menu

ΕΚΔΟΤΙΚΗ ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ

Κυριακή 25 Ιουνίου 2023

Η υποδοχή του Οικουμενικού Πατριάρχου στη φυλακή της Κασσαβέτειας (φωτογραφίες)

Με ιδιαίτερη χαρά και συγκίνηση υποδέχτηκαν τον Παναγιώτατο Αρχιεπίσκοπο Κωνσταντινουπόλεως και Οικουμενικό Πατριάρχη κ.κ. Βαρθλομαίο οι κρατούμενοι και οι υπηρεσιακοί παράγοντες του Ειδικού Αγροτικού Καταστήματος Κράτησης Νέων Κασσαβετείας. Ο Παναγιώτατος και η συνοδεία του αφήχθησαν στις εγκαταστάσεις της φυλακής την Κυριακή 25 Ιουνίου και ώρα 13:45.

Ο Πατριάρχης επισκέφτηκε τον Ιερό Ναό του Αγίου Ελευθερίου, προσκύνησε την εικόνα του Αγίου, αποκάλυψε μια εντοιχισμένη μαρμάρινη πλάκα εις ανάμνηση της επισκέψεώς του, φύτεψε ένα ελαιόδεντρο στον περίβολο του Ναού και, στη συνέχεια, παρακολούθησε μια λιτή εκδήλωση που ετοίμασαν προς τιμήν του οι μαθητές κρατούμενοι με τους δασκάλους τους. 

Η επιθυμία του Παναγιωτάτου να επισκεφθεί μια φυλακή της περιοχής μας προσέφερε μεγάλη χαρά και ικανοποίηση σε όλους τους ανθρώπους των χώρων εγκλεισμού. Αυτή την αλήθεια υπογράμμισαν και οι τρεις ομιλητές. Επίσης, υπογράμμισαν και εξέφρασαν την ευγνωμοσύνη τους προς την Τοπική μας Εκκλησία για την ουσιαστική προσφορά της στον τομέα στήριξης των απόρων φυλακισμένων, αλλά και των κοινωνικών υπηρεσιών της φυλακής. 

Ο κ. Στέφανος Ραφτόπουλος, ο Διευθυντής του Ε.Α.Κ.Κ.Ν. Κασσαβετείας. αφού καλωσόρισε τον υψηλό καλεσμένο, υπογράμμισε την πολύτιμη βοήθεια της τοπικής μας Εκκλησίας λέγοντας:  "Για όλους μας, μόνιμη πηγή ἐμπρακτης και άμεσης στήριξης είναι η τοπική μας Εκκλησία, η οποία με τις ευχές του καλού μας Ποιμενάρχη Σεβασμιωτάτου κ. κ. Ιγνατίου, ευρίσκεται πάντοτε δίπλα μας. Κοντά μας διακονεί ένας σεβαστός ιερέας, ένας πραγματικός πατέρας, ο π. Χρήστος Μπούντης, ο οποίος μας χορηγεί τη χάρη του Θεού και μας στηρίζει ως πνευματικός συμπαραστάτης μας. Επίσης, έχουμε και μία άλλη μεγάλη ευλογία για την οποία ευχαριστούμε το Θεό και τον Μητροπολίτη μας. Εδώ και 28 ολόκληρα χρόνια διακονεί και στο χώρο μας ο Σύλλογος Συμπαραστάσεως Κρατουμένων Βόλου ο «Εσταυρωμένος», ο οποίος, με τους δεκάδες εθελοντές και τις κοινωνικές δομές του, που λειτουργεί στο Βόλο, μας ενισχύει ποικιλοτρόπως προσφέροντάς μας τακτικότατα: οικονομική, ηθική, πνευματική και υλική βοήθεια. Πρόκειται για μια αστείρευτη πηγή από την οποία αντλούμε πολλά και αναγκαία..." 

Ο π. Θεόδωρος Μπατάκας, ο Πρόεδρος του "Ε", στην προσφώνησή του τόνισε και τα εξής: οξάζουμε και ευχαριστούμε τον Τριαδικό Θεό για την τιμή και την χαρά που μας επεφύλαξε σήμερα. Υποδεχτήκαμε με συγκίνηση τον Παναγιώτατο Οικουμενικός μας πατριάρχη κ.κ. Βαρθολομαίο και την ευλογημένη συνοδεία του σε τούτον τον χώρο της διακονίας μας, στον οποίο περισσεύει ο πόνος, η θλίψη και η ανέχεια. Σ’ έναν τόπο, όπου κρατούνται δεκάδες συνάνθρωποί μας, στα πρόσωπα των οποίων καλούμαστε να διακονήσουμε ποικιλοτρόπως τον Ίδιο τον Χριστό, όπως Εκείνος μας δίδαξε. Αντηχούν συνεχώς στ’ αυτιά μας τα λόγια Του: «εν φυλακή ήμην και ήλθετε πρός με» (Ματθ. 25, 36). Η επιθυμία σας, Παναγιώτατε, να επισκεφθείτε μια φυλακή της περιοχής μας, αποτελεί σημαντικό γεγονός και είναι όντως ένα μεγάλο δώρο, το οποίο θα ενεργήσει θετικά και θα ενισχύσει τις καρδιές όλων μας: Των φυλακισμένων, των εκατοντάδων εργαζομένων στα Ειδικά καταστήματα κράτησης, αλλά και των διακονούντων εθελοντών της Εκκλησίας μας, κληρικών και λαϊκών,  στους χώρους εγκλεισμού κάποιων συνανθρώπων μας...." 

Μετά την προσφώνηση του π. Θεοδώρου, η κ. Κερασία Παπαγεωργίου-Γκαβανούδη, μέλος του Δ.Σ. του Συλλόγου, επέδωσε στον Παναγιώτατο ένα αναμνηστικό δώρο εκ μέρους όλων των συνεργατών του "Εσταυρωμένου".

Στην ομιλία του ο Παναγιώτατος, εκδηλώνοντας τη χαρά του για την παρουσία του σ’ αυτό το χώρο της φυλακής, τόνισε την επιθυμία του να επισκέπτεται πάντοτε ένα χώρο κράτησης, όταν βρίσκεται στην Ελλάδα, καθώς στην Κωνσταντινούπολη κάτι τέτοιο είναι αρκετά δύσκολο. Συνεχάρη κατόπιν όλους όσους διακονούν στο Ε.Α.Κ.Κ,Ν. Κασσαβετείας, αλλά και τους εθελοντές του "ΕΣΤΑΥΡΩΜΕΝΟΥ", στους οποίους συνέστησε να συνεχίσουν τη διακονία τους με ζήλο και αγάπη για τον πάσχοντα συνάνθρωπο. Εκφράζοντας τον ενθουσιασμό για το πολύτιμο έργο του «Ε», το οποίο πληροφορήθηκε κυρίως μέσα από τους λόγους των προηγουμένων ομιλητών, συνεχάρη ιδιαίτερα τον Πρωτοπρεσβύτερο π. Θεόδωρο Μπατάκα, για το θεάρεστο έργο του. Απευθυνόμενος προς τους φυλακισμένους, μαθητές του Ειδικού Σχολείου των φυλακών τόνισε την αξία της μελέτης και μάθησης, ως σημαντικό εφόδιο για την επιβίωσή τους, τόσο κατά τη διάρκεια της κράτησής τους, όσο και μετά την αποφυλάκισή τους. 

Εκτός του Πατριάρχου και της συνοδείας του, στην εκδήλωση συμμετείχαν: ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Δημητριάδος κ. κ. Ιγνάτιος, πατέρες που διακονούν στις τοπικές φυλακές, ο Γεν Γραμματέας Αντεγκληματικής Πολιτικής, κ. Κων/νος Παπαθανασίου, ο Εισαγγελέας Επόπτης του Ε.Α.Κ.Κ.Ν. Κασσαβετείας, ο Διευθυντής του καταστήματος κ. Στέφανος Ραφτόπουλος, ο Διοικητής της Εξωτερικής φρουράς, ο Αρχιφύλακας, μέλη και εκπρόσωποι των εθελοντών του "ΕΣΤΑΥΡΩΜΕΝΟΥ", εκπαιδευτικοί, κοινωνικοί λειτουργοί, σωφρονιστικοί υπάλληλοι και μια ομάδα 60 περίπου κρατουμένων. 

Το πρόγραμμα της εκδήλωσης περιλάμβανε τα εξής: 

1. Μουσική με κιθάρα που έπαιξε ένας εκ των μαθητών κρατουμένων (ο Μπόρις)
2. Προσφώνηση του κ. Στέφανου Ραφτόπουλου, Διευθυντή του Ε.Α.Κ.Κ.Ν. Κασσαβετείας
3. Προσφώνηση του κ. Κων/νου Παπαθανασίου, Γενικού Γραμματέα Αντεγκληματικής Πολιτικής .
4. Προσφώνηση του Πρωτοπρεσβυτέρου π. Θεοδώρου Β. Μπατάκα, Υπευθύνου του Γραφείου Μερίμνης Φυλακών της Ι. Μ. Δημητριάδος και Προέδρου του Δ.Σ.  του Σ.Σ.Κ. Βόλου ο "ΕΣΤΑΥΡΩΜΕΝΟΣ" και επίδοση αναμνηστικού δώρου στον Παναγιώτατο.
5. Προβολή της ταινίας (4΄) με τίτλο: "Η ΔΙΑΚΟΝΙΑ ΤΟΥ "ΕΣΤΑΥΡΩΜΕΝΟΥ"
6. Καλλιτεχνικό πρόγραμμα από τους μαθητές κρατούμενους (παρουσία δύο νέων βιβλίων -έκδοση "ΕΣΤΑΥΡΩΜΕΝΟΣ") και την εκαπαιδευτικό κ. Νικολέττα Ρούσση. 
7. Ομιλία του Οικουμενικού  Πατριάρχου κ.κ. Βαρθολομαίου
8. Διανομή ενθυμίων.

Τέλος να αναφερθεί ότι ο Γενικός Γραμματέας Αντιεγκληματικής Πολιτικής κ. Παπαθανασίου, προσέφερε στον Οικουμενικό Πατριάρχη ένα αρχιερατικό Εγκόλπιο κ.α. σε ανάμνηση της επισκέψεώς του, στο Κατάστημα Κράτησης Νέων Κασσαβετείας.

Η υποδοχή από τους αρμόδιους υπηρεσιακούς παράγοντες

Ο Οικουμενικός  Πατριάρχης κ. κ. Βαρθολομαίος προσκυνά την αγία τράπεζα
του Ναού του Αγίου Ελευθερίου της φυλακής.

Υπογράφει στο Ιερό Ευαγγέλιο. διακρίνεται και ο π. Χρήστος Μπούντης,  ο Πνευματικός
συμπαραστάτης των εργαζομένων και των κρατουμένων της φυλακής

Η σεμνή παρουσία του Πατριάρχη στη φυλακή έφερε ειρήνη και χαρά σ' όλους. 

Ο Σεβ. Μητροπολίτης Δημητριάδος κατά τη στιγμή της δενδροφύτευσης
ενός ελιόδεντρου από τον Οικουμενικό μας Πατριάρχη 

 
Ο Πατριάρχης παρακολουθεί με ενδιαφέρον τις προσφωνήσεις και το
καλλιτεχνικό πρόγραμμα που ετοίμασαν οι μαθητές κρατούμενοι με την καλή τους
δασκάλα π. Νικολέττα Ρούσση 

Ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Δημητριάδος κ. Ιγνάτιος  και πίσω του
ο Πρόεδρος του Δ.Σ. του "ΕΣΤΑΥΡΩΜΕΝΟΥ", π. Θεόδωρος Μπατάκας

Η αναμνηστική φωτογραφία μετά την επιτυχή εκδήλωση 


Οι εκπρόσωποι του "Εσταυρωμένου" με τους δυο πατέρες, που διακονούν 
στη φυλακή Βόλου, τον Γεν. Γραμματέα Αντεγκληματικής Πολιτικής και 
τους δύο Διευθυντές των φυλακών Βόλου και Κασσαβετείας,
▣ Γίνετε μέλη στη σελίδα μας στο Facebook: ΟΙ ΦΙΛΟΙ ΤΟΥ ΕΣΤΑΥΡΩΜΕΝΟΥ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου