menu

ΕΚΔΟΤΙΚΗ ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ

Δευτέρα 21 Αυγούστου 2023

Χθες (20/08), κηδεύσαμε έναν υπέροχο πνευματικό πατέρα και δάσκαλο.

Αγαπητοί μου φίλοι και αδελφοί, 

Η νεκρώσιμη ακολουθία, που τελέστηκε χθες το απόγευμα (5 μ.μ.) στον Ι. Ν Αγίου Βασιλείου Βόλου, για τον μακαριστό Πρωτοπρεσβύτερο π. Μιχαήλ (+) Βαΐου, του γλυκύτατου πνευματικού πατέρα εκατοντάδων χριστιανών, μας μετέδωσε χαρά και ειρήνη. 

Και όπως λένε οι πατέρες, αυτές οι πνευματικές  καταστάσεις, είναι ουσιαστικά μια ουράνια πληροφορία πως ο μακαριστός βρήκε παρρησία κοντά στο Θεό. Άλλωστε, αυτό ζητήσαμε όλοι οι παριστάμενοι εκείνη την ώρα, αλλά και όσοι δεν μπόρεσαν να παρευρεθούν.

Ο π. Μιχαήλ (+), ο καλλικέλαδος, ο ευαίσθητος άνθρωπος, ο απλός και χαρούμενος ιεραπόστολος, ο επιεικής εξομολόγος, ο γνήσιος δάσκαλος, ο παραδοσιακός ορθόδοξος παπάς, ήταν ένα πρότυπο αφιερωμένου κληρικού στη διακονία που του ανέθεσε ο Θεός και η Εκκλησία. 

Εξομολογούσε, λειτουργούσε και κήρυττε, όπου τον καλούσαν, μη σκεπτόμενος την κούραση, αλλά και τις μεγάλες αποστάσεις, αφού πραγματοποιούσε με διάκριση και ζήλο  ιεραποστολή και εκτός της περιοχής μας (Φάρσαλα, Βελεστίνο, Τρίκερι, Μακρινίτσα, Αγ. Στέφανο, χωριά του Πηλίου κ.α. ).

Οι επισκέψεις του στα σχολεία, ως εκπαιδευτικού και κληρικού, δημιουργούσαν στις καρδιές μαθητών και εκπαιδευτικών χαρά, ελπίδα και πίστη.

Η διακονία του στις τοπικές φυλακές ήταν επιτυχημένη και καρποφόρος. Πλησίαζε τους φυλακισμένους, αλλά και τους σωφρονιστικούς υπαλλήλους,  με αγάπη και απλότητα. Τους γέμιζε τα χέρια με αναγκαία υλικά, τους λειτουργούσε, τους κοινωνούσε, τους εξομολογούσε, τους στήριζε στην πίστη.   

Ο Ναός του Αγίου Παντελεήμωνος Βόλου ήταν το σημείο συνάντησης με τα πνευματικά του παιδιά. Εκεί εξομολογούσε και παρηγορούσε εκατοντάδες πιστούς.

Στο μακρινό Τρίκερι, πραγματοποιούσε ομιλίες και Κύκλους Μελέτης Αγίας Γραφής.

Στην πόλη των Φαρσάλων παρηγόρησε και καθοδήγησε πάρα πολλούς πιστούς και θεράπευε με το πετραχήλι του τις ψυχές των ανθρώπων.  Στην κηδεία του παρέστη μια μεγάλη ομάδα πνευματικών του παιδιών και από κείνη την περιοχή, για να πάρουν την πολύτιμη ευχή του. 

Αγαπούσε και το Μοναστήρι της Ευαγγελίστριας της Νήσου Παλαιά Τρικερι, όπου τα καλοκαίρια και για πολλά χρόνια έκανε τις διακοπές της  η πολύτεκνη οικογένειά του. 

Αγαπούσε πάρα πολύ τη θάλασσα και το ψάρεμα. Τον καμαρώναμε να κάθεται επι πολλές ώρες σε κάποια βράχο ή στο μουράγιο να ψαρεύει φορώντα πάντοτε το ράσο του και την ψάθινη καπελαδούρα του. 

Όπου κι αν πήγαινε μετέδιδε Χριστό και χαρά σ' όλους όσους τον συναναστρέφονταν. Ό,τι κι αν έκανε, όπου κι αν βρέθηκε, χαιρόσουνα  την ιεροπρεπή του παρουσία, το διακριτικό του χιούμορ, το πατρικό του χαμόγελο και την πηγαία χαρά και απλότητα. 

Αυτές τις λίγες γραμμές που έγραψα 
ας είναι ένα μικρό μνημόσυνο στον σεβαστό και αγαπητό μου παπα-Μιχάλη. 
Ας είναι αιωνία η μνήμη του.

Πρωτοπρεσβύτερος Θεόδωρος Β. Μπατάκας

.....................................
Πηγή φωτογραφίας: 
https://www.taxydromos.gr/penthima/983451/exodios-akoloythia-iereos-michail-vaioy-protopresvyteroy/


▣ Γίνετε μέλη στη σελίδα μας στο Facebook: ΟΙ ΦΙΛΟΙ ΤΟΥ ΕΣΤΑΥΡΩΜΕΝΟΥ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου