menu

ΕΚΔΟΤΙΚΗ ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ

Δευτέρα 2 Μαΐου 2022

"... η Αγία έμεινε αβλαβής!" (Για τους μικρους μας φίλους)

Η γιαγιά έβγαλε από τον φούρνο τα δύο αχνιστά πρόσφορα.  

-Πώς μοσχομυρίζουν! Πόσο καθαρά φαίνεται η σφραγίδα! Είπε η Δροσούλα κοιτάζοντάς τα με θαυμασμό. 

Ο Ραφαήλ με το θυμιατό γυρίζει όλα τα δωμάτια. 

-Και τι να λέω καλή μου γιαγιά όταν θυμιατίζω;  

- Θα λες: “Εις το όνομα του πατρός και του Υιού και του Αγίου Πνεύματος”,  “Υπεραγία Θεοτόκε σώσον ημάς” και “Άγιοι του Θεού πρεσβεύσατε υπέρ ημών”.  

Το θυμιάτισμα μας προστατεύει! Διώχνει μακριά κάθε κακό, αγιάζει τα σπίτια και τις ψυχές μας. Φέρνει ειρήνη, ομολογούμε την πίστη μας!     

Όμως ελάτε τώρα να σας πω για την Αγία Ειρήνη τη Μεγαλομάρτυρα που γιορτάζει στις 5 Μαΐου. 

Ή Αγία Ειρήνη έζησε τον 4ο αιώνα μ.Χ. Ήταν κόρη του Λικινίου, βασιλιά κάποιου μικρού βασιλείου  και της Λικινίας. Καταγόταν από την πόλη Μαγεδών. Στην αρχή λεγόταν Πηνελόπη.  

Όταν έγινε έξι ετών, ο πατέρας της, την έκλεισε σ’ ένα πύργο και ανέθεσε σε ένα γέροντα, τον Απελλιανό, τη διαπαιδαγώγησή της. 

Μία νύχτα είδε ότι μπήκε στον πύργο ένα περιστέρι κρατώντας με το ράμφος του ένα κλαδί ελιάς και το άφησε πάνω στο χρυσό τραπέζι. Μετά ήρθε ένας αετός που άφησε στο τραπέζι ένα στεφάνι από άνθη. Τέλος, είδε έναν κόρακα, ο οποίος έβαλε πάνω στο τραπέζι ένα φίδι. 

Η Αγία αναρωτιόταν τι σήμαιναν αυτά. Τα διηγήθηκε στον γέροντα Απελλιανό και εκείνος ερμηνεύοντάς τα, της είπε για το στεφάνι της δόξας και το μαρτυρικό τέλος που την περιμένει. 

Μία κρυπτοχριστιανή υπηρέτρια την οδήγησε κοντά στον Χριστό κι ένας ιερέας, ο Τιμόθεος τη βάπτισε κρυφά και την ονόμασε Ειρήνη. 

Όταν ο πατέρας της έμαθε ότι είναι χριστιανή και κατέστρεψε τα είδωλα του σπιτιού τους, διέταξε να τη δέσουν στα πόδια ενός άγριου αλόγου για να καταπατηθεί. Όμως το άλογο στράφηκε εναντίον του και τον σκότωσε. 

-Έγινε θαύμα! Ο Θεός την έσωσε! 

 -Δροσούλα μου, τότε επικράτησε μεγάλη σύγχυση. Η Αγία τους καθησύχασε με τα λόγια του Χριστού: “Όλα είναι δυνατά σ’ εκείνον που πιστεύει”. Προσευχήθηκε και ο πατέρας της ζωντάνεψε.  

-Πόσο μεγάλη πίστη είχε! Η προσευχή της ανέστησε τον πατέρα της!  

-Ραφαήλ,  η οικογένειά της και τρεις χιλιάδες άνθρωποι βαπτίστηκαν Χριστιανοί! Ο πατέρας της, πέρασε την υπόλοιπη ζωή του με μετάνοια στον πύργο που είχε φτιάξει για την κόρη του. 

Ο Σεδεκίας, ο διάδοχός του, έριξε την Αγία σ’ έναν βαθύ λάκκο με φίδια φαρμακερά και διάφορα ερπετά, επειδή αρνήθηκε να θυσιάσει στα είδωλα.  Μετά από δεκατέσσερις ημέρες η Αγία βγήκε αβλαβής κάνοντας χιλιάδες ανθρώπους να πιστέψουν. 

-Τα ερπετά τη σεβάστηκαν και δεν την έβλαψαν! 

-Και πόσα άλλα μαρτύρια πέρασε! Της πριόνισαν τα πόδια αλλά Άγγελος Κυρίου την θεράπευσε. Την έδεσαν σε τροχό που κινούνταν με τη δύναμη ενός ορμητικού χειμάρρου αλλά το νερό ακινητοποιήθηκε και η  Αγία έμεινε αβλαβής! Βλέποντας αυτό το θαύμα πίστεψαν οκτώ χιλιάδες άνθρωποι. 

-Δίκαια ονομάζεται Μεγαλομάρτυρας! Πέρασε φρικτά βασανιστήρια! Όμως εκτός από το στεφάνι του μαρτυρίου που κέρδισε, πήγε κοντά στον Χριστό χιλιάδες ψυχές! 

- Δεν φοβήθηκε τον θάνατο! Ο Θεός ήταν συνέχεια κοντά της και την ενθάρρυνε! 

-Ο Σαβώρ, ο γιος του Σεδεκία, την συνάντησε με τον στρατό του έξω από την πόλη. Η Αγία θέλοντας να τους τιμωρήσει για το μίσος που ένιωθαν για τους χριστιανούς, με τη δύναμη της προσευχής της τους τύφλωσε όλους και ξαναπροσευχήθηκε και επανήλθε το φως τους. Όμως δεν συνετίστηκαν, κάρφωσαν τις φτέρνες της και τη φόρτωσαν με ένα σάκο γεμάτο άμμο. Τότε η γη άνοιξε στα δύο, σκοτώθηκαν πολλοί και πίστεψαν περίπου τριάντα χιλιάδες.    

-Η Αγία είναι ελεύθερη τώρα! Έχει τη Χάρη του Παναγίου Πνεύματος και κάνει αμέτρητα θαύματα! 

-Κηρύττει το Λόγο του Θεού! Εξαιτίας της αυξάνεται ο αριθμός των Χριστιανών της Περσίας! 

Παρουσιάστηκε στον Νουμεριανό βασιλιά της Καλλίπολης και ομολόγησε την πίστη της στον Χριστό. Την έκλεισαν διαδοχικά σε τρία πυρακτωμένα χάλκινα βόδια. Το τρίτο όμως βόδι, τη στιγμή που βρισκόταν η Αγία μέσα, κινήθηκε, σχίστηκε και βγήκε εντελώς αβλαβής.  

-Θαυμαστά τα έργα του Κυρίου! Γιαγιά, θα πίστεψαν πολλοί στον Χριστό! 

-Ναι, χιλιάδες ψυχές... περίπου εκατό χιλιάδες! Ο βασιλιάς διέταξε να δεθεί η Αγία και να ανάψουν πυρκαγιά όμως έμεινε αβλαβής!   

Με προσταγή του βασιλιά των Περσών Σαβώριου αποκεφαλίστηκε και κλείστηκε σ’ ένα τάφο αλλά αναστήθηκε και εμφανίστηκε κρατώντας ένα κλαδί ελιάς. Τότε ο βασιλιάς και ο λαός του, πίστεψαν και βαπτίστηκαν Χριστιανοί. 

Τέλος, η Αγία μαζί με τον δάσκαλό της, τον γέροντα Απελλιανό, πήγαν στην Έφεσο της Μικράς Ασίας όπου έκανε πολλά θαύματα και όλοι την τιμούσαν σαν αληθινή ισαπόστολο. 

Εκεί βρήκε έναν καινούριο τάφο στον οποίο δεν είχε ενταφιαστεί κανένας, μπήκε μέσα και κοιμήθηκε με ειρήνη. Είχε δώσει εντολή να μη μετακινήσει κανείς την πέτρα με την οποία θα σκέπαζε τον τάφο ο δάσκαλός της, πριν περάσουν τέσσερις ημέρες. Μετά από δύο ημέρες, ο Απελλιανός πήγε και είδε σηκωμένη την πέτρα και τον τάφο άδειο. 

-Θαυμαστός ο βίος της Αγίας Ειρήνης! Υπέφερε πολλά βασανιστήρια για τη δόξα του Κυρίου! 

-Μαζί με τον Άγιο Αρτέμιο θεωρείται η προστάτιδα της Αστυνομίας! 

-Αγία Μεγαλομάρτυρα Ειρήνη, πρέσβευε υπέρ ημών! Ενίσχυσε την πίστη μας! Φέρε την ειρήνη σ’ όλο τον κόσμο και στις καρδιές μας! Είπε η γιαγιά καθώς σηκωνόταν ν’ ανάψει το καντηλάκι... 

Σταυρούλα Δημητριάδη, δασκάλα


▣ Γίνετε μέλη στη σελίδα μας στο Facebook: ΟΙ ΦΙΛΟΙ ΤΟΥ ΕΣΤΑΥΡΩΜΕΝΟΥ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου