβαλαν στον αυτοκράτορα ότι κάνουν θεραπείες και θαύματα χρησιμοποιώντας μαγική τέχνη. Παρουσιάστηκαν μόνοι τους και παραδόθηκαν στον αυτοκράτορα, ο οποίος  προσπάθησε να τους κάνει να αρνηθούν τον Χριστό. Οι Άγιοι Ανάργυροι όχι μόνο δεν αρνήθηκαν την πίστη τους αλλά έκαναν και τον αυτοκράτορα να πιστέψει και να γίνει χριστιανός με ένα θαύμα. Όταν ο Καρίνος ανέκρινε τους Αγίους μετατοπίστηκε η θέση του προσώπου του και στράφηκε προς την ράχη του. Αμέσως τότε οι Άγιοι Ανάργυροι, Κοσμάς και Δαμιανός, οι Ρωμαίοι ,τον θεράπευσαν με την προσευχή τους στον Χριστό. Τότε πίστεψαν όσοι βρίσκονταν μπροστά σ’ αυτό που συνέβη και ο αυτοκράτορας τους έστειλε πίσω στους δικούς τους με μεγάλες τιμές. 

Αργότερα όμως, τους φθόνησε ο ίδιος τους ο δάσκαλος που τους είχε μάθει την ιατρική επιστήμη επειδή είχαν αποκτήσει μεγάλη δόξα και φήμη. Έτσι μια μέρα πήγαν μαζί σε ένα βουνό για να μαζέψουν βότανα και τους επιτέθηκε με πέτρες και τους θανάτωσε.  

-Είναι οι προστάτες των ασθενών γι’ αυτό και σε όλα τα νοσοκομεία υπάρχουν οι εικόνες τους! Είπε η μαμά της Δροσούλας που είχε σταματήσει τις δουλειές της και άκουγε την γιαγιά προσεκτικά. 

-Βοήθειά μας! Μεγάλη η  χάρη των Αγίων Αναργύρων! Ας τους επικαλούμαστε να μας βοηθούν να γιατρεύουμε το σώμα μας αλλά και την ψυχή μας! Να γίνουμε άξιοι της Βασιλείας των Ουρανών. Είπε η γιαγιά δίνοντας στην Δροσούλα το όμορφο μπουκετάκι με τα λουλούδια που της έφτιαξε. 

Σταυρούλα Δημητριάδη, δασκάλα



▣ Γίνετε μέλη στη σελίδα μας στο Facebook: ΟΙ ΦΙΛΟΙ ΤΟΥ ΕΣΤΑΥΡΩΜΕΝΟΥ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου