menu

ΕΚΔΟΤΙΚΗ ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ

Δευτέρα 26 Ιουνίου 2023

Αναγνωρίστηκε από τον Οικουμενικό Πατριάρχη η πολύτιμη και πολυετής διακονία του "ΕΣΤΑΥΡΩΜΕΝΟΥ"

Η επίσκεψη του Οικουμενικού Πατριάρχη στο Ε.Κ.Κ.Ν. Κασσαβετείας έδωσε μεγάλη χαρά και ηθική στήριξη σε όλους τους κρατούμενους, αλλά και σε όλους εργάζονται ή διακονούν στο χώρο της φυλακής. Στην ομιλία του ο Παναγιώτατος, εκδηλώνοντας τη χαρά του για την παρουσία του σ’ αυτό το χώρο της φυλακής, τόνισε την επιθυμία του να επισκέπτεται πάντοτε ένα χώρο κράτησης, όταν βρίσκεται στην Ελλάδα, καθώς στην Κωνσταντινούπολη κάτι τέτοιο είναι αρκετά δύσκολο. 

Συνεχάρη κατόπιν όλους όσους διακονούν στο Ε.Α.Κ.Κ,Ν. Κασσαβετείας, αλλά και τους εθελοντές του "ΕΣΤΑΥΡΩΜΕΝΟΥ", στους οποίους συνέστησε να συνεχίσουν τη διακονία τους με ζήλο και αγάπη για τον πάσχοντα συνάνθρωπο. Εκφράζοντας τον ενθουσιασμό για το πολύτιμο έργο του «Ε», το οποίο πληροφορήθηκε κυρίως μέσα από τους λόγους των προηγουμένων ομιλητών και την προβολή της ταινίας: "Η ΔΙΑΚΟΝΙΑ ΤΟΥ "ΕΣΤΑΥΡΩΜΕΝΟΥ", συνεχάρη ιδιαίτερα τον Πρωτοπρεσβύτερο π. Θεόδωρο Μπατάκα, για το θεάρεστο έργο του και του προσέφερε ένα χρηματικό ποσόν για την συνέχιση του έργου του Συλλόγου.  


Η ΠΡΟΣΦΩΝΗΣΗ 

του Πρωτοπρεσβυτέρου π. Θεοδώρου Μπατάκα Προέδρου του Δ.Σ. του "Ε"

Παναγιότατε πάτερ και δέσποτα, Άγιοι αρχιερείς, σεβαστοί πατέρες αγαπητοί αδελφοί και αγαπητά μας παιδιά

Δοξάζουμε και ευχαριστούμε τον Τριαδικό Θεό για την τιμή και την χαρά που μας επεφύλαξε σήμερα. Υποδεχτήκαμε με συγκίνηση τον Παναγιότατο Οικουμενικός μας πατριάρχη κ.κ. Βαρθολομαίο και την ευλογημένη συνοδεία του σε τούτον τον χώρο της διακονίας μας, στον οποίο περισσεύει ο πόνος, η θλίψη και η ανέχεια. Σ’ έναν τόπο, όπου κρατούνται δεκάδες συνάνθρωποί μας, στα πρόσωπα των οποίων καλούμαστε να διακονήσουμε ποικιλοτρόπως τον Ίδιο τον Χριστό, όπως Εκείνος μας δίδαξε. Αντηχούν συνεχώς στ’ αυτιά μας τα λόγια Του: «εν φυλακή ήμην και ήλθετε πρός με» (Ματθ. 25, 36)

Η επιθυμία σας, Παναγιότατε, να επισκεφθείτε μια φυλακή της περιοχής μας, αποτελεί σημαντικό γεγονός και είναι όντως ένα μεγάλο δώρο, το οποίο θα ενεργήσει θετικά και θα ενισχύσει τις καρδιές όλων μας: Των φυλακισμένων, των εκατοντάδων εργαζομένων στα Ειδικά καταστήματα κράτησης, αλλά και των διακονούντων εθελοντών της Εκκλησίας μας, κληρικών και λαϊκών,  στους χώρους εγκλεισμού κάποιων συνανθρώπων μας.

Πριν από 28 χρόνια, το Φθινόπωρο του 1995, σ’ αυτόν τον τόπο της Κασσαβέτειας, ρίχτηκε ο σπόρος για την οργάνωση ενός εκκλησιαστικού φιλανθρωπικού σωματείου.   Κι έτσι, με την ευλογία του τότε Μητροπολίτου μας και μετέπειτα Αρχιεπισκόπου Αθηνών και πάσης Ελλάδος κυρού Χριστοδούλου, προχωρήσαμε άμεσα και  ιδρύσαμε τον Σύλλογο Συμπαραστάσεως Κρατουμένων ο «ΕΣΤΑΥΡΩΜΕΝΟΣ» με σκοπό την πνευματική, ηθική και  υλική στήριξη των εγκλείστων αδελφών μας. Η έδρα του είναι η πόλη του Βόλου και η ακτίνα της διακονίας του καλύπτει ολόκληρη την πατρίδα μας.

Όμως, μας πρόφθασε η μεγάλη οικονομική κρίση και οδηγηθήκαμε αυθόρμητα στην απόφαση να βοηθήσουμε και άλλες ευαίσθητες κοινωνικά ομάδες απόρων συνανθρώπων μας. Ο «ΕΣΤΑΥΡΩΜΕΝΟΣ» άνοιξε περισσότερο την αγκαλιά του και συμπεριέλαβε στη μέριμνά του: τους φυλακισμένους, τους αποφυλακισμένους, τους φυγόποινους, τις άπορες οικογένειές τους, τους πρόσφυγες και μετανάστες, τους απόρους ρομά, τους άστεγους, τις κακοποιημένες γυναίκες και τα παιδιά, τους απόρους μαθητές και φοιτητές, τους πληγέντες από θεομηνίες και κάποιες περιπτώσεις ασθενών.

Επίσης, ο Σύλλογός μας, ενισχύει εμπράκτως: κοινωνικές υπηρεσίες, Σχολεία, Κέντρα Υγείας, το Νοσοκομείο του Βόλου, τους ξενώνες αστέγων, διάφορα ιδρύματα, ενοριακά Σπίτια Γαλήνης Χριστού, Φιλόπτωχα ενοριών, Ιερές Μονές και άλλους εκκλησιαστικούς οργανισμούς.

Ο «Εσταυρωμένος», Παναγιότατε, είναι πραγματικά ένα θαύμα της χάριτος του Θεού, αφού όλες οι ανθρωπιστικές αποστολές του – εντός και εκτός Μαγνησίας- πραγματοποιούνται χωρίς την οικονομική και υλική στήριξη κάποιου Ευρωπαϊκού ή Κρατικού φορέα. Αυτή είναι μια συνειδητή επιλογή των μελών του Δ.Σ. του Συλλόγου μας. Μας στηρίζουν: οι απλοί άνθρωποι του τόπου μας και οι δεκάδες εθελοντές και συνεργάτες μας, οι οποίοι αφιερώνουν χρόνο, κόπο και χρήματα, για να φέρουμε εις πέρας όλες τις κοινωνικές δράσεις της τοπικής μας Εκκλησίας.

Με την πατρική φροντίδα και ευλογία του Σεβασμιοτάτου Μητροπολίτου μας κ. Ιγνατίου, ιδρύσαμε και λειτουργούμε στην πόλη του Βόλου πέντε κοινωνικές δομές, για να εξυπηρετούνται κάθε χρόνο χιλιάδες άποροι απ’ όλη την Ελλάδα. Ευλόγησε τόσο πολύ ο Θεός τη διακονία του «ΕΣΤΑΥΡΩΜΈΝΟΥ», ώστε η έμπρακτη αγάπη της τοπικής μας εκκλησίας έφθασε και σε χώρες του Εξωτερικού, όπως στην ορθόδοξη ιεραποστολή της μακρινής Μαδαγασκάρης, σε ιδρύματα των Ορθοδόξων Εκκλησιών: Αλβανίας, Σερβίας, Βουλγαρίας, Ρουμανίας και εσχάτως στους σεισμοπαθείς της Τουρκίας και Συρίας και στους πρόσφυγες της δεινοπαθούσης Ουκρανίας.

Ευχηθείτε, Παναγιότατε, να συνεχίσουμε τη διακονία μας και μέσω του «ΕΣΤΑΥΡΩΜΕΝΟΥ», για να δοξάζεται ο Τριαδικός Θεός και να ωφελούνται οι εμπερίστατοι συνάνθρωποί μας.

Τελειώνοντας, παρακαλώ την κ. Κερασία Παπαγεωργίου-Γκαβανούδη, μέλος του Δ.Σ. του «ΕΣΤΑΥΡΩΜΕΝΟΥ», να επιδώσει στον Παναγιότατο ένα συμβολικό δώρο, ένα ασημένιο κηροπήγιο, ως έκφραση σεβασμού και αγάπης όλων των συνεργατών μας προς το σεπτό του πρόσωπό.

Εις πολλά έτη Δέσποτα.


▣ Γίνετε μέλη στη σελίδα μας στο Facebook: ΟΙ ΦΙΛΟΙ ΤΟΥ ΕΣΤΑΥΡΩΜΕΝΟΥ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου